"Maar de meeste symptomen van een kater, zoals misselijkheid of sloomheid, gingen niet weg." Er is nooit aangetoond dat water drinken zou helpen bij het voorkomen van een kater.
De alcohol heeft ervoor gezorgd dat je bent uitgedroogd en daardoor krijg je dus die hoofdpijn. Aanvullen dus, met water. Als je vochttekort hebt haalt je lichaam je vocht ergens anders vandaan, bijvoorbeeld uit je hersenen. En dat voel je.
Katten hebben water nodig. Een richtlijn voor de hoeveelheid water per dag is ongeveer 40ml per kg lichaamsgewicht. Ondanks dat water ook voor katten onmisbaar is, drinken ze het vaak maar weinig. Van nature heeft een gezonde kat ook echt maar weinig water nodig.
Water, cocoswater, zelfs een sportdrankje. Alles wat je maar pakken kunt. Water zorgt ervoor dat de stofwisseling wordt aangezwengeld en het bevat ook magnesium – uitstekend tegen een kater. Je kunt ook nog een magnesiumpil nemen natuurlijk!
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
Hoe snel dat gebeurt, hangt onder meer af van de aanwezigheid van voedsel in de maag. Ook het alcoholpercentage is van invloed. De lever zorgt voor afbraak van alcohol en heeft daarvoor circa anderhalf uur per standaardglas nodig.
Rooster bij dat ontbijtje maar gelijk een paar sneetjes brood, om te bestrijken met een flinke lepel honing en op te eten. Honing bestaat uit fructose (natuurlijke suiker) en dat helpt bij een snellere afbraak van alcohol in het lichaam. En het is natuurlijk ook erg lekker.
Zout eten
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft.
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
Wissel elk glas alcohol af met een glas water, zodat je vochtbalans op peil blijft. Of drink bij thuiskomst nog flink wat water. Ook de volgende ochtend heb je vaak nog extra drinken nodig. Er wordt wel gezegd dat je geen koffie zou mogen drinken, omdat je daarvan uitdroogt, maar dat klopt niet.
De afbraak van alcohol kan helaas niet versneld worden. Niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht en ook niet door vitamines. Alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.
De studie wijst uit dat je het beste wodka of gin kan drinken om een kater te vermijden. De drankjes die je beter niet kunt drinken zijn rode wijn, rum, whiskey en witte wijn. Drink ook geen goedkope alcohol, deze staan erom bekend veel stofjes te bevatten die zorgen voor hoofdpijn.
"Alcohol frustreert de maagwand en die raakt geïrriteerd. De maagwand vettig maken, met vette producten als volle melk en olijfolie, kan hem een beetje beschermen. Maar die bescherming is minimaal. En tegen een kater helpt het al helemaal niet.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Ook is er dan sprake van levensgevaar.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Het hormoon dat er normaal gesproken voor zorgt dat vocht vastgehouden wordt in het lichaam, wordt door alcohol geremd. Hierdoor wordt meer vocht uitgescheiden via de urine.
Véél drinken.
Veel drinken. En dan bedoelen we natuurlijk geen alcohol of koffie. De cafeïne in koffie zal je nog meer uitdrogen. Probeer vooral héél veel water te drinken, als je dat saai vindt dan kan je er een beetje citroensap, munt of komkommer bij doen.