Banaan eten als je zwanger bent Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby. Een banaan eten kan ook zorgen dat je een bommetje extra energie binnen krijgt, wat het een fijn stuk fruit maakt bij vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Kies volop uit volgende soorten: zachte vruchten: bes, aardbei, druif,… steenvruchten: kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. pitvruchten: appels en peren.
Een vrouw met normaal gewicht heeft ongeveer 2000 kcal per dag nodig, dus voor de extra energie die voor de zwangerschap nodig is, hoeft u maar een klein beetje meer te eten. 300 kcal is het equivalent van drie bananen of een halve liter magere melk.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Eet ook dagelijks fruit, en ook in de kleuren van de regenboog. Van een gele banaan tot blauwe bessen en van een oranje mango tot een groene kiwi. Eet fruit bij voorkeur in zijn geheel, indien mogelijk met schil (voor extra vezels). Zorg ervoor dat je een stuk fruit goed wast voordat je het eet.
Havermout als gezond ontbijt tijdens je zwangerschap
Havermout is altijd goed. Ook tijdens je zwangerschap is havermout een gezond ontbijt, omdat je zo direct veel voedingsvezels binnenkrijgt. Bijna elke Nederlander heeft hier een tekort aan, terwijl deze vezels juist zo belangrijk zijn voor een goede darmflora.
Appel als je zwanger bent
Appels bevatten veel vezels, antioxidanten en vitamine C en zijn dus goed om te eten.
Chocolade, ijs, meringues, zandkoekjes, het kan allemaal! Beter vermijden: let op met desserts die rauwe eieren bevatten (chocolademousse, ganache, enz.), informeer je goed!
Bananen zijn goed voor je kindje
En daarnaast is de banaan ook nog eens een kaliumrijke vrucht. Allemaal vitaminen en voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.
Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, is meestal niet behandeld wat betekent dat deze melk nog rauw is en deze wordt bijgevolg ook afgeraden. Industrieel bereide yoghurt is veilig.
Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst. Gebraden vleeswaren zijn gebraden fricandeau en gebraden gehakt. Ook grillworst en beenham kun je gerust nemen.
Ananas, bitter lemon of tonic
Dit stofje zou een stimulerende werking hebben op de bevalling.
Je eet best niet meer dan zeven eieren per week. Indien je meer consumeert heb je mogelijk een hoger risico op diabetes. Daarom vind je ze in de lichtgroene groep van de voedingsdriehoek terug. Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten.
Fruit: eet 2 tot 3 stuks per dag met voldoende variatie.
Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby.
Het is dus een fabeltje dat het eten van noten als je zwanger bent de kans op een allergie juist vergroot. Lekker (ongezouten) noten eten dus tijdens de zwangerschap! Ook notenpasta of pindakaas van 100% noten telt mee voor je dagelijkse portie noten!
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Let op je voeding:
Drink laat in de middag en 's avonds geen cafeïne houdende koffie of thee en vermijd ook chocolade. Eet geen zware maaltijd voor het naar bed gaan. Zorg ervoor dat je lichaam minimaal 3 uur de tijd heeft om het voedsel te verwerken voordat je naar bed gaat.
Je hoeft niet 2 keer zoveel te eten
Tijdens de zwangerschap heb je iets meer energie nodig. Hoeveel meer, dat verschilt sterk per persoon. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar aan het einde van je zwangerschap beweeg je vaak minder.
Zwangere vrouwen hebben dagelijks ongeveer 60 gram eiwit nodig. In een beker melk en in 30 gram rood vlees zit ongeveer 10 gram. Goede bronnen van eiwit zijn: mager vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, bonen en linzen, noten, eieren en kaas.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Pizza en zwanger: welke pizza's kan ik eten? Een pizza met salami, mozzarella of een sappige pizza quattro formaggi zijn dus helemaal oké tijdens de zwangerschap. Tonijn wordt daarentegen wel afgeraden. Ook wordt het geadviseerd om niet te veel pesto te eten; pesto vind je op onze Caprese pizza.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.