Nee. Rauw betekent niet gepasteuriseerd of gefilterd. Biologisch betekent gecertificeerd vrij van chemicaliën. Honing kan dus rauw en biologisch zijn, rauw maar niet biologisch en biologisch maar niet rauw.
Je kan ze herkennen aan de grote transparante tonnen die op ooghoogte staan. De honing is rauw en onbewerkt waardoor alle belangrijke voedingswaarden in de honing bewaard blijven.
Eigenlijk bedoelt iedereen honing waar niets mee is gebeurd. Om er een algemene samenvattende definitie aan te geven, is rauwe honing dus honing wat direct uit de bijenkast komt.
Welke rauwe honing is het beste? De meest rauwe vorm van honing is raathoning. Raathoning is de honing zoals de bijen deze maken, een echt natuurproduct.
Als je honing wilt eten, neem dan biologische honing. Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Ten slotte kunnen er bestrijdingsmiddelen in honing terechtkomen als de bijen van bespoten planten eten. Het kan daarom verstandig zijn om voor biologisch geproduceerde honing te kiezen. Die is doorgaans minder bewerkt, bevat geen ongezonde toevoegingen en bevat geen bestrijdingsmiddelen.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak.
Lees het etiket
Er mag eigenlijk maar één ingrediënt op staan en dat is honing. Staat er iets op van high fructose corn syrup, commerciële glucose of een andere naam voor suiker, dan heb je sowieso te maken met namaak honing.
Rauwe honing kan direct met een lepel worden gegeten, gesmeerd worden op brood en aan fruitsalades en muesli worden toegevoegd. De onbewerkte honing wordt ook heel vaak bij vleesmarinades gebruikt, aan soep toegevoegd en bij nog veel meer.
Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren.
In onbewerkte (en dus onverhitte) rauwe honing zitten essentiële mineralen (wel 31!), B-vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Honing is antibacterieel, antischimmel en antiviraal. Uit onderzoek uit 2005 blijkt dat rauwe honing wel 4,3 keer meer antioxidanten bevat dan verhitte honing.
Honing is voor 100% een natuurproduct en kunt u het beste bij een imkerij kopen, omdat deze de honing niet verwarmen (of beperkt), waardoor alle mineralen en vitaminen in de honing blijven.
Normale honing (“supermarkt-honing”): komt uit verschillende landen – ook Non-EU landen zoals China -, wordt vaak met elkaar vermengd en verhit boven de 40 graden. Bij deze temperaturen gaan (een deel van) de enzymen en vitamines uit de honing verloren.
Honing kopen bij de imker
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
De normale honing uit de supermarkt bestaat voor 80 % uit suikers en dat is niet echt gezond. Het geeft je wel een flinke energie boost, maar je krijgt uiteindelijk ook weer drang naar suiker en een verhoogde vetopslag. Deze 'normale' honing komt van de goedkope massaproductie.
Honing die je in de supermarkt koopt bestaat vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende soorten honing. Op het etiket staat dan “honing uit niet EU en EU landen” of “gemende EG honing”. De herkomst van deze honing is dan onduidelijk. 40% van de honing wordt ingevoerd uit China.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Je thee op smaak brengen met honing is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. In tegenstelling tot gewone tafelsuiker bevat honing waardevolle vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en ijzer.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.