Veel reizigers krijgen in Egypte last van maag- en darmklachten, de zogenaamde 'vloek van de farao'. Meestal ontstaan deze klachten door een combinatie van vermoeidheid, de warmte en het lokale eten. Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen voorkomt u dat u ziek wordt.
Adviezen om diarree op reis te voorkomen
Was uw handen met water en zeep na gebruik van het toilet. Was uw handen met water en zeep voordat u eten of drinken klaarmaakt. Was uw handen voordat u gaat eten. Droog daarna uw handen goed af met een schone handdoek of papieren wegwerpdoekjes.
Wat u beslist moet weten als u naar Egypte gaat, is dat het ten strengste verboden is om militaire objecten te fotograferen. Wat hier allemaal onder valt, is vaag, maar u moet denken aan kazernes, politiebureaus, grensposten, ambassades etc. Doe dit niet, u kunt hiervoor worden gearresteerd.
Van rauwkost word je niet ziek in Egypte, maar pas op met salades tijdens een Nijlcruise. Het eten van rauwkost (salade) is veilig in Egypte want je wordt niet ziek van gewassen sla of groenten. Pas dus op met eten dat (langdurig) in een buffetruimte staat.
Toch last van diarree? Drink lauwe cola en neem ORS (oral rehydration salts), een mengsel van zouten en glucose. Dit voorkomt uitdroging en is overal in Egypte te koop.
In Egypte kun je in principe alleen betalen met de Egyptische pond (LE, £ of EGP). Soms kun je souvenirs in euro's betalen, maar verder zijn alle betalingen in Egyptische ponden.
Leidingwater in Egypte is officieel veilig om te drinken. Leidingwater drinken wordt afgeraden omdat er veel chloor aan het water wordt toegevoegd om het drinkbaar te maken.
Goedgevuld ontbijt. Het ontbijt is vaak zeer voedzaam en vullend: bonen, eieren, groenten en tahin (sesampasta) en wordt vaak met de handen gegeten. Je drinkt er een sterke koffie (ahoea), thee (chay) of karkadee (thee van hibiscusbloesem) geserveerd in kleine glazen of kopjes bij.
Egypte is een islamitisch land. Draag bij voorkeur kleding die de schouders bedekt en een rok of broek tot de knie en geen strakke kleding. Als u een moskee wilt bezoeken, draag dan bedekkende kleding. Voor vrouwen geldt dat zij hun hoofd moeten bedekken.
Sharm is wat nieuwer en luxueuzer. Het is een beetje Las Vegasachtig met veel casino's en lichtjes. Wel een gezellig centrum met veel restaurantjes en winkelmogelijkheden. Hurghada is wat ouder, maar de laatste jaren flink opgeknapt.
Niet alleen het vervoer is erg goedkoop in Egypte. Ook het eten is en drinken is niet duur. Het ligt aan je reisstijl en je budget voor Egypte wat je hier aan uit wil geven, maar het is al een uitdaging om meer dan €10 per dag uit te geven.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Reizigersdiarree is vervelend, maar gaat meestal in 3 tot 4 dagen vanzelf over. Ernstige reizigersdiarree komt weinig voor. Het moet snel worden behandeld. Bij diarree met koorts, misselijkheid en veel overgeven is de kans op uitdroging groter.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Is Hurghada veilig? Hurghada is een veilige vakantiebestemming in Egypte en wordt elk jaar door duizenden Nederlanders het gehele jaar bezocht. De resorts in Egypte en dus ook in Hurghada worden tegenwoordig erg goed beveiligd en dus kun je hoe dan ook met een gerust gevoel van je vakantie genieten.
Hoofdgerechten in Egypte zijn gegrilde of gebraden duiven, met gehakt gevulde aubergines (batingan), kebab, kofta (gehaktballetjes van gekruid schapenvlees) of kip met rijst. Zoetigheid of fruit ronden de maaltijd af. Drinken in Egypte: Thee, koffie en karkadee zijn de nationale dranken.
In Egypte worden stopcontacttypes C en F gebruikt. Voor deze types heb je geen reisstekker nodig. De netspanning is met 220 volt hetzelfde als hier in Nederland en de frequentie is met 50 hertz ook gelijk. Wanneer je op reis gaat naar Egypte heb je dus géén reisstekker nodig om al jouw apparaten op te laden.
Leer ze voor de aardigheid ook een woordje Egyptisch aan: 'maashi' betekent 'oké', 'sirsar' geeft aan dat iets niet goed is.
In Egypte eet men met de rechterhand. De rechterhand is bedoeld voor alledaagse taken, terwijl de linkerhand gebruikt wordt voor “onreine” taken. Om een tweede portie vragen wordt in Egypte als een groot compliment gezien. Het kan voorkomen dat een leeg bord meteen weer wordt bijgevuld zonder dat u erom vraagt.
Je denkt bij Egyptische souvenirs misschien al snel aan Egyptische sieraden of een Egyptische papyrus. De allerpopulairste souvenirs onder toeristen zijn de mini piramides, scarabeekettingen, de Egyptische goden beeldjes van alabaster of basalt en de mooiste Egyptische parfumflesjes.
Ook geld mag niet onbeperkt worden meegenomen: men mag 5.000 Egyptische pond (EGP) of een andere valuta met een maximale waarde van 10.000 Amerikaanse dollar vrij invoeren.
Aangezien je in Egypte bijna overal kan pinnen of met creditcard kan betalen is het niet nodig (of voordeliger) om in Nederland of België al euro's naar Egyptische ponden te wisselen. Het is wel handig om wat euro's contant geld mee te nemen op reis, zodat je altijd extra wisselmogelijkheden hebt.