De blockchain is een technologie die doet denken aan een groot rekeningenboek waarmee je allerhande gegevens en verrichtingen kan beveiligen, opslaan en overdragen (bijvoorbeeld, voor aandelen of zelfs verzekeringscontracten). De Bitcoin is een virtuele munt die is gebaseerd op de blockchain technologie.
Blockchain is een techniek waarmee een netwerk van gebruikers gezamenlijk een database van transacties kan bijhouden. Het bijzondere is dat het moeilijk is om vals te spelen, bijvoorbeeld door dezelfde munt twee keer uit te geven. Wat blockchain precies is en hoe het werkt, leggen we uit.
Ik neem aan dat je wat Bitcoins of altcoins hebt gekocht? Als dat het geval is, verkoop je je crypto naar een fiat naar keuze (dollar, GBP, euro) op een spot exchange: Binance, Bitstamp, Kraken…. Maak vervolgens het geld over via een 'withdrawal' naar uw bankrekening.
Om jouw Bitvavo coins veilig op te slaan adviseren wij het gebruik van een hardware wallet. Zie hiervoor onze kennisbank met handleidingen. Het gebruik van een hardware wallet is vrijwel net zo makkelijk als dat van een exchange zoals Bitvavo.
Log in op jouw Bitvavo account via de website. Navigeer vervolgens in het dashboard naar 'Opnemen € '. Vul de hoeveelheid in die je wilt opnemen. Als je meer bankrekeningen aan jouw Bitvavo-account hebt gekoppeld selecteer je ook de bankrekening waar je het tegoed naar wilt overmaken.
Zodra je een account bij Bitvavo heeft aangemaakt, wordt er automatisch een hosted wallet voor elke digitale valuta die op Bitvavo verhandeld kan worden aangemaakt.
Blockchain in de publieke sector
De technologie is ideaal voor use cases uit de publieke sector vanwege strenge voorschriften die moeten worden doorgelicht en geverifieerd, en de blockchain maakt deze processen volledig betrouwbaar.
De blockchain kan worden gehackt, maar meestal op specifieke manieren, waarvan vele door de blockchaingemeenschap worden aangepakt.
Sommige altcoins zoals Ethereum en Ripple hebben hun eigen blockchains, anderen niet. Coins zijn anders dan altcoins, omdat zij gebaseerd zijn op hun blockchain. Op zo'n blockchain fungeren coins zowel als het native token ('thuismunt') als het token voor de betaling van gas of brandstof.
In tegenstelling tot andere systemen, wordt de blockchain-database niet beheerd door één centrale partij, maar door alle betrokken partijen in de keten. Elke gebruiker die onderdeel is van de keten, plaatst een stukje informatie op een block.
De blockchain is vergelijkbaar met een groot Google spreadsheetsbestand met allemaal rijen van transacties. Iedere deelnemer aan de blockchain deelt dezelfde spreadsheet en iedereen heeft een exacte kopie van het origineel. Daarnaast is iedere deelnemer in staat om een nieuwe rij met een transactie toe te voegen.
Bij Blockchain is er dus niet één eigenaar of toezichthouder, zoals dat bij normale databases wel het geval is. Het toezicht ligt bij de gebruikers zelf. Nieuwe transacties worden door de 'nodes' in de database opgeslagen. Daarvoor moeten ze eerst een code zien te vinden die aangeeft dat alle informatie klopt.
Je kunt nieuwe digitale munten kopen van (jonge) startups die deze uitgeven. Maar je kunt ook in bedrijven investeren die gebruikmaken van de technologie door er aandelen van te kopen. Wil je investeren in een blockchain-startup, dan vereist dit wel een hoge mate van durf-investeren.
De bekendste toepassingen van de blockchain technologie is waar het gaat om transacties. Transacties zijn de mutaties van eigendom, een waardeoverdracht van de ene eigenaar naar de andere. Meestal gaat het nu over de eigendom van geld, zoals de blockchain onder bitcoin en ethereum.
De Algorand blockchain kan meer dan 1000 transacties per seconde (TPS) verwerken en is daarmee een van de snelste blockchain netwerken die er bestaan.
Deze worden ook wel cryptovaluta's genoemd.
Een blockchain is een database van transacties die wordt bijgewerkt en gedeeld over verschillende computers in een netwerk. Elke keer wanneer er een nieuwe reeks transacties wordt toegevoegd, wordt dit een "blok" genoemd - vandaar de naam blockchain.
In 2013 publiceerde de Universiteit van Oxford een spraakmakend onderzoek over beroepen die snel zouden verdwijnen door automatisering. Caissière, callcentermedewerker en secretaresse stonden hoog op het lijstje. Met name technologische innovaties als AI, machine learning en blockchain werden genoemd als oorzaak.
De beste wallet voor jou
Voor mensen die net beginnen met crypto kunnen we gemakkelijk goedkope opties aanraden, zoals de budgetmodellen van Ledger en Trezor. Ze kosten minder dan € 60 en bieden een betrouwbare manier om veilig je cryptovaluta op te slaan. Dat het wat simplistisch is, maakt dan niet veel uit.
Geplaagd Binance weg uit Nederland, klanten op zoek naar alternatief. Sinds vandaag is cryptohandelsplatform Binance officieel weg uit Nederland. Het bedrijf voldeed niet aan alle regels van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en moest daarom de biezen pakken.
Bitvavo heeft in feite vele verschillende voordelen die het oordeel eenvoudig maken. Nederlanders zijn beter af bij Bitvavo. Binance opereert illegaal in Nederland, hetgeen potentieel problemen kan opleveren voor de Nederlandse gebruikers van het platform.