Volgens het EU-Verdrag heeft u als EU-burger het recht om: niet te worden gediscrimineerd op grond van uw nationaliteit. vrij te reizen en te verblijven binnen de EU. te stemmen en zich kandidaat te stellen voor Europese en gemeenteraadsverkiezingen.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Als Nederlander bent u een EU-burger. Toch kunt u pas rechten ontlenen aan het EU-recht als u gebruik hebt gemaakt van het vrije verkeer van personen binnen de EU. Lees wanneer u als Nederlander een beroep kunt doen op het EU-recht.
Verblijf in Nederland
U heeft een geldig paspoort. U bent geen gevaar voor de openbare orde. U heeft bijvoorbeeld geen strafblad. Als u langer dan 4 maanden blijft, moet u zich inschrijven bij de gemeente.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Als u in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Bij uw inschrijving kan de gemeente vragen om extra bewijs dat u Nederlander bent. Een geldig paspoort is niet altijd voldoende, ook al heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit.
Iedereen die de nationaliteit van een EU-lidstaat heeft, is daarmee ook EU-burger. Het EU-burgerschap is een aanvulling op het nationale burgerschap (géén vervanging daarvan).
Iedereen die de nationaliteit van één van de EU-lidstaten heeft, is automatisch EU-burger. Het burgerschap van de Europese Unie is een aanvulling op het nationale burgerschap, en dus geen vervanging. het recht om bij het Europees Parlement verzoekschriften in te dienen en zich tot de Europese Ombudsman te wenden.
Met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kunt u over het algemeen gewoon een hypotheek afsluiten. Bij het afsluiten van een hypotheek is het verplicht om een verblijfsvergunning "anders dan tijdelijk" te hebben.
U moet een burgerservicenummer (BSN) hebben
U kunt niet werken in Nederland zonder burgerservicenummer (BSN). Uw werkgever gebruikt een BSN om belastingen en premies te betalen over uw loon. U krijgt een BSN als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Dit kan bij gemeentehuizen met een RNI-loket.
Bijvoorbeeld omdat u niet langer aan de inkomenseisen voldoet of omdat u niet meer getrouwd bent met degene bij wie u verblijft. Maar ook als u buiten Nederland bent gaan wonen, een misdrijf heeft gepleegd of wanneer u als student niet genoeg studiepunten heeft gehaald, kan uw verblijfsvergunning worden ingetrokken.
In het Handvest van de grondrechten zijn alle grondrechten ('mensenrechten') opgenomen die in de Europese Unie gelden. Het gaat om onderwerpen als vrijheid, gelijkheid, solidariteit en burgerschap.
In hoofdstuk 1 van de Grondwet staan de grondrechten. Dit zijn rechten die burgers de vrijheid geven om zonder bemoeienis van de overheid te leven. Ook bevat de Grondwet de rechten om deel te nemen aan de samenleving en de politiek.
5 jaar ononderbroken verblijf
Je moet 5 jaar ononderbroken in België verbleven hebben met gezinshereniging. De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de datum van je aanvraag van een verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie.
Iedere EU-burger die gedurende een ononderbroken periode van vijf jaar verblijf op het grondgebied van de gastlidstaat heeft verbleven, heeft in de gastlidstaat een duurzaam verblijfsrecht verworven (artikel 16, lid 1, richtlijn 2004/38).
Het Europese recht omvat het recht van de Europese Unie (EU-recht) en het recht van de Europese Gemeenschappen (EG-recht of gemeenschapsrecht).
EU-burgers hebben het recht om naar een ander EU-land te verhuizen om daar te werken zonder werkvergunning. Burgers van landen buiten de EU hebben in sommige gevallen het recht in een EU-land te werken of recht op een gelijke behandeling op het gebied van arbeidsvoorwaarden.
Wanneer je in bijvoorbeeld Polen woont, is het toegestaan om in ieder land van de Europese Economische Ruimte (EER) te werken, dus ook in Nederland. Aangezien Polen sinds 2004 bij de EU aangesloten is, hoef je geen werkvergunning aan te vragen.
Persoon met een andere nationaliteit dan die van één van de lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland. Ook staatlozen worden tot derdelanders gerekend.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Je moet ervoor zorgen dat je door de belastingdienst niet in beide landen waar je woont, wordt aangemerkt als resident. Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België een (dubbel)belastingverdrag gesloten, om te voorkomen dat ingezetenen ofwel dubbel ofwel in geen van de landen belasting betalen.