Het maiszetmeelpoeder in de handschoenen zorgt ervoor dat de handschoenen gemakkelijk uit- en aangetrokken kunnen worden. Daarnaast absorbeert het poeder vocht en zweet beter dan poedervrije handschoenen.
Het poeder dat op handschoenen wordt gebruikt komt van maiszetmeel. Door dit poeder wordt het gemakkelijker om de latex handschoen aan te trekken. Daarnaast neemt het poeder zweet en vocht op.
Een gepoederde handschoen is makkelijker aan te trekken en voelt zachter aan.Het poeder zorgt er tevens voor dat vocht of zweet wordt opgenomen in de handschoen. Dit poeder bestaat alleen uit maïszetmeel, maar voor veel gebruikers is dit de oorzaak van een allergische reactie.
Nitril handschoenen zijn gemaakt van sterk synthetisch rubber. Het comfort en pasvorm is goed te vergelijken met latex handschoenen. De stevigheid zorgt ervoor dat deze minder snel scheuren, maar hierdoor zijn ze ook iets minder elastisch dan de latex variant.
2. Kies het materiaal. Disposable handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: latex, vinyl, nitril, polyethyleen en neopreen. Nitril en latex handschoenen zijn zeer populair in de medische sector, voedingsmiddelenindustrie en in onderzoekslaboratoria.
Nitril handschoenen hebben de voordeel dat ze kunstmatig geproduceerd zijn, aldus aan veel eisen kunnen voldoen. Een belangrijk eis en voordeel is dat nitril handschoenen latexvrij zijn.
Latex handschoenen worden gemaakt van natuurlijk rubber waardoor ze biologisch afbreekbaar zijn. Het latex biedt hoge aanrakingsgevoeligheid en zijn door hun elasticiteit en stevigheid uiterst comfortabel in gebruik. Hierdoor kunnen latex wegwerphandschoenen voor langere periodes worden gedragen.
Nitril heeft een hogere perforatieweerstand dan enig ander handschoenmateriaal.Nitril heeft ook een betere chemische bestendigheid dan latex handschoenen of vinyl handschoenen. Ook een heel belangrijk voordeel van nitril is dat men ze goed kan gebruiken als men een latexallergie heeft.
Mensen kunnen geen allergische reactie krijgen van synthetisch rubber. Daarom wordt nitril vaak verkozen boven bijvoorbeeld latex. Er worden echter ook een aantal chemicaliën gebruikt bij de productie van nitril. Deze chemicaliën kunnen wel zorgen voor een allergische reactie bij sommige mensen.
Nitril handschoenen bieden een hoge mate van bescherming tegen chemicaliën, virussen en bacteriën. Nitril handschoenen zijn sterker dan latex en vinyl, waardoor ze bestand zijn tegen scheuren en perforaties. Bovendien zijn ze geschikt voor mensen met een latexallergie.
Meestal is de oorzaak van stinkende kleren de afvalstoffen van bacterieën. Het spul blijft te lang vochtig en warm, waardoor het gaat broeien. Zorg er ter preventie dan ook voor dat de kleren meteen worden uitgespoeld. Mocht dit niet lukken dan iig zo snel mogelijk laten drogen.
Als je vanaf dag 1 gelijk goed je handschoenen onderhoudt, voorkom het dat ze snel gaan stinken. Schaf dus een fresh ko spray aan bij het aankopen van je bokshandschoenen en gebruik de spray vanaf dag 1, droog je handschoenen altijd goed na je training en laat ze dus nooit in de sporttas zitten.
Bescherming tegen chemische risico's
De meest geschikte handschoen moet worden gekozen op basis van de chemische stof waartegen het moet beschermen. De veiligheidshandschoenen kunnen onder meer gemaakt zijn van latex, nitrylrubber, neopreen, viton, butylrubber of polyvinylacetaat.
De gele plekken zijn de chemische residuen die door intensief dragen van de handschoenen naar buiten komen.
Eczeem. Roodheid en jeuk. Bultjes en zwellingen rond de oogleden, lippen of handen.
Wanneer je een allergie hebt voor latex , dan is het belangrijk om producten die dit bevatten te vermijden. Een goed alternatief voor latex handschoenen zijn vinyl handschoenen of nitril handschoenen. Deze wegwerphandschoenen zijn bestendig tegen vet, olie, zuren en andere stoffen.
Nitril handschoenen zijn latexvrij en hypoallergeen
Een van de belangrijkste voordelen van nitril handschoenen is dat ze latexvrij zijn. Dit maakt ze ideaal voor mensen met latexallergieën, die huidirritatie of allergische reacties kunnen ervaren bij contact met latexproducten.
Wat kan je doen tegen een type I latexallergie? Wat je bij dit type latexallergie vooral kan doen is contact en inademing zoveel mogelijk proberen te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan contact met latex handschoenen, zoals bij de tandarts.
Latex is een natuurrubber, dat geproduceerd wordt uit het sap van de rubberboom, Hevea brasiliensis. Deze boom wordt gekweekt op plantages in de tropen. Latex bevat van nature eiwitten en het zijn deze eiwitten, die een allergische reactie kunnen veroorzaken.
Natuurrubber (latex) houdende handschoenen kunnen huidirritaties en allergieën veroorzaken. Dit kan variëren van een type-I-allergie, de IgE-gemedieerde, gegeneraliseerde levensbedreigende vorm, tot een type-IV-reactie, waarbij een lokale huidreactie ontstaat bij contact met latex.
Latex handschoenen zijn minder geschikt voor het werken met chemicaliën. Daarnaast heeft latex het grote nadeel dat mensen allergisch kunnen zijn voor latex. Vinyl handschoenen: Vinyl handschoenen zijn gemaakt van soepel PVC, zijn minder scheurvast en geven minder bescherming.
Steriele handschoenen worden binnen de medische sector vaak gebruikt bij chirurgische ingrepen, De handschoenen geven zowel de gebruiker als de patiënt de meest optimale bescherming. Steriele handschoenen van Romed zijn steriel verpakt en zijn gemaakt van natuurlijk latex.
Handschoenen zonder vingertoppen als bescherming tegen verwondingen. Naast bescherming tegen de kou kunnen vingerloze handschoenen ook blessures voorkomen. Bij het klimmen of boulderen beschermen ze de handpalmen tegen wrijving en blaren.
TPE staat voor thermoplastisch elastomeer. Het materiaal laat zich het beste omschrijven als het materiaal tussen PE en vinyl, maar dan veel soepeler. Ideaal voor kort gebruik en met een laag risico. De handschoenen zijn uitstekend geschikt voor voedselproductie, reinigingswerkzaamheden en schoonheidsbehandelingen.