Een gemiddelde regendouche verbruikt tot wel 20 liter water per minuut. Voor een optimaal comfort raden wij aan dat met een regendouche minimaal een CW5 cv-ketel nodig is. Bijkomend voordeel is dat je op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water kunt gebruiken, bijvoorbeeld in de douche en de keuken.
Voor het probleemloos toepassen van een regendouche moet er gekeken worden naar de warmwaterklasse van de cv-ketel, de diameter van het leidingwerk en de capaciteit van de afvoer/sifon. Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd.
Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is.
Voor 100 liter warm water heeft u een boilerinhoud nodig van 40 liter. Wat belangrijk is om mee te nemen is dat in een gemiddeld bad zo'n 120 liter water gaat. Een reguliere douchebeurt vergt ongeveer 40 liter water. Voor een extra comfortabel gebruik als een regendouche telt u hier nog zo'n 30 tot 40 liter bij op.
U kunt gemiddeld aan een stuk door 30 minuten douchen met een 120 liter boiler, 25 minuten met een 100 liter boiler, 20 minuten met een 80 liter boiler, 15 minuten met een 50 liter boiler.
Als je een groot debiet wil, met een grote druk, moet de initiële druk in je installatie nog groter zijn. Normaal zit je met een gewone huisinstallatie binnen rond de 5 a 6 bar, wat zeker voldoende moet zijn als de leidingen naar die douche groot genoeg zijn.
Gemiddeld stroomt er bijna negen liter water per minuut door een normale douchekop. Een regendouche verbruikt gemiddeld wel twintig liter per minuut. In Nederland douchen we gemiddeld acht minuten per dag. Oftewel, met een regendouche verbruik je dagelijks zo'n 90 liter water meer dan met een normale douche.
Een regendouche heeft al snel 25 liter water per minuut nodig. Kan jouw cv-ketel dit niet aan maar wil je wel een regendouche kun je kijken naar een extra boiler, geiser of, ingrijpender, een cv-ketel met meer vermogen.
Desondanks zit er wel een verschil in. De regendouche geeft een fijne straat uit een brede kop. Deze kan vierkant of rond zijn, maar het effect blijft gelijk. Met een stortdouche valt het water met dikkere stralen naar beneden en dat geeft het effect van een waterval.
Het belangrijkste verschil tussen een CW4 en een CW5 ketel is dat een CW5 ketel op meerdere plekken tegelijkertijd warm water kan leveren. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een persoon aan het douchen is, en de ander de afwas doet. Het warme water dat tegelijkertijd geleverd wordt, is echter niet onbeperkt.
Om er zeker van te zijn dat het vermogen van de cv-ketel voldoende is, is het raadzaam het aantal kubieke meters van de woning te berekenen en te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. De berekening is hiervoor: Lengte x breedte x hoogte x ± 65 Watt.
Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis.
Met een 300 L elektrische boiler heb je nergens omkijken naar. De boiler biedt voldoende warm water om een uur achtereen gesloten te douchen. Mocht je een huishouden van 6 personen hebben, kan iedereen dus 10 minuten douchen.
De natte weerstand geeft de warmte directer door aan het water en is daardoor sneller. De droge weerstand wand heeft daarentegen een omhulsel dat de weerstand tegen kalk beschermt en de warmte langzamer afgeeft. De natte wordt aanbevolen in gebieden met een laag kalkgehalte en de tweede in tegenovergestelde gevallen.
Met een 200 liter boiler kun je het hele gezin voorzien van warm water. En hoef je niet te vechten om het warme water in de douche of voor het bad. Met dit formaat boiler heb je genoeg warm water om je bad te vullen. En, hou je zelfs nog wat over zodat iemand anders desgewenst een douche kan nemen.
De voordelen van een regendouche
Allereerst is een regendouche enorm ontspannend, heerlijk na een stressvolle dag. Het gevoel van een warme regenbui over u heen verlicht stress meteen. De douchekop hangt altijd goed, u hoeft 'm nooit in hoogte te verstellen.
Aftakkingen van de hoofdleiding naar een bad- of douchekraan of een keukenkraan hebben een diameter van 15mm (koperen buis) of 16m (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis).
Idealiter moet de afstand tussen de douche en je hoofd tussen de 20 en 30 centimeter zijn. Als je 1,70 meter lang bent, is de ideale installatiehoogte voor een regendouche ongeveer twee meter.
Gasgebruik per douchebeurt
Hij legt uit: 'Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.
Gaan we uit van een gemiddelde douchebeurt van tien minuten, dan verbruik je dus tussen de 90 en 150 liter water per douchebeurt. In Nederland kost kraanwater ongeveer 1,30 euro per 1000 liter. Een douchebeurt in een normale douche kost je dan dus 12 eurocent en in een luxe douche 20 eurocent.
Een regendouche is altijd te combineren met een handdouche. Handig voor wanneer je een stevigere straal wilt hebben voor het uitspoelen van je haar. Overigens kun je bij een sommige regendouches ook de straalsoort instellen.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
Beste antwoord (via Akemi op 13-03-2017 10:01)
Dezelfde hoeveelheid water door kleinere gaatjes betekent dat je een hardere straal krijgt. Vergelijk het met een tuinslang grotendeels afsluiten met je vinger, dan spuit het water er ook uit.
Hoe groter de douchekop, des te meer water deze nodig heeft om op volle kracht te sproeien. Een reguliere kop 'verbruikt' circa 11 liter per minuut, terwijl een echte regendouche (met een doorsnede van 18 cm) al snel 25 liter per minuut nodig heeft voor een optimale werking.