Turken hebben een agressieve manier van rijden. Bovendien zijn de meeste verkeersborden verdwenen, een goede kaart en stevig oriëntatievermogen zijn dan ook onontbeerlijk. De staat van de gewone wegen is over het algemeen redelijk te noemen.Tussen de steden liggen expresswegen met 2x2 rijstroken.
De maximumsnelheden in Turkije zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 90 km/h. Snelwegen 120 km/h.
Tips vakantie Turkije
De Turken rijden aan de rechterkant van de weg en verkeer van rechts heeft voorrang. Houdt er rekening mee dat in de praktijk het recht van de sterkste geldt en dat de grootste auto voorrang heeft.
Auto of motor
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Turkije, ook bij het huren van een voertuig. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
Tips vakantie Turkije
1 euro is ongeveer 6,53 Turkse lira (januari 2020). 1 Turkse lira is ongeveer 15 cent (april 2020). In de toeristische gebieden kun je gewoon met euro's betalen. Daarnaast kun je vrijwel overal geld pinnen bij een geldautomaat (behalve in kleine dorpen).
Het is zeker niet zo goedkoop als Zuidoost-Azië, maar voor een paar euro kun je heerlijk eten en ook accommodatie is niet duur. Reis je met openbaar vervoer en eet je voornamelijk bij lokale restaurants dan is een reis door Turkije zeker goed te doen met een klein budget! Turkije is sowieso een verrassende locatie.
Verkeersveiligheid. In Turkije vinden relatief veel ernstige ongevallen plaats. Bestuurders houden zich vaak minder goed aan de verkeersregels dan je gewend bent en het verkeer in de grote steden kan zeer chaotisch zijn. Je wordt daarom aangeraden altijd alert te zijn en defensief te rijden.
Buitenlanders mogen hun auto in Turkije houden tot het einde van hun verblijf, op voorwaarde dat dit niet langer duurt dan 730 dagen. Buitenlanders zonder verblijfsvergunning krijgen in totaal 90 dagen in 180 dagen.
Al met al moet je wel drie keer overstappen en als je achter elkaar door wilt reizen duurt de reis ruim 47 uur.
In de oostelijke delen van het land komen ook gemzen, reeën, edelherten, Konya-schapen en wolven voor. Maar de belangrijkste wildsoort is zonder meer het everzwijn. Nergens anders kunt u met zekerheid een zware, kapitale keiler strekken. Vanwege religieuze overtuigingen eten de inwoners van Turkije geen varkensvlees.
Gaat u in 2022 of 2023 op vakantie of zakenreis naar Turkije? Alle toeristische en zakelijke reizigers moeten vooraf het visum Turkije aanvragen, behalve als ze reizen met een Europees paspoort of Europese identiteitskaart. De visumplicht geldt zowel voor reizigers met de Nederlandse als de Belgische nationaliteit.
Het is geen geheim meer dat in Turkije tweedehands auto's duurder zijn dan nieuwe auto's. Dit heeft te maken met het feit dat de waarde van tweedehands auto's gebaseerd is op de euro- of dollar. Elke keer dat de Turkse lira daalt ten opzichte van andere munteenheden, worden tweedehands auto's meer waard.
Als je met de auto naar Turkije reist dien je altijd een geldig legitimatiebewijs of paspoort bij te hebben. Dit is natuurlijk altijd zo, ongeacht het vervoersmiddel dat je gebruikt. Dit document moet vanaf de dag van aankomst in Turkije nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
U kunt in Turkije een auto kopen, hoewel hierbij enige beperkingen gelden voor wie hier in mogen rijden. Officieel moet u eerst een verblijfsvergunning hebben (ikamet), voordat u een auto kunt kopen. U kunt uw auto tijdelijk meenemen naar Turkije.
Maximum 10.000 euro. Wilt u meer meenemen, dat moet u daartoe de toestemming krijgen van de overheid (douane).
Welke route het meest geschikt is hangt uiteindelijk af van welke landen je graag wilt zien en hoe lang je over de reis wilt doen. De eerste twee routes zijn beide ongeveer 3500 km lang en zo'n 35 uur rijden.
Sinds 1 juni heeft de Turkse overheid de verplichting om een vaccinatiebewijs, een attest van genezing, een negatieve PCR-test of antigeentest voor te leggen opgeheven voor reizigers die Turkije binnenkomen via land, lucht of zee. Reizigers dienen geen “Form for Entry” in te vullen om naar Turkije te reizen.
Gemiddeld verdienen Turken zo'n 800 euro per maand. Het inkomen varieert echter sterk per streek. Op het platteland van Zuid-Anatolië hebben gezinnen gemiddeld zo'n 5100 euro per jaar tot hun beschikking. In het economisch sterke Istanbul is dit cijfer ongeveer twee keer zo hoog.
In Turkije hoor je 5 tot 10 procent fooi te geven als je uit eten bent geweest. Als je betaalt met een pinpas of creditcard, worden fooien bovenop de prijs niet geaccepteerd. De fooi dient altijd contant te worden gegeven aan de persoon die jou bediend heeft.
De kosten van medicijnen zijn 30-40% lager dan in de meeste Europese landen en effectiever. Vitaminen en supplementen worden meegenomen uit Turkije. In apotheken vindt u veel goedkopere en vaak effectievere Turkse tegenhangers van veel bekende merken, maar onder een andere naam.
In tegenstelling tot andere valuta's die als opkomend worden bestempeld, bijvoorbeeld aan de roebel, blijft de Turkse lira op de internationale valutamarkten onder druk staan. Sinds januari heeft de munt bijna een vijfde van zijn waarde verloren.