De groep Westerse landen bestaat uit alle landen in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië, Indonesië en Japan. Samen met meer dan 150 andere landen wordt o.a. Syrië tot de groep overig-niet-westerse landen gerekend.
Westers: Persoon met als migratieachtergrond een van de landen in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië, en Indonesië en Japan. Niet-westers: Persoon met als migratieachtergrond een van de landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije.
De westerse stad kent een opbouw waarbij urbanisatie, suburbanisatie en re-urbanisatie zichtbaar zijn. Een niet-westerse stad (bijvoorbeeld steden in Afrika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Azië) hebben een vestigingsoverschot. Dat betekent dat er heel veel mensen in de stad komen wonen (hoge urbanisatiegraad).
Het begrip "westerse cultuur" is een verzamelterm voor de vele westerse (sub)culturen in de wereld. Meer specifiek heeft de term betrekking op een cultuur die haar historische oorsprong vindt in Europa, maar zich als gevolg van kolonisatie, handel en massamedia verspreid heeft over het grootste deel van de wereld.
Bij de verspreiding van het christendom in Europa buiten het (voormalige) Romeinse Rijk werden gebieden die vanuit Rome werden gekerstend (namelijk West-Europa, grotendeels Midden-Europa en Scandinavië) tot 'het Westen' gerekend en de landen die vanuit Constantinopel werden bekeerd (zoals Rusland en Bulgarije) tot 'het ...
West-Europa: Ierland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië. Oost-Europa: Litouwen, Estland, Letland, Polen, Tsjechië, Slovakije Hongarije, Roemenië, Bulgarije.
Westerse migratieachtergrond: iemand die in Nederland woont en van wie ten minste één ouder in een land in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika, Oceanië, Indonesië of Japan is geboren.
Nee, Nederland is geen westers land omdat het ten westen van Azië ligt. De Verenigde Staten is ook een westers land, maar ligt op de kaart niet ten westen van bijvoorbeeld Azië. Het begrip Westerse landen heeft een totaal andere definitie.
Hindoeïstische wereld; bestaande uit India en Sri Lanka. Boeddhistische wereld; bestaande uit Nepal, Bhutan en het vaste land van Zuidoost-Azië. Chinese wereld; bestaande uit China en Taiwan. Japanse wereld; bestaande uit Japan.
Al die dingen die mensen denken, doen en hebben: gewoonten en gebruiken, godsdienst, normen en waarden, bestaanswijze, muziek en voorwerpen, eetgewoonten en wijze van kleden, bouwwerken.
Veel Amsterdammers die tot deze groep “allochtonen” worden gerekend, zijn overigens geboren en getogen Amsterdammers. Van de bijna 291.000 Amsterdammers van niet-westerse herkomst is ruim 38 procent in de stad geboren (112.000 personen).
Eerste en tweede generatie
Op 1 augustus 2022 woonden 4 588 941 personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat komt neer op 25,9 procent van de Nederlandse bevolking. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 11,3 procent een westerse migratieachtergrond en 14,6 procent een niet-westerse migratieachtergrond.
De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met naar schatting 118 duizend inwoners, tot bijna 17,6 miljoen. De groei was 50 duizend hoger dan de toename van het aantal inwoners in 2020. Er kwamen meer immigranten naar Nederland, terwijl minder mensen het land verlieten.
De term 'allochtoon' is eind 2016 vervangen door 'persoon met migratieachtergrond'. De definitie is niet veranderd. Iemand met een migratieachtergrond is een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren.
Een westers eetpatroon, gekenmerkt door een hoge hoeveelheid rood en bewerkt vlees, gefrituurde voeding, geraffineerde granen en vette melkproducten; Een bedachtzamer eetpatroon, dat overwegend bestaat uit gezonde voeding.
De afleidingen westers en westelijk worden met een kleine letter geschreven, tenzij ze deel uitmaken van een eigennaam. In de westerse wereld is rokerslong de derde doodsoorzaak. De westerse landen zullen de sancties versoepelen. De Bijbel ligt mee aan de oorsprong van de westerse beschaving.
Het etnisch landschap in Nederland laat een grote verscheidenheid zien aan sociaal-culturele groepen. In totaal zijn er iets meer dan twee miljoen niet-westerse allochtonen, waarvan de vier grootste groepen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn.
Onder hoge cultuur verstaat men over het algemeen de kunst die men in daarvoor bestemde instituten vindt. Zoals musea, concertzalen en theaters. Vercommercialisering van de kunsten.
Ongeveer 23% van de inwoners van Nederland heeft een migratieachtergrond. Iets meer dan de helft hiervan heeft een niet-Westerse achtergrond, dit zijn voornamelijk mensen uit Turkije, Marokko, Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen.
In Nederland wonen momenteel 1,8 miljoen mensen die niet in Nederland geboren zijn. Ze vertegenwoordigen tweehonderd nationaliteiten. Dat blijkt uit een inventarisatie van Tubantia.
Wat is cultuur? Er bestaan meer dan 5000 culturen en iedere cultuur heeft met de ander gemeen dat die zichzelf als 'normaal' beschouwt. De verschillen schuilen in de grote diversiteit aan culturele waarden. Deze waarden bepalen in sterke mate ons gedrag, ons denken en onze houding.
Cultuur bestaat uit de normen van een uitgebreide groep die verder gaan dan de samenwerking van kleine groepjes. De ontwikkeling van cultuur stelt mensen in staat hun gedrag, ideeën en waarden te coördineren met een grote groep andere mensen, met wie ze een geschiedenis en een identiteit delen ("mensen zoals wij").
Het gemiddelde kindertal van eerste generatie Marokkaanse vrouwen lag in 2017 op 2,8. Marokkaanse vrouwen van de tweede generatie kregen gemiddeld 2,1 kind. Het gemiddeld kindertal voor Turkse vrouwen van de tweede generatie ligt met 1,8 slechts een fractie hoger dan dat van vrouwen met een Nederlandse achtergrond.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.