Een knoflookbol kan tot 20 teentjes knoflook bevatten. Knoflookbollen worden in hun geheel gedroogd. Het verschil met de andere uien is dat knoflook niet bestaat uit "rokken", maar is opgebouwd uit verschillende kleine "teentjes" die samen een bol vormen,verpakt in een papierachtig omhulsel.
Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Eveneens tot het geslacht look (Allium) behoren onder andere de soorten ui, prei en bieslook.
Witte knoflook, zwarte knoflook, roze knoflook, gerookte knoflook en solo knoflook.
Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas en broertje van de ui, bieslook, sjalot en prei. Oorspronkelijk was knoflook inheems in Centraal Azië, maar zijn faam als voedingsmiddel en medicinaal kruid verspreidde zich snel over de toen bekende wereld.
De volwassen knoflookplant produceert een bol, soms ook voet genoemd, met verschillende individuele tenen binnen de papierachtige schutbladeren. Een individuele teen zal wanneer geplant wordt na ongeveer negen maanden een volledige bol produceren.
Een knoflookbol kan tot 20 teentjes knoflook bevatten. Knoflookbollen worden in hun geheel gedroogd. Het verschil met de andere uien is dat knoflook niet bestaat uit "rokken", maar is opgebouwd uit verschillende kleine "teentjes" die samen een bol vormen,verpakt in een papierachtig omhulsel.
In supermarkten verkopen ze vaak die kleine witgrijze bolletjes, met drie in een netje. Dat is vaak knoflook uit China, licht muf van smaak, met neiging tot uitdrogen. Als je de keuze hebt, kun je beter Spaanse of Franse knoflook nemen. De bollen zijn groter, de tenen sappiger en de smaak heerlijk rijk.
Knoflook helpt bij een te hoge bloeddruk
Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam. Ook wordt de bloedcirculatie verbetert wat allemaal bloeddrukverlagend werkt.
Look (Allium) is een plantengeslacht uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae) met wereldwijd bijna 700 soorten. Het zijn meerjarige bolgewassen, variërend in hoogte van 10 cm tot 1,5 m.
In hoge doses kan knoflook een branderig gevoel geven in de mond, lichaamsgeur geven, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken en het maagdarmstelstelsel irriteren en maagpijn, gasvorming en zelfs braken veroorzaken (2,3).
Als de groene kern wordt verwijderd is de geur en smaak ook minder scherp en bitter. Hele ongesneden teentjes die worden meegekookt in een soep of stoofpot geven een vleugje aroma af zonder te domineren.
Knof zelf betekent niets; knoflook is een verbastering van kloflook, dat moeilijk uit te spreken was vanwege de twee l'en die zo vlak na elkaar staan.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Wat rekenen we onder die lookfamilie, de Alliaceae? Alle soorten uien: gewone ui, bosui, lente-ui en rode ui. En verder onder andere: knoflook, daslook, sjalotten, bosui, lente-ui, zilveruitje, oerprei, bieslook, knoflookbieslook, kraailook en St-Jansui, een vroege ui die je voor Sint Jan/Midzomerfeest (24 juni) oogst.
MINDER BUIKVET DOOR KNOFLOOK
Wetenschappers laten nu zien dat knoflook ook nog eens een gunstig effect heeft als je (een keertje) te veel vet eet. Het vet wordt door de knoflook beter verwerkt in de lever en dat is op zijn beurt weer gunstig om buikvet te voorkomen.
Ze heet look-zonder-look. De naam verwijst naar het feit dat ze smaakt en ruikt naar (knof)look, maar geen (knof)look is. Ze is zelfs géén familie van de looksoorten. De geur en smaak is een kruising tussen ui en knoflook.
Look- zonder-look = Alliaria petiolata is een kruidachtige plant uit de familie der kruisbloemigen planten als mosterd, kool of radijs. Maar alhoewel de witte bloemetjes erg lijken op die van mosterd (al zijn die niet wit), lijkt het blad in eerste instantie op brandnetel.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Het heeft ook antioxidante en anti-stollingseigenschappen. Knoflook bevrijdt de nieren bovendien van oxidatieve stress. Door het eten van knoflook(poeder) werken de nieren beter, wat betekent dat afvalstoffen sneller uit het lichaam worden afgescheiden.
Wat is een knoflook:
De solo knoflook heeft namelijk slechts één teentje, onder een wit met paars gestreept velletje. Hierdoor is solo knoflook eenvoudiger en sneller in het gebruik, omdat hij sneller en gemakkelijk te pellen is. De bollen zijn 3 tot 3,5 cm groot en worden verkocht in mandjes van 250 gram.
De smaak is minder sterk dan echte knoflook, een ideaal kruid dus voor mensen die van een milde smaak houden. Gebruik de jonge stelen met blaadjes op dezelfde manier als lente- of bosuitjes. Bij eiergerechten smaakt knoflookbieslook ook erg lekker. Of voeg het kruid toe aan salades.
Methode 1: leg de knoflook op een snijplank en druk met de platte kant van een mes op de teen. De knoflook wordt geplet en de schil zal daardoor los om de teen zitten. Je kunt de schil er daarna heel makkelijk afhalen.