Het mengsel van paardenvlees, water, aardappelzetmeel, zout en hulpstoffen wordt fijngemalen en afgevuld in een natuurdarm. Het wordt vervolgens gekookt en gedroogd. Paardenlookworst is te vergelijken met een cervela die in andere regio's met varkens-, rund- of kalfsvlees wordt vervaardigd.
Lookworst wordt gemaakt van varkens-, runds-, of kalfsvlees of een combinatie ervan. Oorspronkelijk van de snijlingen, de overschot dus, maar al snel ook van betere stukken vlees.
De zachte smaak van kalfsworst is de basis van deze lookworst, die gemaakt is van enkel kwaliteitsingrediënten: extra magere grondstoffen, gekruid met een speciale kruidenmengeling en verrijkt met een vleugje knoflook om zo de typische smaak aan deze worst te geven. Afgevuld in een rode natuurdarm.
Cervelaat is een droge worst, doorgaans gemaakt van varkens- en rundvlees. De naam komt van het Latijnse cerebellum (kleine hersenen) via het Italiaanse cervellata. Oorspronkelijk waren hersenen ook een ingrediënt van de worst. In Vlaanderen spreekt men van cervela of lookworst.
DEN HAAG - Cervelaat en leverworst zitten boordevol slecht vet en zijn bovendien erg zout. Dit blijkt uit een vleeswarentest van de Gezondgids die vrijdag verschijnt. De Gezondgids, een uitgave van de Consumentenbond, onderzocht het zoutgehalte en slecht (verzadigd) vet in elf merken leverworst en elf merken cervelaat.
Zwitserse cervelaat bestaat uit ongeveer gelijke delen rundvlees, varkensvlees, spek, varkenszwoerd en ijs, wat helpt de ingrediënten te binden, samen met kruiden, pekelzout en snijadditieven . De ingrediënten worden fijngehakt in een snijmachine, verpakt in runderdarmen, een uur gerookt en vervolgens kort gekookt.
Er zit 7,3 gram vet in 1 voor snee (22 gram) cervelaat, waarvan 2,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
⅓ worst van knoflookworst (Sikorski) bevat 130 calorieën . De macronutriëntenverdeling is 0% koolhydraten, 63% vet en 37% eiwit. Dit is een goede bron van eiwit (21% van uw dagelijkse waarde).
Er zitten 82 kilocalorieën in 1 voor snee (22 gram) cervelaat. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cervelaat'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Knoflookworst heeft geen omhulsel. Het kan heel, in plakjes of blokjes worden gelaten en zo worden gegeten, of aan recepten worden toegevoegd. Het kan koud, op kamertemperatuur of opgewarmd worden geserveerd. Hoewel het volledig gaar is, is het heerlijk wanneer het knapperig wordt gemaakt door het te schroeien, sauteren of grillen en wanneer het in blokjes wordt gesneden en aan gerechten wordt toegevoegd tijdens het kookproces .
Tip 1: Kies bewust voor gezonde vetten
Er zijn drie soorten vetten: verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
Alle worsten - behalve droge worst - zijn bederfelijk en moeten daarom gekoeld of ingevroren worden bewaard. Ongekookte verse worst kan één tot twee dagen in de koelkast worden bewaard ; na het koken, drie tot vier dagen gekoeld (40 °F of minder).
Een typisch Belgische snack met zachte knoflooksmaak. Ook koud erg lekker. Gebakken of koud verkrijgbaar… Met Bicky Speciaal saus erop, je kan kiezen uit verschillende sausen van Bicky, (Ketchup, Dressing, Toscan of Hot) en alsook verschillend ajuin ( verse gesneden, gedroogde ajuin of Zilveruitjes) welke.
Knoflookworst is een soort vleesworst die wordt bereid met knoflook als hoofdingrediënt. Het wordt bereid met varkensvlees of rundvlees/kalfsvlees, of een combinatie van varkensvlees en rundvlees. Het kan worden bereid met verse of gedroogde knoflook, inclusief gedroogde gegranuleerde knoflook.
Ingrediënten. Varkensvlees, Rundvlees, Water, Zout, Suikers (dextrose), Gedroogde knoflook, Specerijen en specerij-extracten, Natriumfosfaat, Natriumerythorbaat, Natriumnitriet, Natuurlijke rook. Vrij van alle belangrijke voedselallergenen (gluten, melk, pinda's, noten, mosterd, sesam, ei, vis, soja, sulfieten).
“Geen enkele charcuterie is echt volledig gezond. Maar bepaalde soorten zijn wel een betere keuze dan andere. Neem nu kippenwit en kalkoenfilet: die producten zijn bewerkt, maar het vlees is mager en wit. Dat is beter, want van rood vlees is bekend dat het in grote hoeveelheden de kans op darmkanker kan vergroten.”
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Hoewel het heerlijk hartig is, bevat Cervelat ook veel proteïne , waardoor het een stevige toevoeging is aan maaltijden. Het is echter belangrijk om het met mate te nuttigen, omdat het veel natrium en conserveringsmiddelen kan bevatten.
Salami bevat, naast een rits andere ingrediënten, altijd knoflook. Cervelaat is enkel op smaak gebracht met peper en zout en is daardoor milder van smaak. Ook het vlees verschilt: salami is altijd gemaakt van 100% varkensvlees. Cervelaat bestaat uit een combinatie van rund- en varkensvlees.
Zomerworst (een ander woord voor cervelaat) is de algemene benaming voor mild gekruide, gerookte, halfdroge worsten zoals Mortadella en Libanese bologna.
Het lijkt een soort wit poeder dat op de worsten zit. Je kan het zonder gevaar in je mond stoppen, maar wat eet je dan eigenlijk? Niet schrikken: je eet namelijk schimmel. Maar hoewel we bij schimmel vaak denken aan bedorven eten, is dit een schimmel die geen kwaad kan.
Gezond genieten
Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief. Soorten vleeswaren verschillen dus onderling.