Waarom gaat een kat of een poes met zijn achterlijf omhoog als je hem aait? Het maakt niet uit of de kat krols is of niet. Antwoord: Bij een kat die goed in z'n vel zit, is het bijna een automatisme om z'n gatje in de lucht te gooien als je 'm aait.
Als de staart in een grote boog omhoog staat, dan is de kat nieuwsgierig en alert. Als de staart hevig heen en weer beweegt, dan is de kat boos of gestrest. Als de staart recht omhoog staat met het puntje recht opgericht dan is de kat vaak tevreden en vrolijk.
Een agressieve kat heeft een hoge rug, met de haren recht omhoog. Hij houdt zijn kop laag en heeft een hoge dikke staart. De oren draait hij vaaknaar achteren. Op deze manier kan zij, mocht de dreiging uitlopen tot een gevecht, haar kwetsbare lichaamsdelen beschermen.
4. Je kat likt je vingers of gezicht af. Ook al is het niet echt een fijn gevoel zodra je kat je vinger of gezicht aflikt met die ruwe tong, ze bedoelen dit met liefde. Het betekent dat ze het fijn vinden om bij je in de buurt te zijn.
Genegenheid tonen
Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn. Als je kat je hand nooit likt, is dit echter geen reden om verdrietig te zijn. Katten doen dit namelijk veel minder vaak dan honden.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting.
Een tevreden kat zal zijn staart vaak rechtop houden met een "C-vorm" of haak helemaal bovenaan. Ze kunnen langzaam met hun staart heen en weer kwispelen en hem jou laten aanraken als ze naast je liggen. Soms zullen ze zelfs met hun staart rammelen terwijl ze lopen, als ze erg blij zijn om je te zien.
Bijten tijdens aaien
Niet alle katten houden van aaien of ze vinden aaien wel fijn maar niet te lang of niet op bepaalde plekken. Als je kat tijdens het aaien bijt, wil hij dat je stopt met aaien. Het bijten lijkt soms uit het niets te komen, maar als je de lichaamstaal van je kat leert lezen, kun je het zien aankomen.
BEZEGELD MET EEN KUS
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Ontspannen door het huis lopen. Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt.
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen.
Kijk niet in mijn ogen
Dat komt omdat in de kattenwereld oogcontact kan betekenen dat er een conflict is. Dus als een kat u lijkt aan te staren, kunt u maar beter wegkijken. Pupillen kunnen ook veel zeggen over de stemming van uw kat.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Natuurlijk kan uw viervoeter ook verdriet voelen. Huilen kunnen katten echter niet. Mocht u opmerken, dat de ogen van uw huisdier tranen, dan kunt u ervan uitgaan dat daar een gezondheidsprobleem voor verantwoordelijk is.
Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte. Een kat gaat door een ziekte veel miauwen omdat hij of zij zich niet goed voelt.
Wanneer katten pijn hebben, liggen ze vaak niet meer opgekruld. Springen en traplopen: bij problemen in het bewegingsstelsel valt het op dat katten minder hoog of ver springen. Ze hebben bijvoorbeeld een extra opstapje nodig om hogere plaatsen te bereiken. Ook lopen ze minder soepel de trap op en af.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Een gestreste kat wil zich verstoppen. U kunt hem daarbij helpen door een doek over de mand heen te leggen. Liefst zijn eigen dekentje, dan heeft hij zijn eigen geur om zich heen.
Van katten wordt ook gedacht dat ze trichromaten zijn, alleen niet op dezelfde manier als mensen. De visie van een kat is vergelijkbaar met een mens die kleurenblind is. Ze kunnen tinten blauw en groen zien, maar rood en roze zijn vaak verwarrend voor ze.
Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen. Net zoals moederkatten hun jongen likken, toont verzorging de voorliefde van een kat voor een persoon, evenals een gevoel van verbondenheid. Het likken markeert je als lid van de dierenfamilie en verspreidt de geur van de kat.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Een kat spint als hij tevreden is...
Bijvoorbeeld als je hem aait. Ook spinnen katten als ze spelen en melktrappelen of als ze elkaar wassen, vertelt kattengedragsdeskundige Esther Bouma van Katsgewijs. 'Dan is het een teken van tevredenheid en zich prettig voelen. '
Katten hebben geurklieren op verschillende plekken op hun lichaam, waaronder op hun hoofd.Als katten kopjes geven geven ze die geur af. Daarom komt het voor dat je kat niet alleen kopjes geeft tegen je been, maar ook tegen zijn krabpaal of tegen een boom buiten.