In veel Europese landen is het verplicht om je hond vast te zetten tijdens het autorijden. In België, Duitsland en Frankrijk kan een losse hond in de auto zelfs voor een boete zorgen. Je kunt de hond in een speciale autobench doen of vastklikken in een hondengordel om dit te voorkomen.
Er is geen verplichting tot een vaste bench of kennel. Wij adviseren desalniettemin om honden en katten in autobenches, reiskennels of in een hondentuig voor de auto te plaatsen.
Er zijn in Nederland geen specifieke regels voor honden in de auto. In principe mogen honden dus gewoon in de auto, maar het is wel belangrijk om u te beseffen dat u alsnog een boete kunt krijgen als er door toedoen van de hond een gevaarlijke situatie ontstaat. Hoe hoog deze boete is hangt af van de situatie.
Voor de veiligheid plaats je een hondenrek tussen de achterbak en de achterbank, zodat de hond niet naar voren kan springen. Dit hondenrek plaats je gemakkelijk in de auto en het is vaak verstelbaar in grootte, zodat het in iedere auto past.
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig. Let er ook op dat de hond er niet op gaat bijten, honden krijgen ook met gemak een normale autogordel door midden.
Straf hond achterlaten in auto:
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand gedagvaard worden, dat hangt van de omstandigheden af. Als dat gebeurt kan er een gevangenisstraf worden geëist.
Een gewone bench is niet veilig . Ze zijn vrij prijzig en passen niet in iedere auto . Veilig alternatief is dan op de achterbank , tuigje en dat bevestigen met een hulpstuk aan de auto gordel ..
De schofthoogte wordt door ons aangehouden als minimale bench grootte en de afmetingen van uw kofferbak als maximale grootte. Dus heeft u een hond met schofthoogte 38 cm, dient u minimaal een autobench te nemen die 38 cm hoog is.
Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek.
Zorg ervoor dat u regelmatig onderweg stopt zodat de pup indien nodig buiten zijn behoefte kan doen. Wagenziekte kan voorkomen, voer de pup daarom vlak voor de reis en onderweg niet. Probeer de pup voorzichtig gerust te stellen zodat de autorit niet als stressvol wordt ervaren, autorijden moet immers leuk zijn.
Uren flink in de auto zitten kan je puppy nu misschien wel, toch moet hij er af en toe eens uit. Stop voldoende onderweg. Laat je hond om de 2 à 3 uur kort even uit zodat hij de pootjes kan strekken, even drinken en zijn plasje kan doen. Veel honden worden al snel wagenziek.
- Zorg dat de autobench goed vaststaat in de auto, zodat deze niet door de auto kan schuiven. Een kunststof autobench is vaak goed vast te zetten tussen de autogordels. Bij een speciale autobench is rekening gehouden met het vastzetten van de autobench in de kofferbak of achterbank.
Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.
Een bench kan helpen bij zindelijkheidstraining omdat een hond zijn slaapplek zo lang mogelijk schoon zal houden. Als u even niet op hem kunt letten, kan de bench ervoor zorgen dat de hond geen dingen doet die u niet wilt, zoals slopen of op dingen kauwen, en u hoeft hem dus ook niet steeds te corrigeren.
Vakantie is dus met zo'n jonge pup niet mogelijk. Voor alle honden van drie maanden en ouder geldt dat zij, om te reizen, een inenting tegen rabiës moeten hebben die tenminste 21 dagen oud is. De inenting mag pas worden gegeven vanaf een leeftijd van drie maanden, anders is hij ongeldig.
Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto en lijkt de hond nog oké? Bel dan in eerste instantie met de politie 0900 - 8844 aangezien het een noodsituatie kan betreffen. In veel gevallen kan de politie je verder helpen. Mocht dit niet het geval zijn, bel dan het landelijke meldnummer 144.
Laat uw hond dus nooit alleen achter in een geparkeerde auto. Het is op grond van artikel 2.1 van de Wet dieren verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. U bent als eigenaar van een hond dus zelfs strafbaar als u uw hond in zulke omstandigheden achterlaat.
Of best in de hondenbench in de kofferbak? Het blijft natuurlijk een beetje triest maar de veiligste manier om je hond te vervoeren, is in een autobench voor honden in de kofferbak: dat is een soort kooi die in de koffer wordt geplaatst en ook verankerd is aan de bodem van de koffer.
De hond moet net genoeg ruimte te hebben om fatsoenlijk te kunnen zitten en liggen. Het wordt aangeraden om de autogordel aan een tuig vast te klikken en niet aan een halsband. Een halsband kan je huisdier verwonden en kan gemakkelijker losschieten.
De ruglengte bepaalt de lengte van de bench en moet voor een juiste berekening met 25% verhoogd worden. Dus heeft jouw hond, gemeten vanaf net achter de kop en tot de staartaanzet een ruglengte van 60 cm dan verhoog je 60cm met 25% = 75 cm. De ruglengte van de hond bepaalt de lengte van de bench.
Eenmaal in de auto
Stel je labrador zijn plek word in de kofferbak in een auto bench, dan ga je daar heen met je pup. Laat de klep gewoon open en zorg dat je een lekkere beloning of een speeltje hebt. Als je labrador het goed doet kun je even spelen met het speeltje of het lekkernij geven als beloning.
Honden van de 1e categorie mogen niet naar Frankrijk worden meegenomen of ingevoerd worden. Honden van de 2e categorie mogen enkel naar Frankrijk worden meegenomen indien aan alle voorwaarden voor wat betreft de invoer en het houden van deze honden wordt voldaan.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.