Een kruising tussen een ezel en een paard wordt ook wel een muildier of muilezel genoemd. Deze kruising ontstaat ofwel wanneer een paardenmerrie en een ezelshengst ofwel een paardenhengst en een ezelmerrie met elkaar paren. Soms gebeurt dit opzettelijk tijdens het fokken.
Paard en ezel kunnen onder bepaalde omstandigheden met elkaar paren en hun nakomelingen heten bij een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie een muildier. Wanneer het gaat om een kruising tussen een paardenhengst en een ezelmerrie, wordt gesproken over een muilezel.
Een tamme ezelin kan het hele jaar door paren, maar in het wild vindt de paring meestal in de lente plaats en komt het veulen ongeveer rond diezelfde tijd het jaar erna ter wereld.
Het is beter om de dieren zich pas te laten voortplanten vanaf ze drie jaar zijn, zodat ze de tijd krijgen om uit te groeien. Ezels zijn volgroeid op vijf à zes jaar. Ezelinnen kunnen het hele jaar vruchtbaar of hengstig worden, maar in de winter is het minder duidelijk. Om de drie weken zijn ze hengstig.
Hoe zie je het verschil tussen een muildier en muilezel? Een muildier heeft het lichaam van een paard en de ledematen van een ezel. De oren zijn groter dan die van een paard maar kleiner dan die van een ezel. Een muilezel heeft het lichaam van een ezel en de ledematen van een paard.
Een kruising tussen een ezel en een paard wordt ook wel een muildier of muilezel genoemd. Deze kruising ontstaat ofwel wanneer een paardenmerrie en een ezelshengst ofwel een paardenhengst en een ezelmerrie met elkaar paren. Soms gebeurt dit opzettelijk tijdens het fokken.
De zorse is een kruising tussen een paard en een zebra. De naam komt van het Engelse horse (paard) en zebra. Een kruising tussen een zebra en een paard is meestal helemaal gestreept, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo beschikt de dierentuin Holte-Stukenbrock in Duitsland over Eclyse.
Mannelijke ezels heten ezelhengsten. Vrouwelijke ezels ezelinnen. Jongen van ezels heten ezelsveulens. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel.
Paarden en ezels zijn genetisch nauw aan elkaar verwant. Ze behoren beide tot de familie van de paardachtigen (equidae) en het geslacht equus, de familie van onevenhoevige zoogdieren, en verschillen slechts twee chromosomen van elkaar.
Een ezel is een aanvalsdier, hij kan zelfs een wolf aan! Daardoor kun je aan ezels vaak ook wat moeilijker zien of ze pijn hebben: ze zijn op dat vlak ook wat meer stoïcijns dan paarden. Dat wil dus niet zeggen dat ze geen pijn hebben, ze reageren er gewoon wat minder op.
Maandelijkse kosten
De kosten bedragen gemiddeld 60 euro per maand per dier, maar zijn sterk afhankelijk van de prijzen van het stro, de behoeften van het dier en van de mogelijkheid om op de weide te grazen.
Er ontstaat uit deze kruising ook een kind (muilezel, of muildier). De muilezel, of het muildier kan zichzelf echter niet voortplanten. Uit een kruising tussen een paard en een ezel ontstaan onvruchtbare jongen. Paard en ezel zijn dus twee verschillende soorten.
Ezelvlees kan vers genuttigd worden of worden verwerkt in vleeswaren. Vers ezelvlees wordt gebraden of gebruikt voor stoofpot, zoals de Noord-Italiaanse stufato d'asino en tapulon.
Muildieren en muilezels hebben dus 32+31 = 63 chromosomen in totaal. Dit is een groot probleem, want om zich voort te planten mogen de zaadcellen of eicellen van deze dieren maar juist de helft van het normale aantal chromosomen bevatten.
Trekdieren. Voorbeelden van dieren die door domesticatie als trekdier gebruikt kunnen worden zijn: het paard (voor mennen met koetsen of het beoefenen van de mensport)
De ezel (Equus africanus asinus)
Zij zijn onder andere minder gehoorzaam dan paarden. Dit komt omdat ezels intelligenter en hierdoor voorzichtiger zijn. Hiernaast is zowel de ademhaling als de hartslag bij ezels sneller dan die van paarden. Ezels zijn tevens sterker dan paarden met dezelfde omvang.
Bij het muildier is het precies andersom: de moeder is een paardenmerrie en de vader een ezelhengst. Muildieren en ezels kunnen zich echter niet verder voortplanten. In het geheel niet koppig: de ezel.
De ezel is heel sterk en wordt dan ook vaak als lastdier gebruikt, een dier dat spullen moet dragen. Doordat ezels niet snel struikelen en heel goed over rotsen kunnen lopen zijn ze ideaal voor de wijngaarden. De ezels kunnen makkelijk tussen de wijnranken doorlopen.
Ezels zijn juist slim. Als ze gevaar zien, stoppen ze, terwijl een paard op zo'n moment makkelijk in paniek raakt en wegrent. Daarom worden ezels ook veel in de bergen gebruikt op van die smalle paadjes. En natuurlijk omdat ze sterk zijn en veel kunnen dragen.
Het dier blijft agressief, paniekerig en onvoorspelbaar als we het proberen te berijden. Onderzoekers denken dat dat komt door pijltjes met gif die Afrikaanse jagers al meer dan 24.000 jaar gebruiken om zebra's te vangen. Uit onderzoek blijkt dat zebra's op de vlucht slaan voor mensen als ze te dichtbij komen.
De zebra is namelijk de enige paardachtige op aarde die niet getemd kan worden. Je kunt ze vangen, tam maken, maar nooit echt temmen. Zebra's blijven altijd zichzelf, je kunt ze buigen maar niet breken. Zebra's zijn sterk, eigenwijs, het zijn overlevers.
De merrie is een jaar zwanger. Dan wordt de baby-zebra, het veulen, geboren. Zijn strepen zijn nog niet zwart, maar bruin. Na tien minuten kan het veulen staan en na een uur kan hij al lopen en rennen.