Veelzijdig, maar stevig leiden Maar let wel op, deze klimheester is niet zelfhechtend! Blauwe regen komt pas volledig tot haar recht wanneer deze wordt geleid, anders gaat de plant voorover hangen.
De bloemen en bladeren van de Wisteria Sinensis
De bloemen zijn lichtgeurend. De blauwe regen is een bladverliezende klimplant. Dit betekent dat hij zijn blad verliest in de winterperiode.
De wisteria tast het cement tussen de stenen niet aan, maar hecht zich er alleen aan vast. Je zult dus geen schade aan je muur hebben in de vorm van weggewerkt cement. Houd er wel rekening mee dat je de sporen wel zult blijven zien.
Wanneer je de blauwe regen niet snoeit, kan hij erg groot worden. De ranken groeien wel 2 à 3 meter per jaar als deze klimplant de ruimte heeft. Snoeien is dus echt nodig en wij vertellen je graag wanneer en hoe je de blauwe regen moet snoeien!
De blauwe regen is aardig bestand tegen diverse weersomstandigheden zoals zon, droogte, natte grond of zelfs zilte zeewind. De plant is winterhard en vorstbestendig, alleen wanneer er later in de lente nachtvorst optreed kunnen de bloemtrossen vorstschade oplopen.
De blauwe regen groeit graag met zijn takken in volle zon. In de schaduw kan ook, maar toch moet je rekenen op minstens zes uur zonneschijn per dag. Ze groeien best in een grond rijk aan organisch materiaal, niet noodzakelijk rijk aan meststoffen.Ze houden wel van vochtige grond.
Zet de Blauwe regen op een standplaats in de volle zon. Halfschaduw kan ook, maar dan groeit de plant minder goed. Blauwe regen in de volle schaduw is dus geen goed idee. De beste plek is het zuiden of zuid-westen.
Om je Wisteria in toom te houden en om meer bloemen te krijgen, is het aangeraden om hem twee keer per jaar te snoeien. De plant staat namelijk bekend om zijn snelle, sterke groei en bovendien kan hij tot wel 20 meter hoog worden.
Een Wisteria heeft minstens 6 uur volle zon nodig per dag en heeft het liefst meststoffen met meer kali (Dcm Tuinkali) en fosfaat (Dcm Beendermeel) en minder stikstof. Een bemesting met stikstof is af te raden omdat deze vooral de groei zal bevorderen en de bloei zal tegengaan.
Een blauweregen kan makkelijk 10 meter hoog en breed groeien en meer dan 100 jaar oud worden.
Plant blauweregen in de lente of de herfst. Bereid de grond goed voor voor een goede wortelgroei, plant hem op dezelfde hoogte als in de oorspronkelijke pot en geef goed water. Bind de stengels vast aan gegalvaniseerde draden die horizontaal langs de muur zijn bevestigd, zoals bij een leiboom.
Je spant deze aan met spanbouten. De draad moet sterk genoeg zijn om de volwassen best wel zwaarwichtige Wisteria te dragen. Bedenk dat de plant bij volle wasdom zwaarder dan jij zal zijn. Ga liever niet zelf aan de draad hangen en twijfel je, breng gewoon een tweede lijn aan.
Een blauwe regen kan zichzelf niet vastpakken, maar slingert zich ergens omheen. Een stevige paal van een pergola is ideaal.Help de plant het eerste stukje een beetje door hem vast te maken met zacht binddraad.
Snoei lange zijscheuten: Knip lange zijtakken terug tot ongeveer 15-30 cm vanaf de hoofdstam. Dit zal de plant helpen om een sterke structuur te behouden en een goede bloei te stimuleren. Trim de hoofdtakken: Als de blauwe regen te uitbundig groeit, kun je de hoofdtakken snoeien om de plant beter te beheersen.
Dat kan, want de Chinese blauweregen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten. De bloeitijd van Wisteria sinensis is mei tot juni, maar er kan een tweede bloei in september plaatsvinden.
Een blauwe regen heeft veel water nodig om te groeien en te bloeien, maar een plant die te veel water krijgt, kan tot allerlei problemen leiden, waaronder wortelrot. Om dit te voorkomen moet u de grond om de paar dagen controleren om er zeker van te zijn dat deze niet droog aanvoelt.
De blauweregen houdt van een plek in de zon of halfschaduw. Met minder dan zes zonuren per dag maak je hem niet gelukkig. De oost, west- of zuidkant van de tuin of gevel kan dus prima. Staat de Wisteria een groot deel van de dag in de schaduw, dan worden er geen bloemknoppen aangemaakt.
Standplaats. Blauwe regen groeit graag met zijn takken in volle zon. In de schaduw kan ook, maar toch moet je rekenen op minstens zes uur zonneschijn per dag.
Knip het takje vlak boven het knopje af met een scherpe snoeischaar. Uit de knoppen op deze zijtakjes zullen in april-mei talloze bloemtrossen verschijnen. In juli of augustus snoeit u na de bloei alle zijtakjes tot op vijf à zes bladeren terug.
Groeiwijze en geleiden Blauweregen - Wisteria
De Wisteria zijn snelgroeiende klimplanten die tot wel 2 meter per jaar kunnen groeien.
Het is natuurlijk wel mogelijk een klimplant in de buurt te zetten, zoals een vroegbloeiende klimroos. Ook zijn er in de tuin prachtige combinaties te maken met andere voorjaarsbloeiers, zoals de sierkers (Prunus), irissen, sieruien, pioenrozen en goudenregen (Laburnum).
Blauwe Regen is een prachtige boom die uitbundig bloeit. Anders dan de naam doet vermoeden is deze niet altijd blauw. Er bestaan ook soorten in de kleuren blauw, roze en wit.
De bekendste variant is de blauweregen met blauwe en paarse bloemtrossen, maar ze zijn er ook in het roze en wit. Houd er wel rekening mee dat ze na het planten meestal pas in het tweede of derde jaar zullen bloeien. Gelukkig is het het wachten meer dan waard!
De bast en zaden van de blauwe regen bevatten hogere concentraties giftige stoffen, die misselijkheid, braken en zelfs toevallen kunnen veroorzaken als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. Je moet dus voorzichtig zijn met dit soort planten, want de blauwe regen kan giftig zijn voor honden, katten en mensen.