Standplaats. Mais groeit goed op een luchtige kleigrond, maar doet het ook prima op een zandgrond. Je kunt de grond voorbewerken met compost of oude stalmest, zodat het vocht beter wordt vastgehouden. Zet de maisplanten op een zonnige standplaats.
Mais staat graag in de volle zon en op een warm plekje. Tijdens een mooie en zonnige zomer rijpen de kolven doorgaans beter. Bij een mindere zomer kan je tijdens het oogsten kolven tegenkomen waarvan niet alle korrels volgroeid zijn. Maisplanten worden erg groot en zorgen dus voor veel schaduw.
Maïs is een kalkminnende teelt die het best groeit op gronden met een optimale pH. De basis van een goede bemesting is dierlijke mest. Deze bemesting dient bij voorkeur vlak voor het zaaien te gebeuren. Aanvullende kunstmest bij voorkeur in de rij toedienen.
Wanneer maïs oogsten? Maïs heeft 60 tot 100 dagen nodig om te oogsten, afhankelijk van het ras en het warme weer.
Bij het zaaien van maïs, is het motto: "Zo snel mogelijk, zo laat als nodig." Als de grond warm, goed droog en bestand tegen belasting en de bodemtemperatuur ongeveer 8-10°C heeft bereikt, vindt het zaaien onder normale omstandigheden plaats van half april tot half mei.
Maïs kan van nature met weinig water groeien. Mais gaat enorm efficiënt met water om: voor 1 kg ds mais is 450 mm nodig, tegenover 700 mm bij gras!
Na ongeveer een week (bij kamertemperatuur) kiemen de zaden, en de groei gaat vrij snel: een week of 3 daarna kunnen de zaailingen al uitgeplant worden. Mais wordt bestoven door de wind. Ze staan daarom graag in groepen bij elkaar. Je plant liever korte rijen achter elkaar (dus in een blokvorm) dan 1 lange rij.
Standplaats. Mais groeit goed op een luchtige kleigrond, maar doet het ook prima op een zandgrond. Je kunt de grond voorbewerken met compost of oude stalmest, zodat het vocht beter wordt vastgehouden. Zet de maisplanten op een zonnige standplaats.
Per plant oogst je twee tot drie kolven. Suikermaïs moet je oogsten op het moment dat de korrels zacht en lekker zoet zijn. Wacht je te lang, dan worden de korrels te hard.
Bij mais bevindt het groeipunt zich tot het 4-5 bladstadium onder de grond.Voor dit stadium kan mais de vorst redelijk verdragen. Als het groeipunt ook bevroren is, moet er mogelijk over- of bijgezaaid worden. Of het groeipunt bevroren is, is op dit moment (4-5 dagen na de vorst) al redelijk goed te beoordelen.
Bij een opbrengst van 18 ton droge stof per hectare hebben de maïsplanten ongeveer 240 kilogram stikstof nodig en ruim 80 kilogram fosfaat. De wetgeving staat echter niet toe om deze hoeveelheden aan te voeren in de vorm van mest. Daardoor is maïs een grote onttrekker van nutriënten uit de bodem.
Mais zaaien
Mais kun je vanaf half april binnen zaaien bij een constante temperatuur van zo'n 18°C. Een paar weken later kun je de plant buiten in de volle grond zetten om verder te groeien. Er zullen ook zijscheuten ontstaan aan de onderkant van de maisplant tijdens de groei.
De mais in Nederland heeft op dit moment niet veel te klagen. Het gewas bij de Maismeetnet-boeren groeide in een week tijd gemiddeld 33 centimeter. Vorig jaar had de mais gemiddeld een lengte van 65 centimeter, nu tikt het gewas al bijna de 1 meter aan.
In de praktijk zien we prijzen die variëren tussen de € 325 en € 525 per hectare afhankelijk van oppervlakten, concurrentie en opbrengst.
Maïs heeft 60 tot 100 dagen nodig om te oogsten, afhankelijk van het ras en het warme weer. Maïs is klaar om te oogsten wanneer de aren donkergroen zijn, het vlies bruin wordt en de korrels zacht en mollig zijn; knijp in een korrel en het sap is melkachtig, niet helder.
Zaai of plant de suikermais 15 cm uit elkaar.Zaai de korrels tussen 3 en 5 cm diep, en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Dek bij een koud voorjaar de grond af met vliesdoek om de kiemplanten te beschermen tegen uitdrogen en nachtvorst. Het vliesdoek geeft ook extra warmte.
Als de draden die boven de kolf hangen (pluimpjes – de eigenlijke stempels die ieder één vruchtbeginsel bevruchten tot het een maiskorrel vormt) helemaal donkerbruin en droog zijn, zijn de kolven rijp. De korrels zijn dan lichtgeel tot geel van kleur.
Een groenling, putter, duif, maar koolmezen willen ook wel een hapje van de mais mee eten. De maïs wordt voornamelijk gegeten door zaadeters zoals goudvink, heggemus, huismus, koolmees, pimpelmees, spreeuw, vink, sijs, putter… De kolf is eenvoudig op te hangen dankzij het touw bovenaan.
Zaai of plant de suikermais 15 cm uit elkaar. Zaai de korrels tussen 3 en 5 cm diep, en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Dek bij een koud voorjaar de grond af met vliesdoek om de kiemplanten te beschermen tegen uitdrogen en nachtvorst.
Het vinden van hectares voor maïszaadproductie werd door de oorlog in Oekraïne - een belangrijke productieregio – bemoeilijkt. Door de toegenomen kosten en de hogere vergoedingen voor productie was in mei-juni al duidelijk dat de prijs voor een zak maïs in 2023 merkelijk hoger zou liggen.
De optimale zaaidiepte van maïs bedraagt 4 tot 5 cm. Bij een droog zaaibed en bij een mechanische onkruidbestrijding moet iets dieper gezaaid worden (5 tot 6 cm). Dieper zaaien dan volgens dit advies leidt tot een trage opkomst, meer plantuitval en een lagere opbrengst en kwaliteit.
De oogstperiode van suikermais is meestal tussen begin augustus en eind september/begin oktober. Dit hangt sterk af van het ras dat je kiest, de zaaitijd en de externe factoren (zon, voeding, vocht). De meeste maisplanten zullen één tot twee maiskolven opleveren.
Normaal moet alle mais binnen zijn voor 1 oktober, zodat andere gewassen als gras of bladkool de tijd hebben om overtollig stikstof uit de bodem te halen, wat goed is voor het milieu.
Mais kun je vanaf half april binnen zaaien bij een constante temperatuur van zo'n 18°C. Een paar weken later kun je de plant buiten in de volle grond zetten om verder te groeien. Er zullen ook zijscheuten ontstaan aan de onderkant van de maisplant tijdens de groei.
Maïs is zeer gevoelig voor watertekort in de periode van 20-30 dagen voor de bloei (8-10 bladstadium) tot 10-15 dagen na en zelfs tijdens de korrelvullingsfase (eind juni tot half augustus).