Het verschil tussen chilivlokken en chilipoeder Chilivlokken en chilipoeder zijn allebei gemaakt van rode pepers. De poeder variant is fijn gemalen en de vlokken zijn grof gemalen. Qua smaak wijken de twee niet veel van elkaar, behalve dat de chili flakes wat pittiger zijn.
Uienpoeder
Zelfs als je geen chilipoeder hebt om het mee te mengen, kan een combinatie van uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder of cayennepeper een vergelijkbare smaakervaring bieden.
Chilipoeder wordt gemaakt van gedroogde chilipepers. Gedroogde pepers zijn fruitiger en zoeter van smaak dan verse. Chilipoeder kan variëren in scherpte van verwaarloosbaar tot scherp.
Soms wordt chilipoeder zelfs verkocht als een kruidenmix. Dan zit er vaak naast de chillies ook nog paprikapoeder, knoflookpoeder en cayennepeper bij. Cayennepeper gemalen is op zichzelf dus pittiger dan chilivlokken en een stuk pittiger dan chilipoeder. Qua smaak lijken ze wel op elkaar dus het zijn goede vervangers.
Hoe te gebruiken? Gedroogde chilivlokken en chilipoeder kunnen in principe wel “rauw” gegeten worden, bijvoorbeeld in een dressing, maar meestal wordt het meegebakken of meegestoofd. Het kan gemaakt worden van allerlei soorten chilipeper en dus enorm in scherpte variëren.
Het beste alternatief voor chilivlokken zijn chillies gemalen of cayennepeper gemalen. Ook is sambal oelek een erg goed alternatief omdat sambal ook gemaakt wordt van dezelfde rode peper als chilivlokken.
Chilivlokken zijn goed voor de bloedsomloop.
Deze specerij is een veelgebruikte vrucht die door de aanwezige capsaïcine vele gerechten scherp van smaak maakt en in de volksmond vaak Spaanse peper wordt genoemd. De hoeveelheid capsaïcine bepaalt de uiteindelijke scherpte van deze peper.
Paprikapoeder niet hetzelfde is als chilipoeder
Ze lijken een beetje op grote chilipepers, maar zijn daarom niet altijd pikant. De paprikapepers worden gedroogd in de zon en daarna vermalen. Chilipoeder daarentegen wordt gemaakt van kleine chili's.
Gebruik rode pepervlokken als pittige smaakmaker
Als je tijdens het koken chili flakes wilt gebruiken, raden we je aan niet te veel te gebruiken. Voor 3 verse rode chilipepers gebruik je ongeveer 1 theelepel chilivlokken.
Chilipoeder geeft een krachtig pittig smaak.
Chilipoeder is een poeder van gedroogde chilipepers, soms aangevuld met andere specerijen. Het wordt gebruikt om gerechten pittiger te maken en komt veel voor in de Aziatische en Latijns-Amerikanen keuken.
Maar soms ook een blend is. Chilipoeder in de Nederlandse taal is in de regel een blend, gebaseerd op merquén, een traditionele specialiteit van de Mapuchen, een inheems Chileens volk, veelal gemaakt van niet-gerookte chilipeper, met toegevoegde specerijen als oregano of komijn en (maximaal) 20% zout.
De meest gebruikte chilipeper in chilipoeder is Cayennepeper poeder. Cayennepepers zijn zeer pittig, met een Scoville-waarde van 30.000-50.000. Qua pittigheid kun je Cayennepeper vervangen door Tabascopeper!
Chilipoeder wordt gebruikt voor het op smaak brengen van gerechten. Afhankelijk van soort en scherpte zijn ze toepasbaar als smaakmaker in vele bereidingen in de keuken. Chilipoeder geeft smaak en kleur aan rijst en pastagerechten.
Cajunkruiden bestaan uit een mengsel van kruiden. Het woord cajun houdt in dat dit kruidenmengsel een samenstelling heeft zoals men deze in de Cajun keuken gewend is te gebruiken. Een origineel cajun kruidenmengsel bevat in ieder geval paprikapoeder, knoflook, ui, cayennepeper en zwarte peper.
De smaak van chilipoeder kan van pikant tot zeer scherp variëren. De kleur varieert van rood tot donkerbruin. Toepassing: Er wordt gezegt dat hoe kleiner de peper, hoe krachtiger de smaak.
Pul biber zijn gedroogde rode pepervlokken. Misschien ken je het wel: in Turkije staat het in restaurants vaak naast de zout en peper in een schaaltje op tafel. Pul biber wordt gemaakt van de Aleppo peper. Als deze pepers rijp zijn, worden ze gedroogd.
Verstegen Chili vlokken bestellen | Albert Heijn.
Verstegen Chili vlokken reserveren | Albert Heijn.
2. Poederige kruiden. Voorbeelden: chilipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, kaneelpoeder en kurkuma-poeder. Deze kruiden kun je ongeveer 2 tot 3 jaar gebruiken.
De veelgebruikte rode peper wordt ook wel Spaanse peper of chilipeper genoemd. Chilipepers groeien aan een struik en worden wereldwijd geteeld. Rode chilipeper is rijp. Groene chilipeper is onrijp, maar het feit dat deze peper onrijp is, doet niet onder voor de pittigheid.
Cayennepeper is pure gemalen Spaanse peper, ook wel rode peper genoemd. Het heeft een rokerig, sterk aroma en een intens hete smaak. Zeer spaarzaam gebruiken. Toepassing: Gemalen cayennepeper zal al uw dagelijkse gerechten een oppepper geven.
Chilipepers zijn rijk aan vitamines C, E, A en K en bevatten daarnaast veel mineralen zoals ijzer, koper, magnesium en kalium. Er worden antiseptische, vochtafdrijvende en digestieve eigenschappen aan chili's toegeschreven, maar ze worden niet door iedereen goed verdragen.
Bloeddrukverlagend. In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk.
Je maag scheidt extra vocht af tijdens het eten van pikant eten.Hierdoor zou je last kunnen krijgen van diarree, maar als je vaker pittig eet wennen je maag en darmen aan de prikkelingen.