Ex tunc. De toetsing is tijdens een beroepsprocedure bij de bestuursrechter anders. De bestuursrechter toetst namelijk ex tunc. Hiermee wordt bedoeld dat er wordt gekeken naar de omstandigheden zoals die op een bepaald moment in het verleden waren.
Het bestuursorgaan heroverweegt de rechtmatigheid en doelmatigheid van het besluit in beginsel (er zijn uitzonderingen) ex nunc, dat wil zeggen naar het huidige moment en de bestuursrechter toetst de rechtmatigheid van een besluit ex tunc, dat wil zeggen op het moment dat het besluit werd genomen.
Bij een ex tunc-toetsing baseert de rechter zijn beslissing op feiten en omstandigheden zoals die bestonden op het moment dat de gebeurtenis (waartegen wordt opgekomen) plaatsvond.
Als de rechter de actuele situatie beziet tijdens de toetsing van een bezwaarschrift betreft het een heroverweging ex nunc, de rechter kijkt dan naar de huidige omstandigheden. Als de rechter beoordeelt naar de situatie die bestond toen de gebeurtenis plaatsvond, is het ex tunc.
Wat is ex nunc? Vanaf nu. Beoordeling ex nunc is een beoordeling vanuit de huidige situatie, niet naar de situatie ten tijde van een gebeurtenis uit het verleden.
De bestuursrechter toetst namelijk ex tunc. Hiermee wordt bedoeld dat er wordt gekeken naar de omstandigheden zoals die op een bepaald moment in het verleden waren. In het geval dat iemand in beroep gaat tegen een beslissing op bezwaar kijkt de bestuursrechter dus naar hoe de situatie was ten tijde van die beslissing.
Als een burger het niet eens is met een beslissing van een bestuursorgaan, kan en moet hij soms bij een ander bestuursorgaan in beroep gaan. Dat wordt administratief beroep genoemd.
Marginale toetsing is het voorleggen van een uitspraak van De Geschillencommissie door één van de partijen aan de rechter. Voor zo'n procedure is het doorgaans wel noodzakelijk een advocaat in te schakelen.
Een voorlopige voorziening is een apart proces, naast uw bezwaar of beroep. U vraagt de rechter om een 'voorlopige voorziening'. Dit is een speciale maatregel zolang uw bezwaar of beroep nog in behandeling is. Bijvoorbeeld uitstel van het kappen van de boom totdat er een beslissing is op uw bezwaar of beroep.
Wat is de bestuurlijke lus? De rechter kan in een (hoger) beroepsprocedure de bestuurlijke lus toepassen. Als een besluit van een bestuursorgaan een gebrek heeft, kan de rechter het bestuursorgaan de gelegenheid geven om dit gebrek tijdens de beroepsprocedure te herstellen (artikel 8:51a Awb).
Een beschikking is een schriftelijke gerechtelijke uitspraak (vonnis) van de rechter in bijvoorbeeld familierechtelijke zaken (echtscheiding) of in bestuursrechtelijke zaken, bijvoorbeeld de verlening of afkeuring van een bouwvergunning.
De voorlopige voorziening blijft geldig totdat de rechter de echtscheiding uitspreekt. Daarna zal deze vervallen. De nieuwe uitspraak van de rechter zal nu gelden.
Zitting en uitspraak in voorlopige voorziening
Vanwege de spoedeisendheid behandelt de Afdeling bestuursrechtspraak deze zaken op korte termijn. Gemiddeld kunt u binnen twee maanden na ontvangst van het verzoek een voorlopige uitspraak verwachten. Deze uitspraken kunnen elke werkdag van de week openbaar worden gemaakt.
De kort geding rechter kan meteen mondeling uitspraak doen, maar dat is meer uitzondering dan regel. In de praktijk doet de voorzieningenrechter binnen twee weken na de zitting uitspraak. Een kort geding is binnen de procespraktijk 'kort' te noemen. Zeker als sprake is van een echt spoedeisend geval.
Beoordelingsvrijheid. Bij beoordelingsvrijheid draait het om de vraag of aan de voorwaarden voor rechtmatige uitoefening van een bevoegdheid in een concreet geval is voldaan en daarmee of het bestuur bevoegd is.
procesrecht - toetsing door de rechter of hij tot dezelfde beslissing komt. Bijv. de appèlrechter toetst het vonnis in eerste aanleg inhoudelijk op houdbaarheid.
In (hoger) beroep moet de bestuursrechter het bestreden besluit toetsen aan de hand van de gronden die in bezwaar en beroep zijn ingediend. Nieuwe feiten of omstandigheden, die dateren van na de beslissing op bezwaar, tellen echter niet mee. Dat wordt de ex tunc toetsing genoemd.
Bezwaar is het gebruik maken van een wettelijke bevoegdheid op te komen bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. Administratief beroep is het gebruikmaken van een wettelijke bevoegdheid op te komen tegen het besluit bij een ander bestuursorgaan dan hetwelk het besluit heeft genomen.
De beslissingstermijn van de deputatie, en dus ook de maximale duur van het onderzoek over het beroep, is dan 120 dagen vanaf de ontvankelijkheids- en volledigheidsverklaring (van het laatst ingestelde beroep indien er meerdere zijn).
Als u het niet eens bent met een beslissing van een overheidsinstantie dan kunt u bezwaar maken bij die overheidsinstantie. Bent u het daarna niet eens met de reactie op uw bezwaar, of de reactie komt te laat? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.
De Raad van State is de hoogste algemene bestuursrechter van het land én een onafhankelijk adviseur van de regering over wetgeving en bestuur. De Raad van State heeft een eigen website (raadvanstate.nl) . De uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State staan hier (raadvanstate.nl) .
Bestuursrecht gaat over besluiten die te maken hebben met de overheid. Voorbeelden van bestuursrecht zijn uitkeringen, vergunningen, dwangbevel, planschade etc. Indien u het niet eens bent met een besluit van de overheid, bezwaar gemaakt heeft en dat is afgewezen, kunt u een beroep doen bij de bestuursrechter.
Een uitspraak is onherroepelijk als de rechtzoekende geen beroep of cassatie meer kan instellen, bijvoorbeeld omdat de termijn waarbinnen men beroep moet instellen verlopen is. De zaak is dan helemaal afgedaan.
voor particulieren 150 euro. voor rechtspersonen (bedrijven) 297 euro.
Voorbeelden waaraan men hierbij kan denken zijn bijvoorbeeld een procedure tegen het intrekken van een drank- en horecavergunning of een procedure tegen het weigeren van een bijstandsuitkering. Een voorlopige voorziening kan overigens ook het verlenen van een voorlopige vergunning betreffen.