Witte saus, ook wel bechamelsaus genoemd, is een Franse uitvinding en wordt gemaakt met een roux (bloem en gesmolten boter) en room of melk. Een Alfredo-saus daarentegen is van Italiaanse oorsprong en bevat kaas (meestal parmigiano), terwijl er geen bloem wordt gebruikt om de saus te verdikken.
Maar 4 ingrediënten
Maar puristen zullen zeggen: “Dit is niet hoe het hoort!” Voor een authentieke pasta Alfredo gebruik je simpelweg de vier hoofdingrediënten: fettuccine, roomboter, Parmezaanse kaas en verse zwarte peper.
Je hebt maar 3 basis ingrediënten nodig, en die heb je vast standaard in huis: bloem, boter en melk. En wat peper en zout om op smaak te brengen. En omdat bechamelsaus vrij neutraal is van smaak kun je er veel kanten mee op. Wat dacht je van als saus over de groenten of ovenschotel.
Er wordt ook gezegd dat bechamelsaus oorspronkelijk uit Toscane en Emilia-Romagna komt en ontstaan is tijdens de Renaissance. Maar er zijn verschillende verhalen en de meningen van historici zijn verdeeld over of besciamella uit Frankrijk of uit Italië afkomstig is.
Pa'lais | Plantaardige saus | Alfredo | Bio | 330 gr | Delhaize.
Dunne pasta's als spaghetti en linguine gedijen het beste met een lichte saus op basis van olie: een pesto bijvoorbeeld. De allerdunste pasta – capellini – doet het goed met een lichte tomatensaus, kaassaus of een sausje op basis van zeevruchtenjus. Korte pasta zoals farfalle is ideaal voor een pastasalade.
Deze klassieke Italiaanse saus is rijk, verrukkelijk en oh zo romig. Alfredosaus komt oorspronkelijk uit Rome en wordt traditioneel gemaakt met kaas, boter en room. De onze houdt vast aan de traditie.
Bechamelsaus komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar is ontzettend belangrijk in de Italiaanse keuken. We gebruiken deze veelzijdige saus in een aantal gerechten, waaronder lasagne, pannenkoeken en traditionele pasta. Hoewel veel mensen over de hele wereld ricottakaas gebruiken voor deze recepten, is het niet zo gebruikelijk in heel Italië.
Bechamelsaus oftewel witte saus is een saus die in veel keukens wordt gebruikt als basissaus, bijvoorbeeld in de Franse en in de Italiaanse keuken.
Carbonara is pasta met eigeel, pecorino en parmigiano gemengd, peper en guanciale. De smaak is heel anders dan een béchamel. Je kunt pasta met béchamel maken, waarom niet.
Bechamelsaus wordt ook wel eens witte saus genoemd en is een basissaus uit de Franse keuken op basis van een blonde roux en melk. Eens je deze saus onder de knie hebt kan je eindeloos variëren. Je gebruikt bechamelsaus in pastagerechten zoals lasagne, cannelloni of macaroni met ham en kaas.
Béchamelsaus is een van de vijf moedersauzen van de Franse keuken – de andere vier zijn hollandaisesaus, espagnolesaus, tomaatsaus en veloutésaus – en is perfect in lasagne of om een romige bloemkoolgratin te maken . Het is ook heerlijk in smakelijke tonijnkroketten, klassieke rundvleeslasagne of een kleverige gruyeresoufflé.
Witte sauspasta is eenvoudig gekookte pasta gemengd met een zijdezachte en decadente witte saus gemaakt van melk, boter en bloem. Het is ook bekend als Bechamelsaus en heeft zijn oorsprong in de Italiaanse en Franse keuken. In klassieke culinaire termen is dit wat bekend staat als een moedersaus.
Herkomst en betekenis Alfredo
Alfredo is afgeleid van Alfred. De naam Alfred heeft een Angelsaksische oorsprong en betekent 'wie van elfen, bovenaardse wezens, raad krijgt'. In Engeland werd de naam bekend door de negende-eeuwse koning Alfred de Grote.
Bovendien zijn Italianen niet blij dat dit recept zo sterk geassocieerd wordt met Italië, aangezien het geen traditioneel gerecht is en er recepten zijn die veel authentieker, representatiever en meer identificerend zijn voor de Bel Paese. Sterker nog, geen enkel echt Italiaans restaurant heeft deze pasta op het menu staan.
Pasta Alfredo is een klassiek Italiaans pastagerecht met boter, kaas en room. Het is echt snel te bereiden en vrijwel iedereen vindt het heerlijk! Dit pastagerecht is perfect voor de lunch of als je een snel diner nodig hebt.
Bechamelsaus vereist een Roux
Naast de ingrediënten die erbij betrokken zijn, komt een van de belangrijkste verschillen tussen bechamelsaus en Alfredosaus neer op de manier waarop ze worden gemaakt . Een bechamelsaus begint met een witte roux, wat simpelweg een combinatie is van dezelfde hoeveelheden bloem en vet (in dit geval boter).
Chef Deborah verduidelijkt: “Een kaassaus is een mornaysaus en een mornaysaus is een bechamelsaus waaraan geraspte kaas is toegevoegd. Dus bechamel is de basissaus voor je kaassaus.Terwijl een roux, een mengsel van gesmolten boter en bloem, de basis vormt voor een bechamel.”
Witte saus – ook wel bechamelsaus genoemd – wordt gemaakt met bloem, melk en boter. Het is een basissaus die kan worden gebruikt als basis voor andere sauzen of als topping voor gerechten zoals lasagne. Alfredosaus wordt daarentegen gemaakt met boter, room en Parmezaanse kaas en heeft een veel rijkere smaak dan witte saus .
Een bechamelsaus is rijk, romig en zorgt ervoor dat de lagen pasta beter aan elkaar blijven plakken. Maar sommigen geloven nog steeds dat ricotta de beste keuze is. Het is lichter van textuur dan een bechamelsaus en kan de rijkdom van de vleessaus en mozzarella compenseren .
Heb je last van klonters in je saus. Dat betekent dat je niet genoeg roert. Laat de roux mooi opdrogen tot je een nootachtige geur hebt, haal de pot even van het vuur en giet er wat melk bij. Roer tot de roux volledig opgelost is en zet de pot dan weer op het vuur.
Bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) is een traditionele Italiaanse pastasaus, afkomstig uit de regio Emilia-Romagna.
Fettuccine (Italiaans voor 'kleine linten') is een pasta die populair is in de Romeinse keuken. Het is een platte dikke noedel, gemaakt van ei en bloem (meestal 1 ei voor 100 g bloem), vergelijkbaar met de tagliatelle uit Emilia-Romagna.
Om het te maken, doe je gewoon 4 volle dessertlepels in een maatbeker.Voeg kokend water toe tot de 250ml markering en roer tot het dikker wordt . Of gebruik voor een rijkere, romigere saus 250ml melk in plaats van water.