Adviezen bij pijn aan de zijkant van uw heup
Ga niet stil zitten of veel liggen, maar blijf in beweging. Zo blijven uw spieren sterk en wordt uw been minder snel stijf. Ga bijvoorbeeld rustig fietsen of zwemmen. Doe geen activiteiten die veel pijn geven.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede sporten. Een erg belangrijke spier bij heupklachten is de m. iliopsoas. Deze spier gaat vanaf de voorzijde van de wervelkolom door het bekken naar de heup en buigt de heup bij het aanspannen.
Oefening 1 Butterfly stretch
ga tegen een muur zitten met je knieën gebogen en je voeten tegen elkaar aan. Plaats de gewichten op je knieën (of vraag je partner om druk te zetten). Span je binnendijspieren aan voor 10 seconden tegen de weerstand. Let op: span statisch aan, je knieën bewegen dus niet omhoog.
Ja, je kan fietsen met een versleten heup. Sterker nog, fietsen met een versleten heup zorgt ervoor dat klachten kunnen verminderen. Daarnaast remt het de progressie van de artrose af. Met fietsen versterk je juist de spieren om je heup heen en blijf je in een goede conditie.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Slijtage van de heup of een slijmbeursontsteking zijn de meest voorkomende klachten aan de heup. Maar ook een aangeboren verschil in beenlengte links en rechts kan heuppijn geven. Soms lijken klachten met de heup te maken te hebben, maar komen ze eigenlijk ergens anders vandaan.
Heupklachten zijn vaak het gevolg van een ontsteking van de slijmbeurs en/of de pezen in het heupgewricht. De ontsteking ontstaat doordat de slijmbeurs in de verdrukking raakt. Een ontsteking ontstaat vaak na overbelasting of na een val.
Een 'klikkende' heup wordt veroorzaakt door het bewegen van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier aan de buitenzijde van de heup zorgt voor een klikkend geluid, als het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een slijmbeursontsteking.
Je lichaam veranderen. Doe oefeningen die goed zijn voor je heupen. Je benen of heupen zijdelings optillen en squats kunnen allemaal onderdeel uitmaken van het trainingsschema als je bredere heupen wilt. De beste oefening hiervoor is misschien wel zijdelings uitstappen met gewichtjes.
Het is belangrijk om je heup goed te trainen voor je activiteiten in de bergen. Met de onderstaande oefeningen gaan we je kleine en vaak minder ontwikkelde spieren in de heup trainen. Ze zorgen voor meer stabiliteit, minder rugklachten en kunnen andere blessures voorkomen.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Heupklachten zijn vaak pijnklachten die zich in en rondom de heup bevinden. Ze komen op iedere leeftijd voor en ontstaan vaak door (overmatig) sporten, overbelasting of artrose. Soms ligt de oorzaak echter in onderbelasting, met als gevolg onvoldoende spierkracht en stabiliteit rondom de heup.
Koelen met ijs en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, naproxen) kunnen helpen. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden. Daarnaast is rust belangrijk. Dit kan alleen erg lastig zijn omdat het moeilijk is om zitten volledig te vermijden.
Denk hierbij aan pijn in de bil met een eventuele uitstraling naar de heup en het been of zelfs lage rugklachten. Daarnaast kan het zorgen voor tintelingen in dit gebied, soms wel tot aan de voet. De klachten kunnen toenemen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen.
Om soepele spieren te houden moet je regelmatig bewegen. Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren.
Ga met je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan. De armen hangen ontspannen langs je lichaam. Beweeg je armen in een halve cirkel omhoog, span de bilspieren aan en buig licht achterover met de blik naar boven gericht (zonder je nek te kraken). Ga terug naar de beginpositie en herhaal.
Doorlopen met een versleten heup
Blijf met heupklachten vooral in beweging, maar blijf niet te lang met de klachten doorlopen. Door de pijn ga je vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op langere termijn consequenties.
In de meeste gevallen van een slijmbeursontsteking in de heup is behandeling niet nodig; het gaat vanzelf weer over. Het wordt aangeraden om de pijnlijke plek te verkoelen, bijvoorbeeld met een ice pack. Ook is het verstandig om de aangedane heup een tijdlang niet te veel te belasten en voldoende rust te houden.
Ga op uw rug liggen met de knieën gebogen en de voeten op heupbreedte op de grond. Hef uw heupen zodat u een bruggetje maakt. Als de knie niet meer dik en warm is, dan kunt u dit ook op 1 been uitvoeren. Aantal herhalingen: 5x 5-10 tellen vasthouden.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.