Pubers (14-17) hebben gemiddeld 8 tot 10 uur slaap per nacht nodig. In deze levensfase kan het erg lastig zijn om voldoende slaapuren te maken omdat de 'lichaamsklok' van een puber verandert.
Zo heeft een tiener (van 14 tot 17 jaar) 8 tot 10 uur slaap nodig. Terwijl een jong volwassene (18 tot 25 jaar) met 7 tot 9 uur slaap uit de voeten kan.
Maar bij de meesten van ons heeft het brein zo'n 7 tot 8 uur slaap nodig om 'groot onderhoud' te plegen en informatie (zoals) herinneringen te verwerken. En gedurende de slaap voert het lichaam ook de nodige herstelwerkzaamheden uit.
Volgens de wetenschappelijke literatuur hebben volwassenen 7 à 9 uur slaap nodig. Voor kinderen tussen 11 en 13 jaar wordt 9 tot 11 uur aangeraden. Voor adolescenten (14 tot 18 jaar) is dat 8 à 10 uur.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Als tiener zou je eigenlijk 8 à 10 uur moeten kunnen slapen, maar vaak lukt dat niet. De hormonen die je lichaam tijdens je puberteit aanmaakt, zorgen ervoor dat je minder goed in slaap valt. Als je dan toch in slaap valt kan de stress op school of te weinig beweging een onrustige nacht veroorzaken.
Albert Einstein hield wel van lang slapen; Hij sliep minstens tien uur slaap per nacht. Wist u dat: Voordat we in slaap vallen, moet het lichaam afkoelen. Een omgevingstemperatuur van 14°C tot 20°C is het meest geschikt voor de slaapkamer.
Hypersomnie is een slaapstoornis waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan slaap, vaak gepaard met een slaperig gevoel overdag. Mensen met hypersomnie hebben zo'n 10 à 12 uur slaap nodig per nacht om zich uitgerust te voelen overdag. Hypersomnie is erg zeldzaam: zo'n 2% van de bevolking heeft er mee te maken.
Onthoud dat je zonder slaap minder effectief en productief bezig bent dan met een paar uur slaap. Het is dus soms beter om maar gewoon te gaan slapen en het werk de volgende dag weer op te pakken.
Het verlossende woord. We vallen meteen met de deur in huis: jammer maar helaas. Een slaaptekort kun je niet echt inhalen.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker. Daarnaast hebben volwassenen veel minder vaak een lucide droom.
Te weinig slapen is slecht voor lichaam en geest, dat weet iedereen wel. Uit een recente grootschalige studie van University College in Londen (UCL) blijkt echter dat te veel slaap net zo ongezond is. De onderzoekers stellen zelfs dat 9 uur slaap een even negatieve impact heeft op je geheugen als 5 uur slaap.
Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.
Als u genoeg slaapuren gehad hebt maar toch vermoeid bent heeft u kwalitatief gezien geen optimale nachtrust gehad. U heeft waarschijnlijk te veel uren doorgebracht in fase 2, de licht slaap, en te weinig diepe slaap en REM-slaap gehad.
“Het klopt wel dat de eerste uren slaap extra zwaar doortellen, omdat je dan in een diepere en vastere slaap valt. Ze zijn merkbaar kwalitatiever”, zegt Smolders. “Maar ze tellen zeker niet 'dubbel'. En iemand die vóór middernacht gaat slapen, heeft ook niet zozeer een beter slaappatroon dan een echte nachtraaf.”
Slaperigheid overdag kan leiden tot een verslechtering van concentratie en reactievermogen. Meestal voelen mensen de slaperigheid wel aankomen, maar kunnen ze die uiteindelijk niet onderdrukken. Als je veel en/of lange dutten doet, bestaat het risico op omkering van het dag/nacht ritme.
Beroemde schizofrene: Vincent Van Gogh, Albert Einstein, Emily Dickinson en Isaac Newton.
Zo duurde de langste REM-slaap ooit 3 uur en 8 minuten. Dit record staat op naam van de Amerikaan David Powel en werd gemeten in 1994.
Over Napoleon wordt gezegd dat hij 's nachts genoeg had aan drie uur slaap, afgewisseld met wat powernapjes overdag. Ook popicoon Prince sliep weinig. Sommigen beweren dat net dat hem fataal werd.
De ideale bedtijd voor pubers zijn de volgende: 12-15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15-17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17-18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.
Veel pubers slapen slecht, omdat jongeren veel meer slaap nodig hebben dan je zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat ze eigenlijk om 22:00 uur moeten slapen als de wekker de volgende ochtend al om 7:00 uur gaat? Pubers hebben zo'n 9 uur slaap per nacht nodig, en die kunnen ze niet voorslapen of achteraf een keer inhalen.