Hongkong is het wereldwijd de duurste stad om te leven als expat, zo blijkt uit de nieuwste editie van Mercers jaarlijkse Cost of Living-onderzoek. De rest van de top vijf bestaat geheel uit Zwitserse steden. Amsterdam staat een stuk lager, maar is wel tien plekken gestegen.
Amsterdam staat in de top drie van de duurste steden in Europa als het gaat om de huurprijs van een appartement. Alleen in Londen en Parijs betaal je meer. In onze stad betaal je gemiddeld 1641 euro per maand voor een huurwoning. In Londen is dat 1850 euro en in Parijs maar liefst 1964!
De 25 gemeenten waar je per vierkante meter het meest betaalt staan voor je opgesomd. Van de grote steden is Amsterdam veruit de duurste stad.
De goedkoopste gemeente van Nederland om te wonen is Pekela. Wil jij graag in de buurt van Groningen een huis kopen? Maar vind je de gemiddelde woningwaarde van 241.080 euro daar te duur? Dan is de Groningse stad Pekela een goedkoop alternatief!
Portugal is het beste Europese land (en de zesde in de wereld) voor expats om te wonen, volgens een ranglijst van InterNations, de grootste community van expats in de wereld. Bovenaan de lijst staat Bahrein en onderaan de lijst staat Koeweit op de 68e plaats.
De absolute winnaar is Tilburg: daar krijg je het meest voor het geld dat je in een huis stopt. In het tweede kwartaal van 2021 steeg de gemiddelde prijs van een koophuis naar 410.000 euro, bijna 20 procent meer dan tien jaar geleden.
Zwitserland voert de lijst aan met een score van 122,4 – iets wat wij niet geheel onverwachts vinden. Verder wordt duidelijk dat Europa de onbetwiste 'hofleverancier' van dure landen is. Scroll naar beneden voor de volledige lijst.
De duurste stad in Europa blijkt Amsterdam (Nederland) te zijn.
Er gaat niets onder Groningen
Hoewel de stad Groningen de zesde stad van Nederland is als het gaat om de vierkante meterprijs, is de provincie Groningen de goedkoopste provincie om in te wonen.
Nederland staat op de wereldranglijst van dure landen op de zestiende plaats als gekeken wordt naar de kosten van levensonderhoud. Wie eraan denkt om veel goedkoper te gaan wonen, dient zuid- of oostwaarts te trekken en Europa vaarwel te zeggen.
Hongkong mag zich voor het derde jaar op rij de duurste stad ter wereld noemen. Daarnaast staan ook Tokio, Shanghai, Guangzhou en Seoel in de top tien. En ook Tel Aviv, meer richting het Midden-Oosten, vervoegt het lijstje. Enkele steden werden ook goedkoper dit jaar.
De goedkoopste steden ter wereld
Acht van de tien goedkoopste steden om te leven bevinden zich in Afrika of Azië. Helemaal onderaan in de lijst staat Tunis, dat volgens het onderzoek de goedkoopste plek is om te wonen. Net daarboven staan Windhoek (Namibië), Tasjkent (Oezbekistan) en Bisjkek (Kirgizië).
Het duurst was de gemeente Blaricum, waar je gemiddeld 1.067.300 euro betaalde. Bloemendaal was met een prijs van 1.007.900 euro de nummer twee. Beide plaatsen liggen in Noord-Holland, evenals nummer drie Laren, waar je gemiddeld 989.400 euro moest neertellen als je een huis wilde kopen.
Met stip op 1: Bloemendaal!
In Bloemendaal werd in 2020 voor een koopwoning gemiddeld 832 duizend euro betaald. Bloemendaal voert, net als in voorgaande jaren, de lijst van gemeenten met de duurste gemiddelde verkoopprijzen aan.
Voor het eerst in 20 jaar is de Zwitserse stad Zürich de duurste ter wereld om in te wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van The Economist.
Het pittoreske Sint-Martens-Latem ten zuiden van Gent is al jarenlang de duurste gemeente van het land, en dat was vorig jaar niet anders. Een huis ging er voor gemiddeld 768.265 euro onder de hamer, een stijging van liefst 25 procent in een jaar tijd.
Luanda wordt al jaren op verschillende lijsten gerekend tot een van de duurste steden ter wereld om te wonen. In 2015 werd de stad voor de derde keer op rij tot de duurste stad uitgeroepen, gevolgd door Singapore. Voor de meeste Luandezen is het leven in de stad bijna onbetaalbaar geworden.
Noorwegen. Mexico staat bovenaan als het gaat om werkgelegenheid, kosten van levensonderhoud en kosten van kinderopvang. Finland scoorde het hoogst op het gebied van geluk, natuurlijk de belangrijkste factor in iemands leven, waar je ook woont.
Moldavië Het allergoedkoopste Europese land om een huis te kopen? Dat is Moldavië! Deze voormalige Sovjetstaat ligt tussen Oekraïne en Roemenië en er wonen in het hele land ongeveer evenveel mensen als in West- en Oost-Vlaanderen samen.
Wie goedkoop boodschappen wil doen op vakantie, kan het beste richting Oost-Europa of nog verder gaan. De top vijf goedkoopste landen als het gaat om voedselprijzen zijn Noord-Macedonië, Roemenië, Polen, Turkije en Bulgarije.
Voor de badkamer geldt hetzelfde als voor de keuken. Het verbouwen van een badkamer moet je niet doen omdat je woning dan meer waard zou worden. Een badkamer is erg smaakgevoelig en kopers van je woning zullen er weinig extra geld voor neerleggen. Zelden is de waardevermeerdering hoger dan 50% van de verbouwingskosten.
Er zijn twee manieren om de overwaarde van uw huis te verzilveren met behoud van het recht om in uw huis te blijven wonen: met en zonder verkoop van de woning. De eigenaar verkoopt het huis en huurt het meteen weer terug. In ruil wordt een deel van de overwaarde uitbetaald.
Maar ook het renoveren van de badkamer kan leiden tot een fikse waardevermeerdering van uw woning. Wanneer u kiest voor het verbouwen of renoveren van uw badkamer, dan levert dit al snel een waardevermeerdering op tot 50 procent van de geïnvesteerde verbouwingskosten.