Schuif één hand onder de borst en de andere onder de achterhand. Ondersteun hierbij de achterhand van de cavia. Til de cavia voorzichtig op en laat het dier op zoveel mogelijk vingers steunen, anders prik je hem in zijn buik. Dat kan zijn organen beschadigen.
Mensen met cavia's brengen vaak graag tijd door met hun dieren, en ze optillen is natuurlijk heel leuk. Als cavia's u eenmaal hebben leren kennen zullen ze het fijn vinden om uit uw hand te eten en geaaid te worden. Het is dan aan u hoe vaak u ze vast wilt houden.
Pak een cavia op zoals hierboven is weergegeven, houd het dier dichtbij u en ondersteun altijd met één hand de ruggengraat en met uw andere hand de achterhand van de cavia. Leg om te beginnen een hand onder de buik van de cavia en til het dier voorzichtig op. Oefen geen druk uit en houd de cavia niet te stevig vast.
Dat oppakken en vasthouden noem je het hanteren van dieren. Het kan ook voorkomen dat je een dier goed moet bekijken of er iets mee moet doen. Je moet het dier dan fixeren. Fixeren is het dier zo beetpakken, dat het zichzelf en jou niet kan verwonden.
Ververs dagelijks het water en haal oude restjes groente en fruit weg. Maak drinkflesjes en voerbakjes minstens eens per week goed schoon. Vergeet daarbij de nippel van de fles niet. Cavia's kunnen bijten, maar doen dit bijna nooit.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Ga rustig met je handen in de kooi. Benader het dier aan de zijkanten met twee handen en schep hem snel en voorzichtig op met de ene hand. Leg de andere snel op zijn ruggetje en laat de degoe op je hand zitten. Ook het fixeren van een degoe is vergelijkbaar met dat van een gerbil.
Fixeer door het dier met wijsvinger en duim in het nekvel te pakken. Met dezelfde hand kun je de staart tussen ringvinger en pink pakken. Draai nu je hand om; het dier ligt nu op zijn rug. Gebruik deze manier van vastpakken alleen wanneer strikt nodig.
Een muis of rat pak je altijd met twee handen. Je kunt ze op twee manieren oppakken. Je kunt ze van onder opscheppen met twee handen, als in een kommetje. Of je pakt ze aan de staartbasis op en ondersteunt met je andere hand.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Om de 14 tot 18 dagen wordt de zeug bronstig. Het bronstig zijn van de zeug houdt in dat ze bereid is te paren omdat ze vruchtbaar is, want alleen gedurende de bronstigheid is ze vruchtbaar - daarbuiten niet.
Gapen. Een cavia kan dit doen om zijn dominantie te tonen naar andere cavia's.
Maak gebruik van het idee, dat de meeste fretten hun nest niet willen bevuilen. Leg zoveel mogelijk doeken in de overige hoeken, zodat ze deze niet willen bevuilen. Hopelijk werkt dit en zal de fret veel zindelijker zijn. Leer vanaf het eerste moment, dat de poepbak de plek is om zijn behoefte te doen.
Fretten zijn snelle, behendige roofdiertjes. Ze zijn speels en slim en kunnen daardoor interessante huisdieren zijn voor mensen die bereid zijn zich goed in hen te verdiepen. Geef hen voldoende speelruimte, waarin ze niks kapot kunnen maken.
Fretten zijn in feite een gedomesticeerde vorm van de bunzing, zodat ze als huisdier gehouden kunnen worden. De bunzing en fret zijn nog steeds te kruisen, alleen de dieren die hieruit voortkomen zijn niet geschikt als huisdier.
Het konijn heeft ook een heel fijn skelet en kan daardoor snel iets breken. Het konijn kan zo zijn eigen rug breken tijdens krachtig trappen met de achterpoten. Bij het oppakken van konijnen moeten de achterpoten daarom altijd ondersteund te worden.
Konijnen niet op hun rug in 'trance / hypnose' brengen!
Dit wordt wel gebruikt om op die manier bijvoorbeeld nagels te knippen of te kammen, en door sommigen ook om te knuffelen. Toch is deze methode zeer af te raden, want het veroorzaakt veel stress.
Konijnen en hazen zijn geen knaagdieren zoals de eekhoorn, hamster, bever, rat of muis. Ze vormen een aparte diergroep: de haasachtigen. Konijnen en hazen worden ook wel dubbeltandigen genoemd. Dat komt omdat vlak achter de grote snijtanden in de bovenkaak een paar mini-snijtanden zitten.
Voor een cavia zal iedere dag gezorgd moeten worden. De cavia heeft aandacht nodig maar natuurlijk ook eten en drinken. En dit niet voor dagen of weken, maar toch zeker wel voor jaren. Hou er ook rekening mee dat het hok geregeld verschoond moet worden, als je meerdere cavia's hebt zal dit 1x per week moeten.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Wanneer je je cavia's tam wilt maken is het belangrijk om ze op de juiste manier te benaderen. Omdat het van nature prooidieren zijn, is het belangrijk om ze nooit van boven te benaderen. Dit geeft de indruk weer van een roofdier. Benader ze daarom altijd laag bij de grond en van onderen.