Wijdtemaat G is een gemiddelde schoenwijdte. Schoenenmerken die geen wijdtematen hanteren, maken hun schoenen vaak in een G leest. Staat er dus geen breedtemaat vermeld bij de schoen, dan heeft de schoen een wijdtemaat G.
G staat voor extra wijdte, H voor comfortabele extra wijdte.
De schoenwijdten E en F horen bij smalle voeten. Schoenwijdte G is een comfortabele wijdte voor mensen die schoenen met een normale breedte dragen. Schoenwijdte H wordt aanbevolen voor stevige voeten. De schoenwijdten K, L en M zijn comfortwijdten en speciaal aanbevolen voor zeer brede voeten.
De wijdtemaat geeft de extra ruimte aan, welke bij de voorvoet van de schoen aanwezig is . Deze ruimte is de wijdtemaat van de schoen en wordt aangeduid met een letter. Hoe hoger de letter in het alfabet hoe breder de schoen.
Zacht leer of suède is het beste materiaal. Ook is het belangrijk dat er niet te veel naden op de schoen zitten op de plek van de hallux valgus. Dit kan zorgen voor irritatie op het gewricht waardoor deze nog gevoeliger kan worden. Kies een schoen die een niet te hoge hak heeft en een bredere pasvorm.
Gebruik voor het meten van de breedte van de voet een niet rekbaar meetlint en ga vervolgens op de voeten staan. Zet de voeten naast elkaar. Dan ga je de bal van de voet opmeten hier tel je 1cm bij op Schrijf je uitkomst even op een papiertje dan kun je in de volgende tabel kijken welke breedtemaat jouw voet heeft.
In onze webshop vindt u de volgende schoenen met wijdt k van de Topmerken: Durea, Waldlaufer, Solidus, Lowa, Schulte en Hassia.
Merken als Peter Kaiser, Hassia, Gabor, Magnanni en Floris van Bommel hebben vaak breedtematen of vallen wat groter. Als je brede voeten hebt, zijn de schoenen van deze merken ideaal voor jou.
Wijdte E is voor de smalle voet, wijdte G voor een gemiddelde voet, wijdte H voor een brede voet, wijdte K en M voor een extra brede voet.
Uitleg voetbreedte meten
Om er achter te komen welke breedtemaat u heeft moeten we eerst de lengtemaat meten en daarna de breedtemaat. Zo kunt u uw voetbreedte meten: Meet eerste de lengte van uw voet in centimeter. Daarna meet u de balomvang in centimeter van de voet.
Breedte schoen
In de breedte mogen de tenen en de bal van de voet niet buiten de binnenzool vallen. Ook mogen de tenen de bovenkant van de schoen niet raken. Het kan zijn dat je schoenen moet aanschaffen in een bepaalde wijdtemaat. Met de wijdtemaat wordt aangegeven hoe smal of breed een schoen is.
Met de modellen uit de productgroep „Comfort“ biedt Gabor schoenen aan in de wijdtes G (extra wijdtematen) en H (comfortabele extra wijdtematen). Dit betekent, dat deze schoenen meer volume bij de bal van de voet en op de wreef hebben en zo voor iedere voet de noodzakelijke ruimte scheppen.
Bij een hoge wreef zitten schoenen vaak juist te krap aan de bovenzijde. Kies dan bijvoorbeeld voor een paar frisse sneakers met een ritsje aan de zijkant, deze zijn namelijk op twee punten te verstellen naar jouw voet. Een schoen met een breedtemaat H biedt ook de extra ruimte waar jij naar op zoek bent!
De voet is geen SI-eenheid, maar de lengte ervan is in 1958 internationaal vastgelegd via de inch. Een inch is precies gelijk aan 2,54 cm en er zitten 12 inches in één voet. Hiermee is een voet 304,8 mm – 0,3048 m. Een meter is dan dus 1/0,3048 ofwel 3,2808399 voet (3,28 ft).
1. Nike. Dat Nike vaak bovenaan staat in top 10 schoenen merken, is geen verrassing.
Breedtematen schoenen
Breedtematen worden aangegeven met een letter. De letter geeft aan hoeveel ruimte je in de schoen hebt. De schoenmaten beginnen bij de letter E en eindigen bij de letter M. Elke schoen heeft een officiële breedtemaat.
Een brede teenuitspreiding is een duidelijk visueel teken dat uw voeten waarschijnlijk in de juiste gezonde, functionele conditie zijn. Vooral als de grote teen niet naar binnen is gevouwen (naar de 2e teen) maar naar voren wijst in een rechte lijn vanaf de hiel (hallux hoek).
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
Meestal wordt eerst geprobeerd de hallux valgus te verhelpen zonder operatie. Dit kan door het dragen van ruime schoenen met een zachte zool. Ook kunt u orthopedische zooltjes laten aanmeten; hiervoor heeft u een verwijzing van uw behandelend orthopeed nodig. Als dit niet helpt wordt een operatie overwogen.
Na de operatie kan uw voet nog gevoelloos zijn door de verdoving. Om uw voet is een drukverband aangebracht. Dit drukverband kunt u vaak tot de eerste controle op de polikliniek laten zitten, in overleg met uw chirurg. Uw voet en tenen kunnen in het begin nog gezwollen en pijnlijk zijn.
Als je artrose of een vorm van ontstekingsreuma hebt, kan je grote teen aan één voet of aan beide voeten scheef gaan staan. Dit heet ook wel: 'hallux valgus'. Je krijgt daarbij meestal last van pijn en zwelling. Een standscorrectie van je grote teen is een mogelijkheid om deze klachten te verminderen.