Tijdens de Landelijke Opschoondag verzamelen we zwerfafval én informatie. De Litterati-app helpt daarbij.
Iedere 3e zaterdag in maart is het Landelijke Opschoondag. Dit jaar was het alweer de 20e editie! Op deze dag stroopt heel Nederland de mouwen op en geven we samen de straten, pleinen en buurten een grote voorjaarsschoonmaak. Zo gaat iedereen met een mooie, schone straat het voorjaar in.
Binnen no-time wil je een prikstok (vuilgrijper), om zo veel vaker of af en toe de buurt schoon te houden tijdens een schoonmaakactie.
Samen tegen zwerfafval
Dat betekent dat iedereen al het afval op de juiste manier weggooit, grondstoffen worden hergebruikt en de opruimkosten minimaal zijn. Als iedereen meedoet, krijgen we het voor elkaar. Nederland Schoon is de partij die verbindt, verdiept, faciliteert en motiveert.
Sigarettenpeuk met filter: 1 - 5 jaar. Bananenschil: Maxiaal 3 jaar. Metalen blikje: 1,5 - 50 jaar. Plastic frisdrankflesje: 5 -10 jaar.
De politie en gemeentelijke opsporingsambtenaren beboeten burgers die blikjes, flesjes of ander afval op straat gooien. De boete bedraagt 140 euro, behalve indien de verdachte jonger dan 16 jaar oud is, dan wordt de boete gehalveerd.
2-6 maanden: Voor een bananenschil, iets wat misschien heel natuurlijk lijkt, heeft de natuur anderhalve maand nodig. Dit komt doordat de schil het taaie cellulose bevat. Langer doet de natuur over kartonnen drinkpakken, namelijk zo'n twee a drie maanden.
Conclusie. Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien. Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat.
Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren. Gemiddeld is groente- en fruitafval in de natuur na een aantal maanden helemaal verdwenen.
Plastic vergaat niet. Dat betekent dat al het geproduceerde plastic dat in de natuur terecht is gekomen daar op de een of andere wijze nog aanwezig is.
“Fruit hoort niet in de bosjes, daar komen namelijk insecten en ander ongedierte op af”, vertelt een medewerker van de gemeente. “Het is beter om het gewoon in de prullenbak te gooien, dan wordt het goed verwerkt.” Klare koek zou je zeggen.
Ook plastic. En dat is niet alleen moeilijk afbreekbaar, maar blijft voor altijd in kleine stukjes bestaan.” Kortom: als je een klokhuis of bananenschil wilt weggooien, dan kun je dit toch echt het beste in een prullenbak doen en niet zomaar op straat gooien.
En wist je trouwens dat bananenschillen ook heel goed zijn voor je rozen? Ze hebben veel kalium en dat is goed voor de grond en voor sterke rozen.
Boete bedragen
Het illegaal bijplaatsen, afval naast een container zetten en er niet in gooien, wordt beboet met 95 euro plus eventuele opruimkosten. Het verkeerd sorteren van afval, bijvoorbeeld restafval in een textielcontainer of PMD-container gooien, kost de overtreder 95 euro.
Een gemiddelde boete voor een milieumisdrijf zoals het niet in orde zijn met de omgevingsvergunning, bedraagt 2.500 euro.
Plandelen is een samensmelting van het Zweedse woord plocka, dat 'verzamelen' betekent, en wandelen. Het woord wordt ook uitgesproken zoals wandelen, met twee toonloze e's. Plandelen is de meer toegankelijke vorm van ploggen, waarbij je tijdens het joggen een vuilniszak meeneemt en afval verzamelt.
Fysieke omgeving De fysieke omgeving is van invloed op het zwerfafval gedrag; hoewel de sociale invloeden het meest bepalend zijn. De invloed van de fysieke omgeving wordt vooral bepaald door aanwezigheid van afvalbakken in parken, of er kinderen spelen en of er dieren leven.
Plastic breekt geleidelijk af tot steeds kleinere plasticdeeltjes. Al die kleine deeltjes vergaan nooit en zijn werkelijk overal: in water, grond en lucht.
De plasticvervuiling van de oceanen is gekend als de plastic soep, een immens en mondiaal probleem. Inderdaad, immens groot, zelfs zo groot dat er geen exacte cijfers bekend zijn. Momenteel wordt er geschat dat er ca. 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën ronddrijft.
Goed voor de groei
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
We denken vaak dat dit voor organisch afval, zoals klokhuizen en bananenschillen, wel meevalt. Het kan weinig kwaad, de natuur ruimt het uit zichzelf op. "Dat klopt", aldus Van Zutphen. "De snelheid waarmee de natuur afval afbreekt, verschilt wel aanzienlijk.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.