Plantaardige yoghurt: amandel, kokos en soja Sojayoghurt bevat geen lactose en is daardoor geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie of voor mensen die minder dierlijke producten willen nuttigen.
Kwark en yoghurt zijn dus twee verschillende producten. Een ander verschil tussen kwark en yoghurt is, is dat er in kwark dierlijk stremsel gebruikt kan worden. In dit geval is kwark dus niet vegetarisch. Yoghurt is daarentegen wel vegetarisch.
Bij plantaardige yoghurt wordt een basis zonder zuivel gebruikt, zoals sojamelk, havermelk of kokosmelk. Hieraan wordt vervolgens een bacteriecultuur in de vorm van probiotisch poeder toegevoegd. Dit mengel mag daarna 24 uur of langer rusten. Plantaardige yoghurt wordt niet vanzelf zo dik als zuivelyoghurt.
Plantaardige yoghurt is misschien wel een van de meest toegankelijke vegan alternatieven die er zijn. In elke supermarkt vind je tegenwoordig alternatieven voor yoghurt in verschillende smaken. De meeste yoghurts zijn gemaakt op basis van soja, maar ook yoghurt op basis van kokos of amandel is vlot te verkrijgen.
Yoghurt (dierlijke) wordt gemaakt door bepaalde yoghurtculturen (in dit geval melkzuurbacteriën) aan melk toe te voegen. Dit proces wordt ook wel fermentatie genoemd, en de bacteriën zetten het stofje lactose (melksuiker) om in lactaat (melkzuur). Als je het mengsel even laat staan, dan krijg je vanzelf yoghurt!
Die enzymen worden alleen aangemaakt in de maag van pasgeboren kalfjes. Om die enzymen uit de lebmaag van een kalfje te halen, moet het dier geslacht worden. Aangezien de meeste vegetariërs geen producten eten waarvoor dieren gedood zijn, is kwark daarom dus niet vegetarisch.
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos.
Skyr is een product op basis van melk, waardoor het per definitie niet geschikt is voor veganisten.
Soja- en haverzuivel scoren het beste, voor amandelyoghurt is wel veel water nodig. Kokosyoghurt scoort slecht, omdat er oerwoud voor kokosplantages wordt gekapt. Voor soja voor menselijke consumptie trouwens niet.
Alpro Plantaardige variatie op yoghurt Naturel is alles behalve saai. Met een zachte, uitgebalanceerde smaak en boordevol eiwitten is het heerlijk op elk moment van de dag. Bovendien laag in suikers. Combineer met je favoriete fruit of noten en zaden.
Provamel Skyr Style is een heerlijk plantaardig alternatief voor kwark. De kwark zit boordevol eiwitten en heeft precies de structuur die je wilt! In hun assortiment vind je de smaken Naturel, Framboos en Limoen-melisse.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Als je helemaal geen vlees eet, maar wel zuivel(kaas, melk, yoghurt) en eieren eet, dan heb je een vegetarisch voedingspatroon. In Nederland eet 5% van de mensen vegetarisch. Dit is een variant op vegetarisch eten. Je eet dan wel vis, ei en zuivel, maar geen vlees.
Een vegetariër is iemand die geen vlees, vis (ook schelp- of schaaldieren) en gevogelte eet. Er worden vaak nog wel dierlijke producten geconsumeerd waaronder eieren, melk of andere zuivelproducten. Een veganist eet geen vlees, vis en andere dierlijke producten. Dus ook geen eieren, zuivel of honing.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Minder verzadigd vet
Als pluspunt noemt Alpro 'van nature arm aan verzadigde vetten'. Deze kwark bevat inderdaad een stuk minder ongezonde verzadigde vetten dan volle of halfvolle kwark. Een schaaltje (150 gram) Go On bevat minder dan 1 gram verzadigd vet. Ter vergelijking: In halfvolle kwark is dat ruim 3 gram.
Gefermenteerd sojaproduct, met toegevoegde calcium en vitaminen. Alpro Plantaardige Variatie Op Yoghurt Naturel is alles behalve saai. Lekker om de dag mee te starten of te eindigen, bijvoorbeeld in combinatie met ontbijtgranen en fruit. Ten minste houdbaar tot: zie bovenkant.
Alle Ísey Skyr producten zijn geschikt voor vegetariërs, met uitzondering van de Skyr Air varianten. Sommige varianten kunnen ei bevatten.
*Arla skyr is geschikt voor vegetariërs.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Wat is het verschil tussen Griekse yoghurt en gewone yoghurt? Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt en bevat minder lactose en meer eiwitten. Dat heeft dus te maken met het productieproces, waarbij het vocht uit de yoghurt wordt gezeefd.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Zelfgemaakte yoghurt is GEZOND
Deze melkzuren zijn makkelijk te verteren, wat gunstig is voor de darmflora. Afhankelijk van de bereidingstijd wordt de lactose in yoghurt steeds minder. Onze zelfgemaakte yoghurt zit na bereiding boordevol goede bacteriën en melkzuren en bevat praktisch geen lactose meer.