Wat kenmerkt de stille generatie? De stille generatie groeide op in een tijd van zowel oorlog als het begin van de wederopbouw. Het is een generatie waarin de 'verzuiling' nog erg sterk was. Wat jij van je ouders meekreeg bepaalde voor een groot deel jouw eigen normen en overtuigingen.
patatgeneratie, pejoratieve aanduiding voor jonge sporters die veel ongezond voedsel (patat, hamburgers e.d.) tot zich nemen, waardoor hun prestaties verminderen. Deze term werd begin jaren tachtig gelanceerd door de vroegere Ajax-trainer Leo Beenhakker.
Generatie X: geboren tussen 1956-1970. De Xennial: geboren tussen 1971-1985. Generatie Y: geboren tussen 1986 – 2000. Generatie Z: geboren vanaf 2001 – 2015.
Volgens sommige sociologen groeit er ongeveer elke 15 jaar een nieuwe generatie kinderen op. Zij hebben een paar dingen gemeen en vormen daarom één generatie.
Babyboomers (geboren tussen 1941 en 1955)
De Babyboomgeneratie is geboren tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog. Zij groeiden op in een tijd van wederopbouw en ongekende welvaartsstijging. Babyboomers hebben veel maatschappelijke vernieuwing gebracht, met hun nadruk op zelfontplooiing en een vrije moraal.
Leden van Gen Z zijn geboren tussen 1996 en 2015. Dit brengt de leeftijdsgroep voor Gen Z'ers tussen de 6 en 25 jaar in 2021. Ze kennen geen wereld zonder smartphones en zijn echte digital natives. Door crisisjaren die ze hebben meegemaakt worden ze gezien als realistischer en pragmatischer dan millennials.
Volgens onderzoekers is het erfelijk bepaald hoeveel X- en Y-chromosomen mannen aanmaken, en dus hoe groot de kans is op een bepaald geslacht. Mannen die dus meer X-chromosomen aanmaken, hebben meer kans op een dochter.
Het verschil tussen de twee generaties is dat generatie Y geboren is voor het digitale tijdperk en zich nog een maatschappij zonder internet kan voorstellen. Voor de generatie Z is het internet totaal vanzelfsprekend, zij kunnen zich geen leven zonder voorstellen.
Dit is Gen Z
Generatie Z (ook vaak Gen Z of Zoomer genoemd) is geboren tussen ongeveer 1996 en 2010. In 2022 zijn Gen Z'ers dus tussen de 12 en 26 jaar oud. De generatie groeide op in een tijd van internet, apps, sociale media en smartphones (en daardoor ook een constante informatiestroom).
Onder deze generatie vallen de jongeren geboren tussen 1995 en 2010. Deze generatie is opgegroeid met de telefoon en tablet in de hand, wat ze echte digital natives maakt. Hun grootste idolen adoreren ze niet met posters boven hun bed, maar door hen te volgen op sociale media.
Generatie Babyboom
De generatie die na de Tweede Wereldoorlog geboren is, is bovenal omvangrijk. De babyboomers zorgden ervoor dat het overal druk werd: op de scholen en universiteiten, op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt. Sinds 2011 is de oudste lichting babyboomers met pensioen.
Generatie X wordt in België en Nederland ook wel de Generatie Nix of de Verloren Generatie genoemd, aangezien de jongeren de periode van economische crisis na de tweede oliecrisis meemaakten: ze waren pas afgestudeerd (in veel gevallen met een universiteitsdiploma) en konden moeilijk gepast werk vinden, omdat de ...
Generatie Alpha (Next Gen): 2010 - 2025.
1980-1994: Generatie Y/Millennials. 1990-2000: Generatie Z.
Millennials zijn erom gekend dat ze opgroeiden in een periode van gigantische technologische vooruitgang. Het is deze generatie die de overstap maakte naar de computer, het internet, social media en smartphones. Dat maakt dat zij veel beter overweg kunnen met technologie dan vorige generaties.
Momenteel worden er wereldwijd nu wekelijk 2,5 miljoen generation Alpha's geboren. De oudsten van deze generatie zijn nu 9 jaar, maar er moeten er nog heel veel worden geboren! Generatie Alpha loopt namelijk van 2010 tot 2025.
Voor generatie Y is vrije tijd een middel om te werken aan zelfontplooiing en om ervaringen op te doen die het leven verrijken, zoals reizen. Millennials zijn veelal avontuurlijker ingesteld, mede doordat er tegenwoordig veel meer betaalbare mogelijkheden zijn om de wereld over te reizen en dingen te ontdekken.
graag kennis deelt, altijd en met iedereen, en niet alleen als het moet of uit eigenbelang. meer lijkt beïnvloed door de (vorige) economische crisis dan generatie Y. meer belang hechten aan zekerheid op de lange termijn. minder bereid is risico's te nemen.
Wordt het een jongen of een meisje? Het is de vraag die altijd wel wordt gesteld als je zwanger bent. Wie denkt dat de kans 50-50 is, komt bedrogen uit. Er worden namelijk net iets meer jongens dan meisjes geboren: 51,2 procent tegenover 48,8 procent.
Aan de vorm en stand van je buik is blijkbaar te zien wat er op komst is. Vrouwen die hun buik hoog dragen, krijgen vaker een meisje. Hangt je buik juist iets lager? Dan wordt het een jongen.
De gemeenschappelijke voorouder zelf kan als eerste generatie beschouwd worden, zijn kinderen zijn generatie twee, zijn kleinkinderen generatie drie, zijn achterkleinkinderen generatie vier, enzovoorts. Bij de meeste mensen is tijdens de geboorte wel een of meerdere grootouders in leven.
Wat vindt Generatie Y belangrijk? In een wereld waarin alles al eens eerder bedacht en gedaan is, vindt Generatie Y authentiek zijn belangrijk. De millennials willen alles op hun eigen manier doen. Ze willen volgens WerkXYZ flexibel werken in een omgeving waar ze zich kunnen ontwikkelen en echt iets kunnen bijdragen.
Van landbouwpraktijken en voedselproducten beschouwt Gen Z de groente- en fruitteelt als een van de meest duurzame opties, waarbij 74% zegt dat ze dit duurzaam vinden.