Bloedworst is één van de bekendste gerechten gemaakt van een orgaan en heeft een vrij sterke smaak. Het wordt veelal in plakjes gebakken en geserveerd met appel, en wordt in het Verenigd Koninkrijk ook gegeten tijdens het ontbijt.
Orgaanvlees is vlees van de inwendige organen en ingewanden van een geslacht dier. Dit kan gaan over de meeste organen behalve spieren en been. In sommige culturen wordt dit vlees vermeden, in andere staat het op het dagelijkse menu of is het zelfs een delicatesse.
Onder orgaanvlees verstaan we: hart, lever, long, milt, nieren, hersenen, tong, vuile pens, boekmaag en dergelijke.
Orgaanvlees is meestal vetarm, waardoor het effect op het cholesterolgehalte relatief beperkt is. Mensen met een te hoog cholesterolgehalte doen er voorzichtigheidshalve toch best aan om maximaal eens om de 2 weken orgaanvlees te eten. Het klopt ook dat orgaanvlees soms cadmium en lood en restanten van pcb's bevat.
De Romeinse kok Apicius beschrijft banketten waar pauwentongen en papegaaienhersens als delicatesse worden geserveerd. Dat zijn hersenen vandaag niet meer. In België, Frankrijk en Italië tref je ze nog wel eens aan op een menukaart, maar in Nederland zijn ze een afvalproduct geworden.
Beweeg iedere dag minimaal 20 a 30 minuten
Je hoeft echt niet elke dag hevig te sporten om je hersenen gezond te houden. Dagelijks een 20 minuten stevig wandelen of fietsen is al heel effectief. Loop bijvoorbeeld iedere dag een ommetje. Lees hier meer informatie over wat bewegen met je hersenen doet.
Bepaalde organen zijn favoriet in de natuur. In het wild gaan dieren eerst voor de lever en het beenmerg, gevolgd door het hart, de nieren, de alvleesklier en de milt voor consumptie.
Bloedworst bevat 386 kcal, 12,4 g eiwit, 8,5 g koolhydraten en 32,6 g vet per 100 gram. Het zal je misschien verbazen maar er zitten meer onverzadigde dan verzadigde vetten in bloedworst. Het mineralengehalte is vrij hoog. IJzer springt eruit maar dat is natuurlijk niet verwonderlijk.
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te vaak te eten.
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Bereidingstips: Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
Een gezonde lever van een dier dat lekker buiten heeft gelopen en gras en gezond voer heeft gegeten, bevat hoge hoeveelheden vitamine A, D en B. Ook mineralen als ijzer en zink zijn ruim vertegenwoordigd. Vitamines A en D zijn NOODzakelijk voor alles wat met je DNA te maken heeft.
Door het hoge zoutgehalte en het hoge vetgehalte is leverworst dus geen gezonde keuze en is het niet aan te raden om leverworst dagelijks te consumeren. Sommige soorten leverworst bestaan voornamelijk uit verzadigde vetten.
De wangen van het varken zijn gewoon het vlees dat wordt gesneden uit de kaakspieren van het varken. Inderdaad, uit de kop van het varken. Maar dat maakt het nog geen orgaanvlees. Er is echt niks engs aan varkenswangen.
Kalfslever is volgens kenners de lekkerste lever. De lever is lichtbruin van kleur, vrij zacht van structuur en een echte delicatesse. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog. Kalfslever kan, naar smaak, rosé gegeten worden.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Slecht nieuws voor liefhebbers van ham, spek, hotdogs en droge of gerookte worst: de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt consumenten vandaag in een rapport dat bewerkte vleeswaren darmkanker kunnen veroorzaken.
Gezond broodbeleg
Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
Weet dat een bloedworst al is voorgekookt: je kan hen dus gewoon rauw eten. Laat een bakbloedworst 5 minuten zachtjes bakken aan elke kant.
Bloedworst is een donkerkleurige worst die zijn naam dankt aan het varkensbloed dat gebruikt wordt bij de bereiding. Naast bloed bevat de worst ook 'een mengsel van fijngesneden vlees, meel of fijngemaakt brood, niervet en specerijen' (WNT). Die bereiding wordt vervolgens in een varkensdarm gestopt en gekookt.
Er zitten 386 kilocalorieën in 1 plak (100 gram) bloedworst. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bloedworst'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond. De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten. Gelatine helpt zelfs de genezing van darmen.
Riskant is echter alleen merg dat bestaat uit zenuwweefsel (hersenmerg en ruggenmerg). Het merg in mergpijpen bestaat uit botweefsel en dat is niet riskant. Ga dus gerust door met het trekken van bouillon, het eten van ossobuco en zelfs met het eten van merg op een geroosterde boterham, als u daar dol op bent.