Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Het is namelijk echt een lijdensweg voor een slak wanneer je ze bestrijdt met azijn of zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze.
Vrijwel altijd komen naaktslakken door kieren of scheuren in muren. Het liefste zitten de naaktslakken in een vochtige ruimte, zorg er daarom voor dat jouw kelder of kruipruimte zo droog mogelijk is. Je kunt gemakkelijk zien waar de naaktslakken in huis vandaan komen, volg de sporen van het slijm!
U kunt op harde oppervlakken ook zout gebruiken om slakkensporen te verwijderen. Door de absorberende werking van het zout wordt het vet opgenomen. De resten kunt u vervolgens eenvoudig verwijderen met een stofzuiger.
Strooi ruw materiaal op de grond
Als er iets is waar slakken niet van houden, dan zijn het ruwe of droge ondergronden. Het is daarom slim om droog, stekelig of ruw materiaal over de grond te strooien. Denk bijvoorbeeld aan: Cacaodoppen (ziet er nog leuk uit ook!)
Koffiedik als natuurlijke bestrijder
Dan is koffiedik gebruiken een idee. Slakken houden niet van de cafeïne in koffiedik. Nadeel is dat de concentratie cafeïne vaak niet hoog genoeg is, waardoor de slakken soms alsnog vrolijk over de prut heen schuifelen. Meer tips tegen slakken in de tuin lees je hier.
Slakken hebben een hekel aan koper omdat het slijm dat ze afscheiden bij koper voor electrische schokjes zorgt. Koperen ringen kunnen dus helpen. Zaagsel is ook iets waar slakken niet dol op zijn omdat dit hen uitdroogt. Hetzelfde geldt voor koffiegruis, roet, etc.
Naaktslakken kunnen een ware plaag zijn
Ze knabbelen dan aan de blaadjes van planten. Natuurlijk, een slak moet ook eten, maar je groen gaat er wel aan. Vooral jonge plantjes gaan er wel in bij de naaktslak. Met een beetje pech ontstaat er een ware plaag in je tuin als het een tijdje warm en vochtig is.
Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging. Deze slakken komen vooral tevoorschijn bij valavond en 's nachts, tussen maart tot oktober.
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken. Zo was de hazelworm 30 jaren een trouwe gast in de Biogroei-tuin. Vogels zoals zanglijsters, spreeuwen, eksters en merels en zelfs kippen en loopeenden kunnen talloze slakken verorberen.
Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen), kikkers en padden, reptielen (hagedissen, ringslangen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen of spinachtigen zoals een hooiwagen.
Vooral sterk geurende planten, zoals bieslook, tijm, knoflook en salie, mijden slakken liever. Plant dit soort planten tussen de aantrekkelijk planten en de slakken blijven op afstand.
Er zijn verschillende manieren om slakken natuurlijk te bestrijden; ~barriéres maken van bv.aluminiumfolie of koper.van koper krijgen ze een lichte schok.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
Naaktslakken kiezen de locaties waar ze hun eieren leggen zorgvuldig. Vaak heeft dat te maken met de juiste temperatuur en bescherming: bij voorkeur op warme/zwoele plekjes met een vochtige grond. Enkele vaak gebruikte plekken waar u eieren kunt zoeken: Composthopen, compostbakken.
Vochtige omgeving
Zoals bijvoorbeeld in kruipruimtes of kelders.Via naden en kieren kunnen ze dan ook zomaar in uw woonkamer, keuken of badkamer opduiken. Het gaat dan vooral om naaktslakken. Huisjesslakken kunnen ook naar binnen komen als ramen of deuren open staan.
Infectie door eten groente en fruit
In de uitwerpselen van ratten zitten larven van de longworm, die vervolgens worden opgegeten door (naakt)slakken. Het aanraken van slakken wordt daarom ten strengste afgeraden door de artsen.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Bijvoorbeeld akelei, goudsbloem, anjer, geranium, klimop, daglelie, viooltjes en varens. Er zijn ook bepaalde plantensoorten die een sterke geur afgeven en daardoor een natuurlijke en duurzame verdrijvende werking hebben op slakken. Enkele van deze soorten zijn Oost-Indische kers, salie, tijm en tomaat.
Slakken houden niet van de geur van knoflook en zullen dit vermijden.
En ze zijn vooral 's-nachts actief omdat ze niet goed tegen zonlicht en warmte kunnen. Je kunt dus het beste 's-avonds op zoek gaan naar slakken.
Simpel: strooi wat gemalen koffie op een stukje aluminiumfolie en steek de koffie vervolgens aan, waardoor het gaat smeulen. De rook die ontstaat zorgt ervoor dat de insecten op afstand blijven, aangezien rook voor de insecten gelijk staat aan vuur en dus gevaar betekent.
Gazon strooien
En als je dat ook niet bezit zou je het gewoon in de tuin of op het gazon kunnen strooien. Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest en omdat het organisch materiaal is trek je er wormen mee aan. Die wormen produceren wormenmest en zijn op die manier weer goed voor het gazon.
Strooi dus af en toe wat koffiedik over de aarde in je tuin en woel het wat in de grond. Doe dit niet te vaak en ook niet bij alle planten. Bij planten in pot kun je dit bijvoorbeeld beter niet doen, maar je Hortensia's zullen een hapje koffiedrab op z'n tijd juist heerlijk vinden!