Verzamel de portie urine als volgt: Droog de genitaliën met een handdoek deppend na, ook hier weer van voren naar achteren. Plas eerst een beetje in het toilet en vang daarna wat urine op in het urinepotje door deze in de plasstraal te houden. Sluit daarna het urinepotje goed af met de deksel.
Urinepotje niet steriel 100ml 1 stuks kopen of bestellen ? € 0.8 bij online apotheek Viata.
Kruidvat Urinecontainer heeft een zelfklevend etiket en beschrijfbaar ruw oppervlak.
Lever uw urine en het aanvraagformulier van uw arts in bij de afdeling Bloedafname. U hoeft geen afspraak te maken. Bij de balie trekt u een nummer voor: inleveren materiaal. Tijdens de openingstijden kunt u de urine inleveren bij de balie.
Bij het opvangen van urine gaat u als volgt te werk:
Mannen: trek de voorhuid omhoog, maak de eikel schoon, houd de voorhuid omhoog bij het plassen. Plas een beetje urine in het toilet.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
Zo herkent u een blaasontsteking
Uw urine (plas) kan raar ruiken of troebel zijn. Soms zit er bloed in. Een blaasontsteking kan ook een drukkend of pijnlijk gevoel in uw onderbuik of rug geven.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd.
Voor de meeste onderzoeken duurt het enkele dagen tot een week voordat de uitslagen bij uw huisarts zijn.
Urine opvangen in urinepotje (met en zonder buizensysteem)
Plas eerst een beetje urine in het toilet. Hiermee voorkomt u dat uw urine vuil wordt door cellen en bacteriën van de huid of de geslachtsorganen (vagina) . Daarna plast u in het urinepotje (midstream urine). U sluit het potje met de schroefdop.
Urine inleveren
Vang bij voorkeur de ochtendurine op. Gebruik hiervoor alleen een urine potje wat u bij ons of bij de apotheek kunt ophalen en sluit deze goed af. Potjes of glaasjes van thuis worden niet geaccepteerd. Het potje hoeft niet volledig te worden gevuld, een bodempje van 1 cm volstaat.
De beste urine voor onderzoek is de tweede urine na het opstaan. De eerste urine bevat namelijk te veel afvalstoffen die 's nachts in de blaas zijn gekomen. Plas altijd in een schoon potje. U krijgt een urinepotje mee van de polikliniekassistente of van de laborante van het priklaboratorium.
U kunt en mag zelf beslissen of u de urine wilt laten onderzoeken.U heeft hier geen toestemming voor nodig.
Vul het potje voor ongeveer ¾ met urine. Draai het deksel op het potje.
Schroef de deksel van het urinepotje af. Vul het potje voor ongeveer ¾ met urine uit de bokaal. Sluit het urinepotje met de deksel af en draai deze stevig vast om lekken te voorkomen. Noteer op het potje uw achternaam, geboortedatum, patiëntennummer, startdatum en -tijd.
Een van de eerste onderzoeken als men blaaskanker vermoedt, is een urineanalyse. Indien er abnormale cellen in de urine ontdekt worden, zijn er bijkomende onderzoeken nodig om de plaats van de tumor te bepalen. Deze tumoren kunnen immers overal in de urinewegen verschijnen, van de nieren tot de urinebuis.
Eiwit in de urine wordt gezien als een vroege indicator van schade aan de vaatwand. Mensen met eiwit in de urine hebben dan ook een grotere kans op hart- en vaatziekten. Dat risico is nog groter bij aanwezigheid van hoge bloeddruk en/of diabetes mellitus.
Waarom dit onderzoek? Urineonderzoek wordt gedaan als uw huisarts of verloskundige meer wil weten over de werking van uw nieren of urinewegen. Zo kunnen urineweginfecties worden opgespoord, maar ook nog andere aandoeningen zoals geslachtsziekten (SOA) bij mannen en diabetes (suikerziekte).
Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink minstens 2 liter water per dag. Ook cranberrysap kan helpen om bacteriën in je blaas te bestrijden. Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
De klachten van een nierbekkenontsteking lijken op die van een blaasontsteking; pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en steeds aandrang voelen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. Bij een nierbekkenontsteking heb je altijd hoge koorts.
Seks is ook vingeren, aftrekken, orale seks. Kun je daar dan geen blaasontsteking van krijgen? Er is geen 100% kans dat je daar geen blaasontsteking van krijgt maar de kans is een stuk kleiner. Zorg wel dat je handen goed schoon zijn.
Bij een idiopathische blaasontsteking is het idee dat stress de oorzaak is. Als het mogelijk is, is het belangrijk om iets aan de stress te doen. Een voorbeeld is als er een buurkat in huis komt om het eten op te eten kan dit tot grote stress leiden.