Dus in alcoholvrij bier kán nog alcohol zitten. Als er minder dan 0.1% in zit, mag je het van de Nederlandse drank- en horecawet alcoholvrij of malt noemen. Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten.
Om u wat context te geven: een pint (568 ml) bier van 1% ABV bevat iets meer dan een halve eenheid alcohol[1], wat de reden is dat dranken van 0,05% ABV als alcoholvrij kunnen worden gelabeld . Maar in heel Europa en de VS betekent 'alcoholvrij' alles onder de 0,5% ABV, dus geïmporteerde producten kunnen anders worden gelabeld.
In Nederland en veel andere landen mag een bier als "alcoholvrij" worden gelabeld als het minder dan 0,5% alcohol bevat.
Daarom is het advies om maximaal één glas per dag te drinken.
Alcoholvrij bier bevat veel minder suiker (en kilocalorieën) dan frisdrank en daarom is alcoholvrij bier een gezondere keuze dan frisdrank. Als je dus moet kiezen tussen gewoon bier, alcoholvrij bier en frisdrank dan lijkt alcoholvrij bier in ieder geval de gezondste keuze.
Uit sommige onderzoeken blijkt dat matige consumptie van alcoholvrij bier niet significant bijdraagt aan de ophoping van buikvet en mogelijk zelfs een neutraal of gunstig effect heeft op de tailleomvang en de taille-heupverhouding bij vrouwen.
Het drinken van alcohol kan er dus voor zorgen dat je aankomt. Dit is niet het geval bij alcoholvrij bier. Ook bevat bier veel meer calorieën dan bier zonder alcohol. Dat komt door het hoge aantal calorieën van alcohol: zo'n zeven kcal per gram.
Chronische overmatige alcoholconsumptie gedurende een lange periode kan leiden tot schade aan de lever. Met alcoholvrije dranken heb je deze impact niet. Maar toch moet je uitkijken om niet te veel suiker te consumeren, ook niet de suikers die je terugvindt in alcoholvrije dranken.
Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdrank zoals cola of sinas, niet bevatten. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium (dat krampen na het sporten kan voorkomen) en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Bovendien testte een recent onderzoek het alcoholgehalte van NA-drankjes en ontdekte dat 30% van hen een ethanolgehalte had dat hoger was dan op het etiket vermeld. Voor veel mensen die herstellen, is het volledig vermijden van alcohol van cruciaal belang voor hun nuchterheid. En uiteindelijk is NA-bier nog steeds alcohol.
Alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Het advies vanuit de Richtlijn goede voeding (2015) van de Gezondheidsraad is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Met 1 glas wordt 1 standaardglas bedoeld, oftewel niet meer dan 100 ml wijn, 250 ml bier of 35 ml sterke drank.
Dus in alcoholvrij bier kán nog alcohol zitten. Als er minder dan 0.1% in zit, mag je het van de Nederlandse drank- en horecawet alcoholvrij of malt noemen. Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten.
De nieuwe generatie alcoholvrije bieren worden gebrouwen als normaal bier. Daar wordt een extra stap aan toegevoegd: het de-alcoholiseren." Dit betekent dus dat er een extra productiestap toegevoegd wordt waardoor het automatisch duurder wordt.
Het is geen ultrabewerkt voedingsmiddel : de meeste bieren bevatten slechts vier ingrediënten, ze hydrateren en bevatten geen toegevoegde suikers. Sterker nog, ze bevatten helemaal geen suiker (0,1 g per 100 ml in Lucky Saint-bier), weinig calorieën (11 calorieën in een blikje Big Drop Citra IPA) en zitten boordevol vitamines.
In de praktijk kunnen 'alcoholvrije' dranken dus een kleine hoeveelheid alcohol bevatten.Ook in kleine hoeveelheden kan alcohol schadelijke effecten hebben. Tijdens de zwangerschap wordt dan ook aangeraden om geen alcoholvrije dranken te drinken tenzij er echt geen (0,0%) alcohol in zit [6].
Het uitputten van het vocht in je huid kan wallen, onregelmatige huidtinten, vlekkerigheid of roodheid rond het midden van je gezicht veroorzaken en reeds bestaande huidproblemen zoals eczeem veroorzaken of verergeren. In de loop der tijd kan het leiden tot vroegtijdige veroudering.
Niet voor onderweg
Maar vul je bidon voor onderweg niet met alcoholvrij bier. Het koolzuur kan maag- en darmklachten veroorzaken. Ook bevat het geen eiwitten dus helemaal ideaal om te herstellen is het niet.
Een onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal wijst uit dat één alcoholvrije maand je bloeddruk kan verlagen, je risico op diabetes kan verminderen en je cholesterolgehalte kan verlagen, terwijl het de aanwezigheid van kankergerelateerde eiwitten in je bloed kan verminderen.
De meeste alcoholvrije bieren zitten in de buurt van die grens, bijvoorbeeld 0,4–0,5%. Waarschijnlijk is 1–2 biertjes alcoholvrije bieren per dag oké, maar niet meer. Een persoon met cirrose kan zeker alcoholvrije dranken drinken.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Een gemiddeld alcoholhoudend bier bevat 45 kcal per 100 ml; een alcoholvrij bier bevat gemiddeld 26 kcal per 100 ml. Wat calorieën betreft is alcoholvrij bier dus een gezonder alternatief. Kortom: algemeen gesproken wordt alcoholvrij bier niet als 'gezond' gezien, maar wel degelijk als 'gezonder'.
Vergelijking van suikergehalte in alcoholvrije bieren
Heineken 0.0 bevat bijvoorbeeld 1,3 g suiker per 100 ml , terwijl IMPOSSIBREW® slechts 0,1 g per 100 ml bevat, wat het een veel lagere suikeroptie maakt. Aan de hogere kant heeft Peroni 0.0 3 g suiker per 100 ml, wat aanzienlijk meer is dan andere merken.
Het beetje alcohol in alcoholvrij of -arm bier heeft bij normale consumptie weinig effect op uw bloedalcoholconcentratie. Maar als u veel pintjes drinkt, kunt u toch boven de limiet van 0,5 ‰ uitkomen. Vanaf 0.5 promille ben je strafbaar.