Pas wanneer ze beginnen te fantaseren, zo rond de leeftijd van twee of drie jaar, kunnen kinderen bang worden voor het donker. Zet dus niet bij voorbaat al een nachtlampje aan. Hierdoor kan je kind juist een angst voor het donker ontwikkelen; Lees hier hoe je het beste kunt omgaan met kinderangsten.
Bij het geven van een nachtvoeding of het verschonen van een luier, kan een nachtlampje natuurlijk handig zijn. Dat vormt ook geen enkel probleem! Probeer voor een zacht lampje te zorgen zodat je baby (en jijzelf) niet té wakker worden en doe het weer uit wanneer je je baby terug in zijn bedje hebt gelegd.
Een nachtlampje aan een stekker is ook op zich veilig, maar de wandcontactdoos kan, zonder dat die is beveiligd een gevaar opleveren voor het kind dat op onderzoek uit is. Beveiliging van wandcontactdozen is daarom ook nodig voor kinderen tot ongeveer zeven jaar.
Wil je graag een nachtlampje gebruiken, zoek dan een lampje dat rood licht uitstraalt. Niet oranje, niet roze, maar rood. Met de komst van ledverlichting zijn er een heleboel verschillende kleuren te koop, en dus is het gelukkig ook makkelijk om aan een rood lampje te komen.
Om de aanmaak van melatonine zo min mogelijk te verstoren, kies je beter een nachtlampje dat rood licht geeft in plaats van wit. Is het licht wel wit of geel, dan is een timer een goede optie. Zo gaat het nachtlampje na een tijdje uit en slaapt je kind de rest van de nacht wel in een donkere kamer.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Sommige kinderen slapen makkelijker in als het helemaal donker is omdat het licht -zeker blauw licht- de aanmaak van melatonine vermindert. Dit hormoon is o.a. verantwoordelijk voor het feit dat je slaperig wordt. Preventief een nachtlampje voorzien omdat je bang bent dat je baby zich niet veilig voelt is niet nodig.
Met behulp van een nachtlampje leert je kind zelfstandig 'in het donker' te slapen op zijn eigen kamer, zonder dat jij hem steeds moet troosten en geruststellen. Een nachtlampje zorgt voor een vertrouwde, knusse omgeving en een veilig gevoel: de basis voor een goede nachtrust.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Nachtlampjes bieden een gevoel van zekerheid en rust tijdens de nacht. Nachtlampjes zijn er in verschillende soorten en maten en vaak hebben de nachtlampjes verschillende standen. Het belangrijkste doel is natuurlijk dat jouw kindje dankzij de lamp rustig in slaap valt.
Regel 1: Biologisch gezien komt het erop neer dat blauwachtig licht de productie van melatonine onderdrukt. Melatonine wordt in de volksmond ook wel het slaaphormoon genoemd. Door dit licht wordt je dus eigenlijk meer alert, waardoor je dus makkelijker wakker blijft, wat natuurlijk niet gewenst is.
Automatische nachtverlichting heeft een lichtsensor zodat de lamp automatisch aangaat als het donker wordt of een PIR sensor die het lampje inschakelt zodra iemand een ruimte binnenkomt. Nachtlampen geven minder fel licht dan reguliere lampen.
Hoe donker de babykamer moet zijn hangt af van het tijdstip waarop je kindje gaat slapen. Overdag hoeft de babykamer niet pikkedonker te zijn. 's Nachts is dit wel wenselijk. Op deze manier leert je kindje het verschil tussen dag en nacht kennen. Maatwerk raamdecoratie is dan ook van groot belang op de babykamer.
De slaapregressie bij 24 maanden komt vooral door een aantal grote mentale ontwikkelingen. Peuters krijgen rond deze leeftijd een eigen wil, leren dat ze een keuze hebben en dat gedrag gevolgen heeft.
Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
4) Dim 's avonds de lichten
Dim dus de lichten 2 à 3 uur voordat je naar bed gaat. Ook het licht van een computerscherm of tv houd je wakker. Je kunt dus beter lezen voor het slapen gaan, maar doe dat niet bij een lamp die te fel is, maar bij een lamp van 15 watt.
Daglicht neemt in ons leven een belangrijke plaats in: onze biologische klok wordt beïnvloed door licht en het zorgt ervoor dat we energiek en fris zijn. Licht in huis en veel frisse lucht heeft een goed effect op je gezondheid. Als je voldoende daglicht krijgt, heeft dit een positieve invloed op je humeur.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
- Groen geeft een relaxed gevoel, van kalmte en rust. - Geel brengt geluk, opwinding en energie.
Wel stelt Van der Meijden dat de kans groot is rood licht van een LED-lamp bevorderlijk is voor de nachtrust. "Er gebeurt wel iets." Het rode licht van een gloeilamp werkt minder goed, omdat het minder zuiver is. Overigens helpt het ook al om blauw licht te vermijden voor het slapen gaan.
50 tot 100 lm= Voor een nachtlampje die je 's nachts aan wilt laten; 200 tot 300 lm= Voor een leeslampje, om voor het slapen gaan een verhaaltje voor te lezen; 400 tot 500 lm= Voor verlichting van de kamer.
Wanneer de schemering inzet, gaat de lamp met sensor automatisch aan en blijft deze gedurende de nacht branden. Pas bij het aanbreken van de dag schakelt de lamp vanzelf uit. Het aan-uit gaan van de lamp met sensor is gebonden aan de hoeveelheid lux in de omgeving.
Een schemerschakelaar is voorzien van een lichtgevoelig component. Deze sensor meet continu de hoeveelheid licht erop terechtkomt. Is de hoeveelheid licht minder dan de (ingestelde) drempelwaarde, dan sluit hij het stroomcircuit. Op die manier gaat de verlichting branden.