Bij een ooginfarct zit er een bloedprop in de slagader, waardoor de essentiële toevoer van voedingstoffen en zuurstof tijdelijk helemaal onderbroken wordt. De schade aan het oog en het zicht is dan blijvend en ernstig. Na zo'n ooginfarct kunnen we vaak niet veel meer doen voor het aangedane oog.
Bij trombose in uw oog kunnen er nieuwe bloedvaatjes in uw oog komen die slecht werken. De behandeling kan met prikken in het oog of met een laser. Deze behandelingen halen de bloedvaatjes weg en zorgen dat er geen nieuwe bloedvaatjes bij komen. Bij een hoge oogdruk krijgt u oogdruppels.
Symptomen. Bij een ooginfarct verslechtert of verdwijnt plotseling het zicht aan één oog. Hoe slecht u ziet, hangt af van de plek waar de slagader is afgesloten. Is dat in het midden van het netvlies, dan geeft dat meer problemen, dan aan de zijkanten.
Het voornaamste symptoom is plots, pijnloos verlies van het zicht uit één oog. Ongeveer 20% van de getroffen personen kunnen enkel nog licht en donker onderscheiden. Meestal is het zicht beperkt tot het kunnen tellen van het aantal opgestoken vingers. De pupil (het zwart gedeelte van het oog) is verwijd.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
De belangrijkste oorzaak van een trombose in de slagader van het oog is een losgeraakt stolsel elders in het lijf. Bijvoorbeeld vanuit een beschadigde vaatwand van de slagaders van de hals of vanuit het hart. Soms is er echter ook sprake van een ontsteking van de oogslagader (zogenaamde giant cell arteritis).
De oorzaak van oogtrombose is een verandering van de wand van de aders. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de slagader, die langs de ader loopt, de ader een beetje dichtdrukt. Hierdoor kan het bloed niet meer rustig langs de wanden stromen, maar ontstaat er een soort turbulentie.
Bij een TIA van het oog is een bloedvat naar uw oog verstopt. Door deze verstopping ziet u minder goed. Het kan zijn dat u een donkere vlek ziet of met één oog helemaal niets ziet. In de meeste gevallen is dit maar tijdelijk.
Hoge bloeddruk heeft zeker invloed op het oog. Door een te hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten in het netvlies gaan lekken zodat er bloedinkjes ontstaan. Deze bloedinkjes kunnen in verschillende delen van het netvlies aanwezig zijn. Wanneer deze in het centrale gebied ontstaan kan het zicht achteruit gaan.
Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden.
Wat te doen tegen rode ogen? In de meeste gevallen verdwijnen rode ogen vanzelf. Bij droge ogen kunt u proberen vaker te knipperen. Bij rode ogen door een allergie kunnen verlichtende oogdruppels van de drogist helpen.
De bloedvoorziening in het oog bestaat uit arteriën (slagaders) die het bloed aanvoeren en venen (aders) die het bloed afvoeren. Bij een vaatafsluiting ontstaat een doorstromingsprobleem en gaat het oog minder functioneren.
Hoe gaat het verder met een bloeduitstorting in het oogwit? De bloeduitstorting kan geen kwaad. De rode vlek verdwijnt vanzelf binnen 2 tot 3 weken.
Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor een gesprongen bloedvat in het oog. Wel hebben ouderen met kwetsbare bloedvaten er wat vaker last van. De bloeding verdwijnt meestal binnen twee weken. Dit gaat net als bij een blauwe plek op het lichaam: van rood wordt het groenig, dan gelig en dan verdwijnt het.
Wat is glaucoom? Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Hierdoor ontstaat geleidelijk verlies van uw gezichtsveld. Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogboldruk kan ook normaal zijn.
Wanneer een ader verstopt raakt, heet dat veneuze trombose. Per jaar krijgen in Nederland zo'n 40.000 mensen een veneuze trombose. Wanneer een bloedprop in de dieper gelegen aderen van het been optreedt, is dat een diepe veneuze trombose (DVT).
Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij schade ontstaat aan het centrale gedeelte van het netvlies: de gele vlek (oftewel de macula lutea). Als u macula degeneratie heeft, is uw beeld vervormd. Ook ziet u niet meer scherp en centraal minder details. Middenin uw beeld zit dus een wazige, vervormde vlek.
Door een longembolie kunt u verschillende klachten krijgen, zoals: sneller ademen of moeilijk ademen. pijn bij het ademen (op de borst of in de bovenrug) slijm met bloed ophoesten.
Na een afsluiting (trombose) van een bloedvat van het netvlies krijgt het netvlies te weinig bloed of zuurstof (zie folder bloedvat afsluiting). Het netvlies kan dan, net zoals bij suikerziekte, nieuwe bloedvaatjes gaan aanmaken.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Na een oogmeting weet u of een bril of contactlenzen u kunnen helpen. Als u wazig ziet met 1 oog kan het zijn dat er vuil in het oog is gekomen. Gaat de klacht niet over of maakt u zich zorgen? Ga dan langs de huisarts.
Ziet u wazig met één oog? Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader.