Steunkousen oefenen tegendruk (compressie) uit op het bindweefsel van uw benen. Vandaar de term compressiekousen. De kousen brengen verzwakte en vergrootte bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloedvaten, waarna het wordt afgevoerd door het lichaam.
Wanneer steunkousen dragen
U draagt de kousen steeds als u uit bed bent, dus als u zit, staat of loopt. De kousen moeten gedurende de gehele dag aanblijven. Alleen als u voor langere tijd naar bed gaat , zoals 's nachts, trekt u ze uit.
+ Minder zwellingen door vochtophoping
De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Vaak worden de steunkousen aanbevolen als onderdeel van een uitgebreid behandelplan. Ze kunnen de pijn en ongemak helpen verlichten en zwellingen verminderen. Ook verbeteren ze de bloedsomloop en kunnen steunkousen voorkomen dat aderen zich vormen in spataderen of als ze aanwezig niet erger worden.
Het is aan te raden om steunkousen te dragen als je last hebt van trombose, spataderen, open benen, eczeem, lymfoedeem en veel andere aandoeningen. Maar soms is preventief dragen ook handig en kan een hoop klachten voorkomen.
Elastische kousen, verbandkousen
Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been. De kous voorkomt ook dat uw been dik wordt.
Het kan zijn dat wanneer jij een steunkous draagt, het blijkt dat deze veel te strak zit. Wanneer je dit gevoel hebt, is er kans dat er bijwerkingen optreden, zoals huidirritatie.Te strak is nooit goed.Het kan zelfs tot het punt komen dat dit pijn doet.
Wat zijn de consequenties als de kousen uitgelaten worden? Doordat de cliënt geen therapeutische/elastische kousen draagt, zullen de benen en enkels dusdanig dik worden, waardoor er geen therapeutische/ elastische kous meer past.
Steunkousen zorgen voor een lichte compressie
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.
Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
Vocht in de benen wordt veroorzaakt door slechte aderen. Het is de taak van de aderen om bloed van en naar uw lichaamsdelen te brengen. Als de aderen verslecht zijn, kan het zijn dat ze het bloed niet meer goed kunnen afvoeren. Het vocht blijft dan zitten, met als resultaat dikke enkels en uiteindelijk ook dikke benen.
Hoe lang je met je steunkousen doet, is uiteraard afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Maar gemiddeld genomen kunt u ervan uitgaan dat u uw steunkousen ongeveer een jaar kunt gebruiken. Wanneer ze veelvuldig gedragen worden dan wordt de druk van de kousen minder en rekken ze uit.
Was uw elastische kousen, bij voorkeur dagelijks. U kunt uw elastische kousen wassen in de wasmachine (fijnwasprogramma 40° C) of met de hand. Gebruik voor het wassen alleen fijnwasmiddel.
Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort. Zeker wanneer het weer warmer wordt en u graag sandalen of schoenen met open teen draagt dan zijn deze kousen ideaal om te dragen.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.
De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Er is een verschil tussen steunkousen en TEK kousen. Steunkousen hebben een drukklasse 1, geven steun bij lichte problemen en worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar. TEK kousen zijn verkrijgbaar vanaf drukklasse 2 en worden ingezet bij zwaardere klachten. Dit type kousen wordt wel vergoed.
De makkelijkste manier om de kous naar boven te trekken is om het boord om te vouwen en stukje voor stukje aan het dubbelgevouwen boord te trekken. Verdeel de kous gelijkmatig met 2 handen over je been, Wanneer je hierbij aantrekhandschoenen gebruikt heb je meer grip.
De kousen helpen vooral goed tegen vocht in de benen.U krijgt ook minder snel nieuwe spataderen. U laat ze aanmeten door een deskundige: een bandagist. U draagt de kousen elke dag zolang u wakker bent.
In Nederland gebruiken meer dan 400.000 mensen een therapeutische elastische steunkous. Door zo'n steunkous te dragen verbetert de bloedcirculatie, is er minder kans op blijvende pijn na een trombose, wordt ophoping van (lymfe)vocht voorkomen en is de kans op het ontstaan van een wond kleiner.
Gebruik geen bodylotion. Dit kan de kous aantasten. U kunt wel Ph-5 bodylotion van Eucerin gebruiken.
De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen?Dan zitten de kousen zeker te strak.
'Als iemand hartfalen heeft, dan heeft het hart minder pompkracht.Hierdoor kan iemand kortademig of benauwd raken, want er wordt extra vocht vastgehouden', legt Melis uit. 'Wanneer je twee benen met oedeem zwachtelt, gaat het vocht omhoog, richting het hart. Dit kan soms wel tien liter vocht zijn.