"Bamboe scoort op vrijwel alle elementen van de productcyclus beter dan katoen. Het groeit natuurlijk, zonder kunstmest, pesticiden of extra besproeiing en levert per vierkante meter tien keer zoveel op als katoen. Omdat het een gras is, hoef je het alleen te kappen en niet opnieuw te planten.
Katoen is een sterke vezel en gaat langer mee dan bamboe. Daarnaast is katoenen ondergoed meestal goedkoper dan bamboe ondergoed. Een van de nadelen van katoenen ondergoed is dat het minder zacht en soepel is dan bamboe ondergoed. Hierdoor kan katoenen ondergoed minder comfortabel aanvoelen op de huid.
In de zomer werkt bamboe verkoelend en in de winter is het warmer dan katoen. De open structuur van de vezels zorgt hiervoor. Deze thermo functie werkt voor zowel warme als koude periodes. Dit betekent dus dat je ook in koudere periodes kunt genieten van je favoriete bamboe onderkleding.
Bamboeviscose is een semi-synthetische stof waarbij de grondstof bamboe is. Bamboeviscose is duurzamer dan katoen en andere conventionele textielsoorten. Dit zorgt dat de productie van bamboekleding een minder grote impact heeft op het milieu.
Kleding van bamboe is zacht én sterk tegelijk
Kwaliteit en draagcomfort zijn daarbij net zo belangrijk. Ook wat dat betreft gooit kleding van bamboe hoge ogen, want het materiaal is zacht en sterk tegelijk, dankzij de egale en ronde vezels van de bamboe plant. Zelfs na vele malen wassen, blijft bamboe zacht.
Nadelen van een bamboevloer
Geen hoge vochtbestendigheid: bamboe is minder goed bestand tegen vocht. Het is dus niet ideaal om ze in natte ruimtes te plaatsen. Niet kleurvast: bamboe is vrij gevoelig aan direct zonlicht waardoor het kan verkleuren.
Bamboe is duurder dan andere materialen, zoals plastic en hout. Dat komt omdat er meer grondstoffen nodig zijn om er producten van te maken, en omdat het een nieuwer materiaal is, waardoor er nog minder leveranciers zijn.
De structuur van de bamboevezels zorgt ervoor dat het ondergoed in de zomer verkoelend werkt en in de winter is het warmer dan bijvoorbeeld katoen. Bamboe maskeert daarnaast vieze geurtjes en absorbeert tot wel 70% meer vocht dan katoen. Je ondergoed zal gedurende de dag dus lekker fris blijven voelen en ruiken!
Bamboe beddengoed is heerlijk tijdens de zomermaanden, de natuurlijke vezel werkt verkoelend bij hogere temperaturen. Een dekbed bamboe absorbeert drie keer beter dan katoen. Ideaal voor mensen die 's nachts overmatig transpireren. Een bamboe dekbed heeft een antibacteriële werking en is schimmelwerend.
Lief voor je lijf en het milieu
“Bamboe absorbeert vocht drie keer beter dan katoen. Er zitten ook kleine gaatjes in de microvezels, waardoor de stof beter ademt en de temperatuur beter reguleert. Hierdoor voelt je intieme zone frisser aan in de zomer en warmer bij koud weer.
Het bleek dat bij aanwezigheid van bamboe in het onderzochte servies de afgifte van formaldehyde hoger was; daardoor kunnen effecten op de gezondheid door formaldehyde in voedsel en drinken niet worden uitgesloten. Een te hoge inname van formaldehyde kan leiden tot maagirritatie en maagzweren.
Goed voor het bindweefsel
Zo zorgt het voor een soepele en elastische huid maar ook voor soepele pezen, bloedvaten, kraakbeen, botten, urinewegen en geslachtsorganen. Bovendien zorgen mineralen in bamboe ervoor dat calcium daadwerkelijk door de botten wordt opgenomen.
Bamboe is een zeer duurzame stof die snel vocht opneemt en fijn ademt, waardoor de kleding niet aan je lichaam plakt. Door de ademende, open structuur is bamboe luchtig in de zomer maar ook warmer dan katoen in de winter.
2 – Hygiënisch
Dit heeft een groot voordeel uit hygiënisch oogpunt aangezien de meeste bacteriën zich in de groeven nestelen. Daarnaast heeft bamboe van zichzelf ook een soort anti bacteriële werking wat inhoudt dat het bacteriën als het ware afstoot.
Bamboe heeft geen massa's water nodig en wordt geteeld met alleen regenwater. Bamboe groeit zonder chemische bestrijdingsmiddelen!. Bamboe groeit verder na het kappen, het wortelgestel blijft in de bodem en beschermt deze tegen erosie. Bamboe absorbeert meer CO2 dan bomen en produceert meer zuurstof dan bomen.
Bamboe heeft erg veel mogelijke toepassingen. Het is de snelst hernieuwbare grondstof en een biobased duurzaam alternatief voor PVC, staal, hardhout, katoen en composietmaterialen. De eetbare bamboescheuten zijn gewild op de markt en kunnen al drie jaar na aanplant inkomsten genereren.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Alhoewel bamboevezels erg sterk zijn en je het dekbed vaak kan wassen, blijft het nog langer mooi als je dit niet vaker doet dan nodig. Hoe kan ik mijn bamboe dekbedovertrek het beste wassen? Was het bamboe dekbedovertrek op een lage temperatuur. Kies bij voorkeur voor een temperatuur van 30 graden of lager.
Het slapen onder bamboe beddengoed is uiterst comfortabel. De vezels, gemaakt van bamboe, zijn erg zacht, licht en glad, waardoor het lijkt alsof je op wolkjes slaapt. Een bamboe dekbedovertrek en/of hoeslaken strelen als het ware over je lijf waardoor je heerlijk in slaap valt. Het materiaal is temperatuurregulerend.
De beste stof voor ondergoed is voor iedereen anders. Ondergoed van katoen is slijtvast en comfortabel en daardoor erg populair. Materialen als bamboe, modal en lyocell zijn extra zacht en luxe. Het beste materiaal ondergoed tijdens het sporten is microfiber.
Misschien vraag je je af waarom het dragen van katoenen ondergoed de beste keuze is. Dit komt voornamelijk omdat katoen veel lucht doorlaat. Hierdoor blijven nare luchtjes weg en blijf je overal fris ruiken. Dit is niet de enige reden waarom katoen zo goed is, het voorkomt namelijk ook irritatie van de huid.
Bamboe ondergoed mag in de droger, maar is bijna niet nodig. De stof droogt namelijk erg snel.
Bamboe is gezond
En bamboescheuten bevatten minder suikers dan de meeste fruit en groenten. Ze zijn helaas arm aan vezels, en bestaan voor 91% uit water. Toch is het aan te raden standaard een blik bamboe bij je curry te kieperen, ook omdat de smaak er zo lekker intrekt.
Bamboe heeft van origine maar een levensduur van minder dan 2 jaar. Het verduurzamen van bamboe na de oogst heeft een erg grote impact op de duurzaamheid en levensduur ervan. De grote hoeveelheid zetmeel die aanwezig is in bamboe maakt het een aantrekkelijke plek voor schimmels, termieten en ander ongedierte.
Bamboe is erg duurzaam, correct gebruik, behandeling en onderhoud kunnen er voor zorgen dat bamboe zeer lang meegaat. Er bestaan immers bamboe constructies van meer dan 200 jaar oud.