De oudste stad van Nederland is een status die door verschillende steden wordt opgeëist. Zowel Heerlen, Maastricht, Nijmegen als Voorburg kunnen vanuit de Romeinse oudheid aanspraak maken op deze status.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Wat is de oudste stad van Europa? Plovdiv in Bulgarije is de oudste stad van Europa. Aanwijzingen van permanente bewoning dateren van rond 6000 voor Christus. Plovdiv wordt gevolgd door Athene, Chania en Lissabon.
27 oktober wordt Amsterdam officieel 747 jaar. Op deze dag in 1275 kreeg de stad het beroemde Tolprivilege van de Hollandse graaf Floris V.
"Rotterdam bestond toen al, maar kreeg pas stadsrechten in 1299 (die werden ingetrokken), 1328 en 1340. Pas na 1424 werd Rotterdam belangrijker. Amsterdam was in de 14-de eeuw ook al een stad, maar kwam pas echt op in de 16-de eeuw."
De bekende stad Jericho ligt in het westen van Israël, vlakbij de Dode Zee en Jeruzalem. Jericho staat ook wel bekend als de 'palmenstad', omdat ze door haar vruchtbaarheid als een groene oase in de dorre woestijn is.
Als het om stadsrechten gaat, hebben Stavoren (1058-'68), Utrecht (1122), Deventer (1123) en Aardenburg (1127) de oudste papieren. Maastricht mocht van de hertog van Brabant in 1229 de aarden wal uit 1204 door een stenen vervangen.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
Eemvallei Stad, zoals de nieuwe plaats moet gaan heten, ligt in de Eemvallei, op korte afstand van Almere, Zeewolde, Hilversum en Amsterdam. Het gebied is zo'n 4000 hectare groot. Als daar 50.000 huizen worden gebouwd, blijft zestig procent van het gebied onbebouwd.
Dit gebeurde tijdens een nieuwjaarsreceptie in het stadhuis. Dordrecht is de oudste stad van Holland en was lang de belangrijkste stad van Holland. De stad ontstond rond 1120 aan het riviertje de Thuredriht en in 1220 kreeg Dordrecht als eerste stad in Holland stadsrechten.
In de ochtend van 17 augustus 2020 riep de ANWB Winsum uit tot mooiste dorp van Nederland.
Ebeltje Boekema-Hut droeg de titel 'oudste inwoner van Nederland' sinds mei 2021, toen Cornelia Boonstra uit Arnhem overleed. Ook die werd 110 jaar oud. Het absolute record staat niet op haar naam: die titel is in handen van Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen, die 115 jaar werd en in 2005 overleed.
De Lange Hezelstraat staat bekend als de oudste winkelstraat van Nederland. Sinds 1880 is de straat echter pas een winkelstraat, erg correct is die benaming dan ook niet. In 1310 wordt de straat samen met de huidige Stikke Hezelstraat nog Hesestraet genoemd.
Bulgaarse archeologen zeggen dat ze de oudste prehistorische stad blootgelegd hebben die ooit in Europa gevonden is. Het gaat om een ommuurde, versterkte nederzetting in de buurt van de moderne stad Provadia, die een belangrijk centrum voor de productie van zout was.
Sinds ca. 1550 was Amsterdam de grootste stad van Nederland.
Vancouver. Noemt zich de 'mooiste stad ter wereld' maar zeggen Seattle en Portland dat niet ook? Toch: deze moderne city, omringd door zee, regenwoud, strand en bergen, mag best kapsones hebben. Net als Las Vegas een ideale stad om te bezoeken tijdens een rondreis.
Rotterdam had het hoogste aandeel arme inwoners (10,9%), direct gevolgd door Amsterdam (10,5%) en Den Haag (10,3%). Deze hoge armoedepercentages hangen samen met de bevolkingssamenstelling in de drie steden.
Vroeger werd Amsterdam ook wel “Amstelredamme” genoemd, wat verwijst naar de dam over de Amstel. De oorspronkelijke nederzetting werd gesticht rond het jaar 1275 en kreeg zijn naam door de combinatie van “Amstel” (de rivier waarbij de stad ontstond) en “dam” (de constructie die gebouwd werd om de Amstel te reguleren).
Rond het jaar 1000 heette het moerassige gebied rondom Amsterdam de Aemestelle: land in water. 'Ame' betekent water en een 'stelle' was een droge veilige plek. Om (letterlijk) het hoofd boven water te houden bouwden de eerste bewoners rond 1270 een sluisdam. Deze dam heette oorspronkelijk de Aemestellerdam.
Amsterdam zal in 2050 zo'n 1.125.000 inwoners tellen, allemaal binnen de bestaande stadsgrenzen. Noord, Zuidoost en Nieuw-West moeten uitgroeien tot nieuwe centra en rondom stations en aan het IJ is ruimte voor hoogbouw.Door corona is de groei van Amsterdam stil gevallen.
Amsterdam wordt voor het eerst schriftelijk genoemd op 27 oktober 1275. De stad kreeg toen tolvrijheid verleend door Floris V, graaf van Holland. Dit betekende dat Amsterdamse schippers heel het graafschap Holland konden bevaren zonder ergens tol te hoeven betalen.
In de monding van de Amstel werd, vermoedelijk kort na de overstromingen van 1170 en 1173, de dam aangelegd waar Amsterdam zijn naam aan ontleent. Een deel van de Amstel zou gegraven kunnen zijn. Het deel van de rivier buitengaats, het Damrak, was het begin van de Amsterdamse haven.