De onafhankelijkheid van België werd uitgeroepen in 1830 maar de Monarchie werd pas in 1831 gesticht.
De huidige staat België ontstond in 1830 na de Belgische revolutie, toen het zich afscheidde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Maar de geschiedenis van de Belgen gaat natuurlijk veel verder terug.
Vlamingen zijn niet zuiver Germaans, maar stammen grotendeels af van de Franken die in de derde eeuw vanuit het hertogdom Franken in het huidige Duitsland naar de gebieden trokken die de Romeinen in de derde eeuw hadden verlaten.
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).
Belgen worden nu gemiddeld 81,9 jaar oud. Dat is opmerkelijk, want het is de op één na hoogste stijging in heel Europa. Gemiddeld leefden de Europeanen in 2021 zelf iets minder lang dan in 2020.
Madeleine, zoals Janssens genoemd wordt, werd op 16 maart 1912 geboren in Antwerpen en woont momenteel in Zandhoven. De oudste man van België is Jaak Broeckx uit Bree. Hij is momenteel 108 jaar. Leny Mackenbach is op haar 109de dan weer de oudste inwoner van Nederland.
De naam "België" vindt zijn oorsprong in de Latijnse benamingen "Belgica" en "Belgium", bedacht door de toenmalige Romeinse heersers van het grondgebied. In de 17de eeuw was het gebruikelijk deze Latijnse namen te eerbiedigen. Ook werden nieuw ontdekte gebieden in deze periode vaak met Latijnse namen bedacht.
Oude Romeinen
In de eerste eeuw voor Christus veroverde de Romeinse veldheer Julius Caesar 'Gallië'. Gallië was vroeger de naam voor het gebied waar nu de landen Frankrijk en België liggen.
De Belgische Revolutie, Belgische Omwenteling of Belgische Opstand is de gewapende opstand in 1830 tegen koning Willem I der Nederlanden die tot afscheiding van de zuidelijke provincies leidde en tot de onafhankelijkheid van België.
Aflevering uit de serie; Het Klokhuis maakt geschiedenis. Ooit zijn Nederland en België onderdeel geweest van hetzelfde koninkrijk. Toen de Fransen in 1813 uit de Nederlanden vertrokken werd Koning Willem I vorst van Nederland, België en Luxemburg. In 1830 kwamen de Belgen echter in opstand en vormden hun eigen land.
Diversiteit naar herkomst in België Op 01/01/2023 was 65,5% van de Belgische bevolking een Belg met Belgische achtergrond, 21,0% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 13,4% was een niet-Belg. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
De meeste Belgische stammen spraken een Gallische taal, verwant aan het Bretoens: de Remi in de omgeving van Reims.
De onafhankelijkheid van België werd uitgeroepen in 1830 maar de Monarchie werd pas in 1831 gesticht. Leopold I, prins van Saksen-Coburg-Gotha, legt de eed af op 21 juli 1831 en wordt de eerste Koning der Belgen. België is een erfelijke constitutionele Monarchie.
De betrekkingen tussen Nederland en België gaan eeuwen terug vanwege de gezamenlijke geschiedenis die beide landen delen. Tussen 1815 en 1830 vormden zij samen zelfs één land, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, maar hier kwam na de Belgische Revolutie een einde aan.
Nederland wint met 1-0 van België en gaat als groepswinnaar naar de finaleronde van de Nations League, die in Nederland georganiseerd gaat worden.
28-11-2016 Vandaag begint het staatsbezoek van het Belgische koningspaar aan Nederland. België en Nederland delen samen een lange geschiedenis. Tussen 1815 en 1830 vormden ze zelfs één koninkrijk: het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden.
Benelux: strikt staatkundige optelsom van België, Nederland en Luxemburg, ook gangbaar buiten het economische samenwerkingsverband Benelux (1944–heden) waar de naam eigenlijk vandaan komt.
Het aantal Neder- landers in België is vooral vanaf 2000 vrij sterk toege- nomen. Naast relatievorming is een belangrijk motief om (net) over de grens te gaan wonen de beschikbaarheid van goedkopere woningen of een aantrekkelijker en rustiger woonomgeving, bijvoorbeeld in de Ardennen.
Nederlanders hebben een gemiddeld nettovermogen van 87.980 euro. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld nettovermogen per Amerikaan van 177.210 euro.Belgen bezitten gemiddeld € 92.080.
De oudste man van België woont in Bree: Jaak wordt 109 jaar.
Olivia en Noah blijven de populairste voornamen
Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de voornamen van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Top 5 namen bij pasgeboren meisjes
Voor het tweede jaar op rij is Noah de populairste voornaam bij de jongens die in 2022 in België geboren werden: 657 kinderen kregen die voornaam. Dat zijn er 30 meer dan het jaar ervoor. Noah wordt gevolgd door Arthur en Liam, die Louis vervangt op de derde plaats.