Je kunt lekker onderuitzakken en je haar laten wassen. Het warme water en de masserende handen over je hoofdhuid werken heerlijk ontspannend. De wasbeurt is niet alleen bedoeld om het haar schoon te wassen, maar de meeste kappers zweren bij nat knippen.
Je haar vaak wassen is heel gezond, en het is ook de juiste etiquette voordat je naar de kapper of kapperszaak gaat. Ze zullen je zo goed mogelijk helpen, maar het is een stuk aangenamer als je met schoon, gewassen haar komt. Het maakt hun werk gewoon een stuk eenvoudiger.
Regelmatig naar de kapper gaan voor een knipbeurt is het beste wat je kunt doen als je wilt genieten van mooi, vol en lang haar. Door regelmatig je haren te laten knippen, we raden 1 keer in de 6 weken aan, voorkom je dat gespleten haarpunten verder naar boven toe splijten.
Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken.Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
“Je haren wassen zonder shampoo is niet per se goed of slecht. Wanneer je een (extreem) droge hoofdhuid hebt, is het niet nodig om elke wasbeurt een sterke reiniger te gebruiken. Net als bij de huid van je lichaam is het heel persoonlijk wat jouw hoofdhuid nodig heeft.
Bij het langdurig niet laten knippen van je haar, kan het zelfs tot halverwege je mooie lokken splijten. Dat is dan weer minder fraai. Je haar zal er dan namelijk droog en pluizig uit komen te zien. Je gezonde haar maakt dan plaats voor een ongezonde bos gespleten punten.
Doordat je te lang niet meer naar de kapper bent geweest, mist je haar mogelijk de nodige verzorging. De knoppen in je haar ontstaan doordat de haarschubben aan de buitenkant van het haar openstaan. Ze klemmen zich daardoor gemakkelijk vast aan andere haren en je haar begint te klitten.
Door je haar te knippen, groeit het sneller
Dit is echter een absolute fabel! Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, groeit je haar vanuit het haarzakje en knippen van het haar heeft daar geen invloed op. Wat je wel bereikt met het knippen is dat je het (verder) splijten van de onderkant van het haar voorkomt.
#1 Gezond lang tot halflang haar.
Vrouwen die gezegend zijn met een gezonde haardos wordt geadviseerd om drie tot vier keer per jaar naar de kapper te gaan. Maar het kan nóg minder als je tevreden bent met je coupe en als het haar er gezond en niet beschadigd uitziet.
Er is echter geen vaststaand aantal keer per maand of per jaar dat u naar de kapper moet gaan, omdat dit afhangt van verschillende factoren zoals haartype, groeisnelheid en persoonlijke voorkeur. Als uw haar snel groeit, kunt u misschien elke 6-8 weken naar de kapper gaan om uw knippen bij te werken.
Haren groeien vanzelf. Als ze te lang zijn, knipt de kapper er een stuk van af. De afgeknipte haren worden op een hoop geveegd en verdwijnen meestal in een kast of achter een klep.
Was je haar de eerste 24 uur na een kleuring niet, zodat de pigmenten zich goed kunnen hechten. De pigmenten hechten zich de eerste 24 uur en als je dan gaat wassen, verlies je pigment.
Het is aan te raden om je haar 1 à 2 dagen voor de kleurbehandeling niet te wassen. De natuurlijke oliën op je hoofdhuid beschermen de kwetsbare huid tijdens het verfproces. Mits je veel product in je haar hebt, heeft dit verder geen invloed op het resultaat van de haarkleuring.
(Half)lang, fijn haar: tussen vier en zes weken
In tegenstelling tot dikke lokken van dezelfde lengte, moet je dit soort haar daarom wél van een deftige snit voorzien. Dat brengt met zich mee dat je die regelmatig moet bijknippen om het in model te houden.
Vraag het aan je omgeving
Vrienden, kennissen, familie of collega's kunnen ook een goede informatiebron zijn. Vraag ze eens naar welke kapsalon zij gaan en of ze deze aanbevelen, hoe lang ze er al komen, door wie ze altijd geknipt worden, enzovoorts. In een aantal gevallen zullen ze waarschijnlijk ook afraders noemen.
Het haar dikker maken is vrijwel onmogelijk. Het is echter wel mogelijk om uw haardos optisch voller te laten lijken. Dit kan met behulp van de juiste verzorgingsmiddelen, maar ook door een cosmetische behandeling als micro haar pigmentatie lijkt uw haar voller dan voorheen.
'De zon heeft direct invloed op de haargroei, omdat je dankzij de zon vitamine D aanmaakt in de huid.Die vitamine D zorgt ervoor dat de haarzakjes sneller gaan groeien. ' Daarnaast staan ook alle hoeden, petten en sjaals die we in de koude maanden dragen de groei van je haar in de weg.
Als je vroeg genoeg bent kun je er vanaf komen door de dode punten af te knippen, boven de 'split'. Gespleten haarpuntjes kunnen namelijk verder doorsplijten, en dan is je haartje al helemaal afgeschreven. Hierbij geldt natuurlijk ook: beter gespleten puntjes voorkomen dan herstellen. En dit is eigenlijk heel simpel.
Je hoofdhuid verzamelt allerlei vuil gedurende de dag/week en om dat weer weg te krijgen heb je toch echt shampoo nodig. Was je je lokken niet geregeld, dan kun je een zeer geïrriteerde en droge hoofdhuid krijgen die op den duur voor jeuk en andere ongemakkelijkheden (roos!)gaat zorgen.
Volgens styliste Rosi Fernandez, directeur van haarsalon Ananda Ferdi, is het niet aan te raden om je haar langer dan een week niet te wassen. Waarom? “Omdat “haarzakjes verstopt raken en geen zuurstof krijgen,” legt ze uit.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.