Een theorie over de ontdekking van het ontstaan van kaas is dat het zo'n 6000 jaar geleden bij toeval is ontdekt door nomaden. Melk werd vaak bewaard in varkens- of rundermagen en als deze werden meegenomen, werd de melk voortdurend heen en weer geschud.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
In Nederland zijn de eerste bewijzen dat er kaas werd gemaakt uit 800 voor Christus. Uit die periode zijn namelijk aardewerken potjes met gaatjes gevonden, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen.
Ik wist dat de Leidse boerenkaas al heel lang bestaat, maar ik wist niet dat het de oudste kaassoort van Nederland is. Het is het zoveelste feit dat ik dit jaar al geleerd heb bij een van de dagelijkse onderdelen van Leiden City of Science.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
Een theorie over de ontdekking van het ontstaan van kaas is dat het zo'n 6000 jaar geleden bij toeval is ontdekt door nomaden. Melk werd vaak bewaard in varkens- of rundermagen en als deze werden meegenomen, werd de melk voortdurend heen en weer geschud.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
De internationale populariteitsgroei was in de Gouden Eeuw. Hollandse kazen voeren toen letterlijk mee met het succes van de Nederlandse export in die tijd. Door de stevige consistentie was deze langer houdbaar dan andere zachte kazen uit het buitenland; en zo beter te vervoeren en verkopen in andere landen.
Na 4 weken rijpen noemen we een kaas jonge kaas, terwijl een oude kaas wel 10 tot 12 maanden op de planken blijft liggen. Jong belegen rijpt zo 8 tot 10 weken en als een kaas 16 tot 18 weken blijft liggen, noemen we het belegen kaas.
De nummers hebben iets te maken met de hoeveelheid vet. Kaas bestaat voor een groot deel uit water. Als je 100 gram kaas koopt, is 40 gram van die kaas water en blijft er dus 60 gram kaas over. Het nummer 48+ op de kaas betekent dat die 60 gram overgebleven kaas voor 48% uit vet bestaat.
Als je naar de verpakking van Kees kijkt, dan staat daar '48+' op. Dat zegt niets over het aantal gaten in Kees, en ook niet over de leeftijd, maar wel een heleboel over het vetgehalte. Dat is namelijk níet 48 gram per 100 gram (wat je misschien wel zou denken).
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Het Bodegraafse kaasbedrijf De Groot-Verburg presenteert maandag tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten de duurste 12 kilo-kaas ter wereld. Een Gooische Pikante Goudse kaas omhuld met 24 karaats bladgoud. ,,Een kaas met een waarde van 3000 euro.
De meeste Nederlanders zijn echter vooral dol op 'gewone kaas'. Hiermee worden Gouda, Edammer en Maaslander bedoeld. De normale koekaas, die elke dag op de boterham belandt. Dit zijn dan ook verreweg de meest verkochte kaassoorten.
De populairste kazen van Nederland zijn Goudse kaas en Edammer. Er zijn veel meer soorten Nederlandse kaas, zoals: Friese kaas, Limburgse kaas, Kernhemmer, Bluefort, Subenhara kruidenkaas, Maasdammer, Old Amsterdam, Old Alkmaar, Commissiekaas, Maaslander, Texelaar-Kollumer, Leidse kaas en Leerdammer.
Jerseyhoeve Schorren wint 'Best of the Best 2020' bij de International Cheese and Dairy Awards! De oude biologische Jerseykaas: Jerseyhoeve Schorren (wordt vanaf heden verkocht als Happy Mrs. Jersey Old Wisdom) wint deze zomer bij de International Cheese and Dairy Awards: 'Best of the Best 2020'!
Al ongeveer 10.000 jaar geleden startten boeren en veehouders met het houden van koeien. Zij ontdekten dat de koe het voor de mens onverteerbare gras kan omzetten in melk, dat een waardevol voedingsmiddel is. Het was de perfecte oplossing voor mensen in gebieden waar geen ander gewas kon groeien.
De melkzuurbacterie eet de melksuikers en laat daarbij kleine scheetjes. Al deze scheetgasbelletjes worden samen grote bellen. Als de wrongel langzaam een rijpe en stevige kaas wordt dan blijven die gasbellen steken. Je ziet ze pas als je de kaas doorsnijdt: allemaal gaten.
Op de kaasmarkt in Alkmaar is vrijdag de grootste kaas ter wereld gewogen. De kaas woog 600,5 kilo en daarmee is het vorige wereldrecord van 567 kilo gebroken. Dat heeft de fabrikant, Beemster Kaas, bekendgemaakt.
1. Edammer kaas. Typisch Nederlands, net als de kaasmarkt beroemd in de hele wereld: Edammertjes.
Nakazawa melk
Het is namelijk melk van een Japanse koe die maar één keer per week, op het daarvoor uitgerekende moment, wordt gemolken zodat de melk meer melatonine bevat (wat zou helpen om stress te verminderen).