Povidonjodium is een ontsmettend middel. Het doodt bacteriën, schimmels en virussen. Om infecties te voorkomen bij kleine schaaf- of snijwonden waar vuil of zand in is gekomen. Of voorafgaand aan kleine ingrepen of operaties.
Betadine® is een breed toepasbaar middel met povidonjodium als werkzaam bestanddeel. Het is verkrijgbaar in een ruim assortiment. Al jaren staat Betadine bekend als een ontsmettingsmiddel dat de meest voorkomende wondjes ontsmet en verzorgt, zoals snij-, schaaf- en brandwonden of open blaren.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond.
Een allergie of huidirritatie in reactie op Betadine komt zelden voor. Zelfs bij mensen met een bekende jodiumovergevoeligheid veroorzaakt povidonjodium zelden allergische reacties. Neem bij twijfel of bij een heftige allergische reactie altijd contact op met je (huis)arts.
Gebruik Staudt Wondcrème en bedek de wond
Na het ontsmetten van de wond kun je wat op de wond smeren. Het merk Staudt is hier geschikt voor.
Het doodt bacteriën, schimmels en virussen. Om infecties te voorkomen bij kleine schaaf- of snijwonden waar vuil of zand in is gekomen. Of voorafgaand aan kleine ingrepen of operaties. Bij wondjes: spoel de wond met lauw water.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.
De genezing versnellen
Een kleine, oppervlakkige wond kun je dun insmeren met een wondzalf. Ook in dat geval creëer je een vochtig milieu waarin de wond sneller heelt. En vaak ook mooier, omdat een zalf aanzienlijk kan helpen bij het verminderen van littekens.
Betadine helpt bij een snelle en mooie wondgenezing met minder kans op littekens. De werkzame stof in alle Betadine varianten is povidonjodium. Dit is een speciaal soort jodium dat niet prikt, maar wel goed desinfecteert. Het is daarom een prettig middel om te gebruiken en zeer kindvriendelijk.
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.
Hoe lang je met Betadine moet behandelen is afhankelijk van de diepte van de wond. Voor schaafwonden en kleine prikwonden volstaat 3 dagen, voor diepere snijwonden gemiddeld 5 dagen. Bij een infectie is het goed de wond 1 tot 2 keer per dag met Betadine te behandelen.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op.
Verschil tussen betadine en iso betadine
Er is geen verschil tussen beiden. Dit ontsmettingsmiddel komt in België voor onder de naam iso-betadine, terwijl dit betadine genoemd wordt in Nederland.
Isobetadine maakt geen vlekken. Wanneer u Isobetadine op de huid heeft aangebracht, kan u de bruine kleur ervan geleidelijk verwijderen met water.
☞ Gebruik alcohol (60-90%) voor desinfectie van de huid, met of zonder toevoeging van 0,5% chloorhexidine (chloorhexidinetinctuur) of 1% jodium (jodiumtinctuur).
Wanneer een acute wond gereinigd dient te worden, wordt het gebruik van lauwwarm kraanwater geadviseerd. Denk daarbij aan patiëntvriendelijke en veiligheidsomstandigheden, zoals een zachte straal en de kwaliteit van het kraanwater.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.
Wondinfecties kunnen symptomen geven zoals: roodheid, warmte, koorts, pijn of gevoeligheid rond de aangedane plek of afscheiding van pus. De meerderheid van de wondinfecties ontstaat binnen 30 dagen na de operatie.
Infecties vormen een van de meest voorkomende complicaties bij slecht genezende wonden. Infecties kunnen het genezingsproces ernstig vertragen en leiden toe een veel langere behandeltijd enerzijds en veel slechtere kans op genezing anderzijds.
Spoel de schaafwond schoon met water of een fysiologische zoutoplossing, ontsmet deze, en dep vervolgens droog met een gaasje of een schone theedoek. Indien nodig (bijvoorbeeld als er vuil in de wond kan komen) dek je het wondje af met een vetgaasje, wondfolie of hydrocolloïd-plak.
Betadine zalf wordt gebruikt voor het voorkomen en behandelen van infecties bij het verzorgen van schaafwonden, brandwonden en grotere oppervlakkige wonden. Tip: we hebben ook Betadine jodium in ons assortiment. Daarnaast verkopen we voor het behandelen van ontstekingen ook trekzalf.
Na de eerste opening van de tube is Betadine zalf nog 6 maanden houdbaar. Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de tube na EXP. Daar staat een maand en een jaar.