Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Wekelijks baantjes zwemmen versterkt je spieren en botten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en verbetert je longcapaciteit. Het zwemmerk vindt het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid.
Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig.
De arm- en rugspieren train je hiermee flink. Maar ook de buikspieren en core, omdat het hele bovenlichaam iedere keer uit het water moet komen. Ook worden de beenspieren getraind om je lichaam stabiel te houden.
Een goede conditie
Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent. Kortom: elke inspanning die je doet, zoals lopen of de trap nemen, zal vlotter gaan.
Aangezien zwemmen een fullbody workout is, kun je vanzelfsprekend (zeer) gespierd worden door te zwemmen. Wel hangt het af van de manier waarop je zwemt welke spieren je traint. Zo kun je zwemmen vergelijken met hardlopen. Sprinters zijn gespierd(er) dan langeafstandslopers.
Regelmatig baantjes trekken verkleint de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk.Zwemmen verlaagt namelijk je bloeddruk en cholesterolniveau. Voorwaarde daarbij is wel dat je wekelijks minimaal drie keer 30 minuten zwemt.
Al na een kwartier in het water ontspannen je spieren.Je lichaam maakt, net als bij andere lichamelijke activiteiten, het stofje endorfine aan. Dit zorgt ervoor dat je je gelukkig en blij voelt. Daarnaast is zwemmen ook nog eens goed voor het verminderen van stress.
Zo zal de een 50 baantjes in een uur zwemmen (pittig!), en de ander 20. En hoeveel baantjes je zwemt hangt af van je conditie, lichaamsbouw en techniek.
Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen.
Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden! Bij crawl of vlinderslag kan dat aantal nog oplopen, die slagen vragen immers meer energie.
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Met een goede zwemtraining kun je dan ook 500 tot 700 calorieën per uur verbranden. Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien. Het is simpelweg te weinig om een groot verschil te maken.
Moe na zwemmen
Maar tijdens het zwemmen train je alle spieren in je lichaam. Deze vorm van bewegen staat garant voor cardio, kracht én techniek training. Je gebruikt je buikspieren, biceps, triceps, bilspieren, hamstrings én quadriceps. Het is geen wonder dat je lichaam zo vermoeid raakt.
Hoewel jij misschien denkt dat je beter naar de sportschool kan gaan voor je ideale lijf, is zwemmen een veel betere optie. Met krachttraining train je vaak maar één spiergroep en tijdens het zwemmen gebruik je bijna al je spieren. Je gebruikt namelijk je bovenlichaam, je onderlichaam, je nekspieren en je core.
In tegenstelling tot andere duursporten, is zwemmen een cardiotraining voor je hele lichaam. Je gebruikt je armspieren (biceps en triceps) om je lichaam door het water te trekken en de spieren in je schouders (deltaspieren) en rug (latissimus dorsi of brede rugspier) geven je slagen extra kracht en snelheid.
Uitgaand van een uur zwemmen in borstcrawl verbrandt u 650 kcal als u in een normaal tempo zwemt. Baantjes zwemmen in een hoog tempo zorgt voor verbranding van 772 kcal.
Omdat je bij zwemmen meerdere buikspieren traint en bovendien vaak voor langere tijd inspanningen uitoefent, is zwemmen zeker een goede manier om een sixpack te trainen. Wel is het verstandig om jouw zwemactiviteiten steeds aan te vullen met elkele specifieke buikspieroefeningen, zoals sit-ups.
Conditie verbeteren met zwemmen
Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden.
Het zijn vooral de spieren van het bovenlichaam, wat door de lichaamsbouw van de zwemmers en zwemsters wordt bevestigd. Bij het fietsen, integendeel, verstevigt men vooral het onderlichaam, ten nadele van het bovenlichaam, dat wat verwaarloosd wordt wanneer men fietst. Een perfecte "match" tussen de twee disciplines!
[Leuk detail: 30 minuten baantjes zwemmen in het zwembad komt neer op 45-60 minuten oefeningen op het 'land'] Door te bewegen ontspan je en maak je de zogenaamde geluksstofjes dopamine en endorfine aan.Die zijn heel belangrijk, dit vermindert namelijk de stress. En dus maak je minder cortisol aan.
Over het algemeen is zwemmen een uitstekende vorm van een lage impact oefening die goed is voor de rug en wervelkolom. In tegenstelling tot veel andere sporten, is er bij zwemmen nauwelijks impact op de wervelkolom. Het water ondersteunt het lichaam en neemt alle druk op de gewrichten in het lichaam weg.
Of het gezond is of niet hangt er dus echt van af hóe je zwemt. Als je wilt werken aan een mooie uitlijning van je lichaam, ook bijvoorbeeld bij het staan en lopen, en meer souplesse in de schouders, dan raden we de borstcrawl aan.
Schoolslag: ideaal om sterke arm- en borstspieren te krijgen. Vrije slag: vooral je arm- en schouderspieren worden steviger. Rugslag: je buikspieren krijgen hierdoor een stevige boost.