Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond. De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten.
Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren. Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA. Bindweefsel: hierin zit veel glucosamine en chondroïtine.
Gezond beenmerg produceert zoveel cellen als je lichaam nodig heeft. De aanmaak van rode bloedcellen neemt toe wanneer je lichaam behoefte heeft aan extra zuurstof. Het aantal bloedplaatjes neemt toe bij bloedingen. Het aantal witte bloedcellen neemt toe bij een infectie.
Mergpijpjes bevatten namelijk veel natuurlijk beenmerg, ijzer, fosfor, vitamine A en onverzadigde vetzuren. Tegenwoordig worden mergpijpen ook veel gebruikt om krachtige bouillons te maken, welke weer een goede basis zijn voor soepen, sauzen of in andere gerechten.
Beenmerg is uitermate vet, hoog op smaak en lang niet iedereen vindt het lekker. Het is een delicatesse, en wordt vaak onder de noemer 'mergpijpje' verkocht – niet te verwarren met de zoete variant gemaakt van cake, jam en marsepein. Het is wel in dezelfde categorie caloriebom, 100 gram merg bevat 500 kilocalorieën.
Wat doet een mergpijp in soep? Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd.
Beenmerg is een sponsachtige, rode substantie die zich bevindt in het binnenste gedeelte van de botten. Het zit vooral in het bekken, het borstbeen, de ribben en de ruggenwervels. Het beenmerg is verantwoordelijk voor de aanmaak van bloed.
Bereiding. Breng het water met wat zout aan de kook en voeg de benen en het vlees toe. Breng opnieuw aan de kook, schuim af en laat 2 uur zachtjes koken.
Mergpijpjes en schenkel zijn perfect omdat ze veel beenmerg bevatten.Botten met nog wat vlees aan geven meer smaak aan je bouillon.Botten met veel bindweefsel bevatten veel collageen. Dit maakt de bouillon rijker en steviger.
Eén kopje Swanson's Chicken Bone Broth bevat 35 calorieën, 8 gram proteïne, <1 gram koolhydraten, <1 gram totale suikers en 350 milligram natrium. Het is vrij van vet, verzadigd vet en cholesterol . Het bevat ook 2% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer en 8% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kalium.
Beenmerg zit in het binnenste deel van de botten. In het beenmerg zitten stamcellen waaruit alle bloedcellen onstaan: de rode en de witte bloedcellen en de bloedplaatjes. Eenmaal uitgerijpt worden de bloedcellen aan de bloedbaan afgegeven.
Vet. Beenmerg is rijk aan vetten. Voor bevolkingen die maar beperkt toegang hebben tot koolhydraten en van wie de voeding grotendeels afhankelijk is van dierlijke producten, zijn ze een belangrijke bron van voedingsstoffen.
Het product is minimaal 12 maanden houdbaar in de vriezer en na ontdooien maximaal 7 dagen houdbaar, in de originele gesloten verpakking, in de koelkast.
Ze zijn een goede bron van vitamine B, voedingsvezels, vitamine A, vitamine C, vitamine K en mineralen .
Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken. Bijvoorbeeld in de herfst of winter, wanneer er veel virussen heersen, of wanneer je jezelf niet zo fit voelt.
Hoe meer botten hoe meer mineralen je in je bouillon/soep krijgt. Doe de botten in de pan met koud water, en voeg een eetlepel appelazijn toe. Door de appelazijn worden calcium, magnesium en kalium uit de botten gehaald, dat komt jou ten goede.
Tijdens het verhitten van het water en de runderschenkel drijven gestolde eiwitdeeltjes naar de oppervlakte, laat 5-10 min zachtjes borrelen en schuim dan af voor een heldere bouillon. Voeg na het afschuimen de soepgroente toe aan het water en laat mee trekken. Laat het geheel zachtjes 3 uur trekken.
Gezond en lekker in de soep
Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond. De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten. Gelatine helpt zelfs de genezing van darmen.
ðª RUNDVLEESBOUILLON KAN EEN BETERE DARMGEZONDHEID ONDERSTEUNEN
Omdat runderbottenbouillon een hogere algehele concentratie collageen bevat en langer suddert dan kippenbottenbouillon, is er niet alleen meer collageen om af te breken, maar ook meer tijd voor dat collageen om af te breken tot gelatine. Fijne darmen, fijne jij!
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Het weken van de botten voor het roosteren van beenmerg is niet nodig , maar het kan helpen om eventueel resterend bloed te verwijderen. Voeg het merg toe aan een kom met gezouten ijswater en zet het tot vierentwintig uur in de koelkast, waarbij u de vloeistof elke vier tot zes uur vervangt door vers water.
Foelie is zeer lekker bij het stoven van vlees en door de soep. Voeg foelie pas op het laatste moment toe, om te voorkomen dat het verbrandt. Eén theelepel gemalen foelie staat gelijk aan één eetlepel hele foelie.
De symptomen van beenmergfalen hangen af van welke cellen uitvallen. Een laag aantal rode bloedcellen veroorzaakt vermoeidheid, bleek zien, kortademigheid en duizeligheid. Door een tekort aan witte bloedcellen is de afweer verminderd en kunnen er vaak en ernstige infecties optreden met koorts.
Een bloedanalyse kan zeker bepaalde zaken uitsluiten of bepaalde ziektes aantonen. Zo kunnen vb. lever-, schildklier- of nieraandoeningen in een vroeg stadium ontdekt worden. Op deze manier kan je veel nauwkeuriger maatregelen nemen en toch doorverwezen worden naar een arts indien nodig.
Wat is de functie van de witte bloedcellen? Witte bloedcellen worden leukocyten genoemd en zijn belangrijk voor het immuunsysteem. Ze beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen zoals virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en gisten.Ook helpen witte bloedcellen mee met het opruimen van afgestorven cellen.