Als uw sieraden van geelgoud zijn en dat is niet uw favoriete goudkleur dan is het mogelijk om daar witgoud of roségoud van te maken. Door het goud met hoog gehalte palladium-witgoud of met roodgoud door te legeren kunnen we het van kleur veranderen en ook dat filmen we!
Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur. Witgoud is wel duurder, dat komt omdat de metalen die bij witgoud worden toegevoegd veel kostbaarder zijn.
14 karaat goud is gemaakt van 58,5% goud en bestaat voor de rest uit een combinatie van zilver en koper. Dit is het goud dat u kent; het 'geelgoud'. In geelgoud is meer zilver dan koper toegevoegd, waardoor het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud een lichtgele kleur krijgt.
Geelgoud is geelkleurig, witgoud wat witter en ziet er soms bijna zilver uit en roségoud is rozerood van kleur. Kijk eens bij onze collectie gedenksieraden om het verschil te zien. We kunnen eigenlijk stellen dat geelgoud de originele kleur goud is. 21 karaat goud is de meest pure vorm van goud en geel van kleur.
Kan je witgoud omsmelten? Witgoud kan je omsmelten net als geelgoud. Maar door de legering met palladium krijg je bij het omsmelten een brosser materiaal.
Trouwring ouders omsmelten, samenvoegen of splitsen
Denk hierbij aan het behouden van een edelsteen en het omsmelten van de ringband tot een nieuw ontwerp. Naast trouwringen kunt u uiteraard ook andere bestaande sieraden van uw ouders samenvoegen en laten transformeren. De opties zijn werkelijk eindeloos.
U kunt uw trouwring of ander sieraad blijven dragen tot u overlijd om er vervolgens een erfstuk van te maken na uw overlijden. Steeds vaker komt het voor dat mensen kiezen om bij leven een bijzondere herinneringssieraad te laten maken van hun trouwring die als erfstuk wordt weggegeven na het overlijden.
Roze goud is een legering van fijn 24 karaat goud met koper en zilver. Het metaal heeft een roze schijn, en verschilt iets van kleur dat roodgoud heeft.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Geelgoud is een legering van goud, zilver en koper, waarbij er meer zilver dan koper is toegevoegd. Roodgoud heeft een hoger gehalte aan koper dan aan zilver. Bij witgoud bestaat de legering uit goud, zilver, koper en een klein percentage andere metalen, waardoor witgoud meer zilver van kleur is dan wit.
Geelgoud is een goudlegering waaraan meer zilver dan koper is toegevoegd. Door de witte kleur van zilver verkleurt het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud naar lichtgeel. Hierdoor ontstaat 14 karaat geelgoud.
Geelgoud verkleurt nauwelijks en hoeft bijna niet gepoetst te worden.
Witgouden Sieraden zijn vaak duurder in aankoop dan die van geel goud omdat er een extra arbeid stap nodig is in de productie. Dit betekent echter niet dat sieraden van witgoud meer waard zijn dan die van geel goud; de hoeveelheid zuiver goud die in het gouden sieraad verwerkt zit is immers hetzelfde.
Eén karaat is 1/24ste deel zuiver goud. Een sieraad van 24 karaat goud bestaat uit 99,99% goud. Terwijl een sieraad van 14 karaat goud voor 58,5% goud bestaat. Vanwege deze percentages wordt 8 karaat goud ook wel 333 goud genoemd en wordt 22 karaat met 916 aangeduid.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Een witgouden sieraad kan in aanschaf wel duurder zijn, omdat het meer handelingen vergt om het te maken en ook wegens de relatief hoge prijs (wisselkoers) van het gebruikte palladium. Dat, in tegenstelling tot het in rood en geelgoud gebruikte koper en zilver, dat veel goedkoper is dan palladium.
Ook bij roségoud bestaat het sieraad nog steeds uit 58,5% goud maar wordt er meer koper toegevoegd waardoor het de herkenbare rosé kleur krijgt. Deze 3 soorten goud kunnen natuurlijk ook met elkaar gecombineerd worden. Bij bicolor sieraden worden 2 soorten goud in één sieraad verwerkt.
Het kenmerkende aan Surinaams goud is de gele kleur. Dit komt omdat in Suriname veelal 18k wordt gebruikt en zij meer koper dan zilver vermengen met puur goud. In Nederland wordt er meer zilver dan koper vermengd waardoor de kleur bleker is.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
In Europa is het niet toegestaan om rosé te maken, door rode- en witte wijn te mengen. De grote uitzondering op deze regel is: Champagne. Om een rosé champagne te maken is het wél toegestaan om een heel klein beetje rode wijn (van pinot noir) toe te voegen aan de witte champagne.
Voorbeelden vermaakte trouwringen
Ten eerste kunt u denken aan het samenvoegen van 2 ringen tot 1 ring. Hierbij kan er een briljant of andere steen aan de ring toegevoegd worden. Een tweede optie is het ombouwen van een ring naar een hanger. De ring kan in zijn geheel intact gehouden worden of doorgezaagd worden.
Het bedrag waar je aan moet denken varieert dan ook van 100 euro (voor kleine “ingrepen” ) tot 4.000 euro (en soms meer) voor een volledig nieuw ontwerp met diamant(en).
De kosten voor het VERKLEINEN van een ring bedragen €25 per ring. De kosten voor het (maximaal 3 maten) VERGROTEN van een ring bedragen €30 per ring afhankelijk van de maat.