Er zit weinig uiterlijk verschil tussen kapucijners en grauwe erwten. Een klein zwart stipje op de erwt maakt het verschil. Ook que smaak doen ze niet voor elkaar onder. Kapucijners zijn zeer goede klimmers en hebben dus gaas nodig om tegenop te kunnen klimmen.
Velderwten zijn jonge kapucijners, maar HAK noemt ze al jarenlang Veldertjes. Deze peulvruchten worden niet gedroogd, maar direct na de oogst vers verwerkt.
Etymologie. De naam kapucijner verwijst naar de franciscaner kloosterorde van de kapucijnen, vanwege de grauwe kleur.
Kapucijners, benaming voor de peulvrucht van de erwt Pisum Sativum, grauwe gedeukte erwten die na het koken geheel bruin worden; ook wel akkererwten genoemd.
De grauwe erwt wordt ook wel 'de rozijn' genoemd omdat hij hier veel van weg heeft. Traditioneel werd het met rozijnen, spek en stroop gegeten. Het karakter van de boon is stevig, maar zacht van binnen. Grauwe erwten zijn een echt streekproduct en zijn daarnaast ook nog eens erg gezond.
De Grauwe Erwt is een echt streekproduct uit de Noordelijke provincies. Ze worden vaak met de gewone kapucijners verwisseld. Ze zijn herkenbaar door de donkere 'navel'. Grauwe erwten worden door hun uiterlijk ook wel rozijnerwten genoemd.
De kapucijner is een plant die behoort tot de erwt (Pisum sativum). Een andere naam voor de kapucijner is velderwt. Oudere veel gebruikte benamingen zijn: schokkererwt, vale erwt en grauwe erwt.
Waarom zijn kapucijners zo duur? Gedroogde kapucijners worden de laatst jaren minder verkocht door de concurrentie van hippere peulvruchten. Ze worden op Texel geteeld door Jacob Lap, in Den Hoorn. 'Bij de oogst pakt een combine de plant op, knipt de peulen eraf, en slaat de droge kapucijners uit de peul.
Vegetariërs en liefhebbers van peulvruchten als kidneybonen, kapucijners en kikkererwten moeten er rekening mee houden dat zij diep in de buidel moeten tasten of zelfs voor lege schappen komen te staan. Door misoogsten en hoge vervoerskosten zijn de eiwitrijke vruchten schaars en peperduur.
Kapucijners zijn eigenlijk een beetje van alles en héél gezond. Ze bevatten dezelfde soort voedingsvezels als noten en andere peulvruchten (vezels, B-vitamines, ijzer, fosfor, eiwitten en mineralen) waardoor ze een prima vleesvervanger zijn.
In rauwe bonen komt van nature een gifstof voor (lectine) die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt. Eet kapucijners dus niet rauw! Verse kapucijners worden vaak kort gekookt met een klein snufje zout, zo'n 5-10 minuten. Voor 200g gekookte kapucijners heb je zo'n 500 tot 700 peulen nodig.
Grauwe erwten zijn niet precies hetzelfde als kapucijners, maar de verschillen in smaak en bereiding zijn miniem. (Kikkererwten worden trouwens ook soms grauwe erwt genoemd, maar die zijn natuurlijk wel echt anders.)
Grauwe erwten: Laat grauwe erwten 8 uur weken. Kook ze daarna 45 minuten en giet af. Kapucijners: Laat kapucijners 8 uur weken. Kook ze daarna 30 minuten en giet af.
Doperwtjes, tuinerwtjes en veldertjes zijn familie van elkaar. De verschillende rassen verschillen in in formaat, kleur of smaak. De afmeting van een tuinerwtje is iets kleiner dan die van een velderwtje.Er is ook een klein verschil in bite: tuinerwtjes zijn wat zachter en de jonge velderwtjes zijn knapperig.
Velderwt is een eenjarige, peuldragende plant die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Doperwten behoren tot dezelfde soort als de velderwten. Velderwten worden echter geoogst in volwassen stadium wanneer de zaden droog zijn, terwijl doperwten als jonge peul geoogst worden.
In de oud-Hollandse keuken werden kapucijners gekookt of gestoofd, idem doperwten. Opgediend werden/worden ze met boter of jus, naast gekookte aardappels en komkommer. Recentelijk is het gebruikelijk op ze te eten met gebakken spek, in blokjes of dunne plakjes, waarbij ook nog wel eens stroop geserveerd wordt.
Doe de kapucijners samen met het vocht in een pannetje. Verwarm de pan op de laagste stand met deksel. Laat de kapucijners niet koken, dus blijf erbij en af en toe even roeren. Als er damp van de kapucijners komt zet je de hittebron uit en laat je ze nog een paar minuten staan.
De varianten in potten en blikken zijn al reeds gekookt en kun je dus wel ” koud en rauw” eten. Let er bij de gedroogde varianten en pot/blik varianten op dat deze goed op datum zijn.
Haal verse kapucijners uit de peul en kook ze in ca. 10 minuten gaar. Diepvrieskapucijners hoef je niet te ontdooien voor het koken of roerbakken. Kapucijners in blik of glas hoef je slechts enkele minuten te verwarmen.
Peulvruchten (Erwten, capucijners, tuinbonen, sugar snaps, peulen)
Wat zijn peulvruchten? Peulvruchten behoren tot de vlinderbloemige planten. De vruchten daarvan noemen we peulen, en peulvruchten zijn dus de peulen of de zaden daarin. Onder peulvruchten vallen bijvoorbeeld bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), linzen en kikkererwten.