Bijenwas is het perfecte middel om leer te onderhouden. Bijenwas wordt al honderden (zo niet duizenden jaren) gebruikt om leer te onderhouden. Ook is het zeer bekend als meubelwas of antiekwas.
U kunt dit leer onderhouden met een schone en vochtige zeem. Ook kunt u de bank of stoel invetten met babyolie. Hoewel gedekverfd leer minder gevoelig is, blijft het verstandig om ook bij gedekverfd leer eerst een beetje olie op een onopvallende plek te wrijven.
Olijfolie is dé oplossing. Scheurtjes worden herstelt, het leer wordt weer soepel en er verschijnt een mooie glans. Doe wat druppels olie op het leer en poets met een doek over de bank of stoel.
De nieuwe waslaag aanbrengen met een grove doek in de lengte van de houtnerf. Vooral niet te dik beter is het om twee dunne lagen aan te brengen dan één dikke laag. Even twee uur laten indrogen en dan met cirkelvormige overlappende bewegingen de was uitwrijven met een schone zachte doek.
Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout, het geeft bescherming tegen vuil en vocht en is waterafstotend, het laat het licht met het hout spelen, geeft het een lichte zijdeglans en daardoor diepte.
Bijenwas is bekend van de ouderwetse boenwas voor meubels. Onze boenwas wordt ook wel antiekwas of meubelwas genoemd. Boenwas reinigt, beschermt en conserveert uw meubelstuk. Meubelen die al eerder met was of lak behandeld zijn kunnen met boenwas onderhouden worden.
Bijenwas kun je het beste bewaren in een hersluitbare verpakking. Bijenwas is ongemengd over het algemeen 36 maanden houdbaar maar meestal nog wel langer. Als je Bijenwas mengt met andere ingrediënten is het product minder lang houdbaar. De precieze houdbaarheid hangt af van de andere ingrediënten.
Mensen gebruiken was voor vele doeleinden, o.a. om kaarsen van te maken en in boenwas of als poetsmiddel voor onbewerkte houten voorwerpen en vloeren. Voor onder meer drop wordt bijenwas als glansmiddel gebruikt. Ook in crèmes en andere cosmetica wordt veel gebruik gemaakt van bijenwas en derivaten van bijenwas.
Kruidvat Protect Bijenwas beschermt je meubels tegen houtworm, herstelt de kleur en geeft je meubels een diepe, langdurige glans. Hoe gebruik je Kruidvat Bijenwas?
Neem een geschikte ledervet (zoals zadelzeep of kokosolie) en breng wat aan op een schone doek. Wrijf het voorzichtig over het hele oppervlak en laat het een dag intrekken. Daarna zal het leer een stuk soepeler zijn en knellende, wrijvende schoenen zullen tot het verleden behoren.
Een vlek op je leren schoenen? Manusje-van-alles, Vaseline, does the trick. Smeer een beetje Vaseline op de vlek, laat het middeltje enkele uren zijn werk doen en ga dan met een droge doek over je schoenen. Bonus: Vaseline zorgt voor een waterdicht laagje!
Je kunt speciale leerwas of leerolie gebruiken, maar als je dit niet in huis hebt is simpele vaseline vaak ook heel doeltreffend. Let alleen wel op dat je niet té veel vet of olie gebruikt. En poets je meubel goed na met een zachte droge doek, om te voorkomen dat je vetvlekken op je kleding krijgt zodra je gaat zitten.
Net als elk ander type meubel hebben leren eetkamerstoelen onderhoud nodig om de stof in optimale conditie te houden. Met een speciale onderhoud set hoef je dit, afhankelijk van het type leer, 1 tot 2 keer per jaar te gebruiken.
Witte bijenwas voor cosmetica per 250 gram
€ 7,95. Op voorraad en direct leverbaar. Een verpakking van 250 gram witte bijenwas in pastilles voor het maken van cosmetica. Deze bijenwas is ideaal voor gebruik in bijvoorbeeld lippenbalsem, crèmes, zeep, of zelfs schilderen.
Bijenwas kopen bij De Werkbij
Bij ons kunt u pure bijenwas kopen of bijenkaarsen, in verschillende vormen. Bijenwaskaarsen worden door ons met de hand gemaakt van 100% natuurlijke bijenwas. De kaarsen geuren heerlijk en verspreiden een warm licht. U kunt gerolde, gegoten of gedompelde bijenwaskaarsen kopen.
Bijenwas. Bijenwas is een iets wat vettige substantie wat uit de raten van bijenkasten wordt gehaald. Deze substantie is makkelijk smeerbaar. Door de bijenwas te mengen met Carnaubawas ontstaat er een was die een uitstekende bescherming biedt en een mooie glansgraad achterlaat.
Vooraleer bijenwas te kunnen zuiveren, dient deze eerst gesmolten te worden. Was vooraf in regenwater laten weken laat een hoger rendement toe en doet de poppenhuidjes beter loskomen van de was. Het smeltpunt van zuivere was ligt tussen 64°C en 65°C.
Bij 15°C is de was bros, bij 38°C wordt ze weer soepel (rollen) en blijft taai. Het smelten van bijenwas kan het best op verwarmd waterbad gebeuren om haar zacht en licht van kleur te houden. Bij oververhitting wordt zij bruin. Dit wordt ook wel opzettelijk toegepast voor het maken van donkerbruine figuren.
U kunt de boenwas (blanke bijenwas) bijna geheel verwijderen met een doek die doordrenkt is met wascleaner. Schuur het hout om er zeker van te zijn dat er geen restjes boenwas zijn achtergebleven. Begin met grof schuurpapier en eindig met fijn schuurpapier.
Pure bijenwas is niet giftig en is dus eetbaar. Dit maakt bijenwas een uiterst geschikt ingrediënt om toe te voegen aan zelfgemaakte lippenbalsems en lotions voor het hele lichaam.
Biologische bijenwas is bijvoorbeeld een milieuvriendelijke maar ook diervriendelijke optie. Deze kaarsen worden gemaakt van de was die honingbijen produceren waarna imkers de was van de honinggraten filteren.
Kleurstof wit voor kaarsen
Kleurstof wit voor het lichter maken van bijenwas kaarsen of om te mengen met andere kleuren voor pastel tinten. 1 gram kleurstof is voldoende voor ongeveer 1 kg bijenwas, afhankelijk van het gewenste resultaat.