Het 83 meter hoge Belfort uit de 13e eeuw is een van de drie iconische torens van Brugge, samen met de torens van de
Het belfort van Gent is een 95-meter hoge belforttoren in het centrum van de Belgische stad Gent.
De toren begon in de 13e eeuw scheef te zakken in zuidoostelijke richting, wellicht door een heterogene bodemopbouw als gevolg van een ter plaatse gedempte waterloop. Een correctie in westelijke richting werd toegepast bij de verhoging van de toren. Nochtans baarde het probleem al zorgen in de 16e eeuw.
Een belfort of hallentoren is een middeleeuwse wachttoren met een stormklok. Meer algemeen wordt met 'belfort' een stedelijke toren in de Zuidelijke Nederlanden aangeduid. Dit type toren werd vaak op of aan een stadhuis of commerciële lakenhal gebouwd en was de plek waar de stadsklokken werden gehangen.
Naast de 26 Vlaamse belforten werden in 1999 ook zes Waalse belforten erkend als Werelderfgoed, namelijk de belforten van Bergen, Binche, Charleroi, Doornik, Namen en Thuin.
Het belfort van Doornik is het oudste van België (12de eeuw) en domineert de Grand-Place met een hoogte van 72 meter.
Belforten. In totaal zijn er 56 belforten in België en Noord-Frankrijk erkend als werelderfgoed, waarvan er zich maar liefst 26 belforten in Vlaanderen bevinden.
Het 83 meter hoge Belfort uit de 13e eeuw is een van de drie iconische torens van Brugge, samen met de torens van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Salvatorskathedraal. Wie de 366 trappen beklimt, wordt beloond met een indrukwekkend zicht op Brugge en haar omgeving.
Brugge768.265 euro: dat is de gemiddelde prijs van een huis in de duurste gemeente van Vlaanderen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van notaris.be, die HLN kon inkijken. We verwerkten ze in onze HLN-Woonwijzer, zodat je kunt nagaan hoeveel een woning in Brugge kost.
Dit is de eerste keer dat de naam van de stad opduikt in de geschiedenis. Brugge is wellicht een afleiding van het Oudnoorse woord voor 'pier' of 'landingspunt' (Bryggja) of afkomstig van het Germaanse 'brugjo' wat ongeveer hetzelfde betekent.
Oorsprong van Brugge
Brugge bloeide op tijdens de middeleeuwen en werd bekend om zijn welvaart, architectuur en kunst. Vandaag de dag is Brugge een populaire toeristische bestemming vanwege zijn historische charme en goed bewaarde middeleeuwse gebouwen.
Het 70 meter hoge belfort werd gebouwd vanaf 1250 als teken van de macht der burgerij.
De naam "Mammelokker" is afkomstig uit het Gentse dialect en betekent letterlijk borstzuiger ("mamme"=borst en "lokken"=zuigen). De legende stamt uit de Romeinse oudheid en wordt verteld door Valerius Maximus in zijn Facta et dicta memorabilia.
Brugse scholen (lager en middelbaar onderwijs) bezoeken het Belfort gratis. Breng hiervoor een brief mee met de aankondiging van je bezoek, naam, adres school, naam leerkracht, aantal leerlingen en begeleiders, leeftijd leerlingen (of de klas waar ze in zitten), ondertekend door directie school.
De magnifieke toren is het belfort van de stad Antwerpen van waaruit op geregelde tijdstippen een prachtige beiaard weerklinkt. In de stedelijke bouwregels is gestipuleerd dat geen enkel gebouw hoger mag zijn de 123 meter van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwetoren.
En inderdaad, meest van al treft men belforten aan in Vlaanderen, Henegouwen en Artesië.
Het Belfort is samen met de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal beeldbepalend voor de Gentse skyline. Al van in de middeleeuwen is de toren hét symbool van de stedelijke welvaart en onafhankelijkheid.
Tongeren, de eerste stad van ons land, fascineert met zijn Romeinse en middeleeuwse relicten en mooie basiliek. Hier start je tocht. Een pittige fietsroute met enkele stevige klimmetjes door een decor met imposante kastelen en burchten. Je fietst zuidwaarts naar de kleinste gemeente van België.
Het belfort van Doornik is het oudste van België (12de eeuw). Het gebouw, dat deel uitmaakt van het werelderfgoed van UNESCO, is 72 meter hoog en domineert de Grand-Place.
Doornik werd meer dan 2000 jaar geleden gesticht in het bekken van de Schelde en is daarmee de op één na oudste stad van België (na Tongeren). Het cultureel erfgoed van de Henegouwse stad is zeker en vast een bezoek waard.
Op de plaats van het huidige belfort stond oorspronkelijk een aantal hallen. De handelselite in Brugge besloot rond 1240 om de houtbouw te vervangen voor een stenen complex en ook een belfort op te trekken in steen met een houten spits, als symbool van de stedelijke welvaart.