Ook wordt gesteld dat de overheid de landbouwgrond van de boeren wil hebben voor woningbouw. De veehouderijen die door de landelijke stikstofplannen mogelijk moeten sluiten, zitten, dicht bij natuurgebieden. Daar is het vrijwel uitgesloten dat er woningen voor in de plaats komen, heeft de provincie laten weten.
Doelen hiervoor zijn: verhoging van duurzame landbouwproductie;landbouw klaarmaken voor de gevolgen van klimaatverandering;verminderen van uitstoot van broeikasgassen.
Wat je zeker mag doen, is alles wat landbouwgerelateerd is. Het plaatsen van een moestuin, het houden van kippen, een weide maken voor paarden of schapen… Zelfs een boomgaard of wijngaard op landbouwgrond zetten, is toegelaten. Een serre of stal plaatsen op landbouwgrond kan ook.
Cultuurgrond, ook wel landbouwgrond of agrarische grond genoemd, is grond dat gebruikt mag worden voor akkerbouw of veeteelt. Grond met een agrarische bestemming mag door iedereen gebruikt worden voor land- en tuinbouwdoeleinden, bijvoorbeeld voor het telen van groente, fruit of andere gewassen.
Het idee dat nog dit jaar (groepen) boeren aangewezen kunnen worden voor onteigening omdat ze stikstofschade toebrengen aan nabijgelegen natuurgebieden is een fictie. Dat concludeert wetenschapsjournalist Arnout Jaspers, auteur van het pas verschenen boek De Stikstoffuik.
De Omgevingswet schrijft voor hoe de overheid kan onteigenen. Onteigening is alleen mogelijk in het algemeen belang van het ontwikkelen, gebruiken of beheren van de fysieke leefomgeving. Alleen onder strikte wettelijke voorwaarden mag de overheid onteigenen. Dat komt omdat eigendom een belangrijk recht is.
Onteigening van boeren
Het gaat meestal om bedrijven die al generaties in de familie zijn met veel kennis van het gebied. Als het niet vrijwillig is dan gaat de overheid bedrijven dwingen, terwijl onzeker is of de natuur hiervan profiteert.
Het wijzigen van landbouwgrond naar bouwgrond is per situatie maatwerk. Factoren als jouw wens, beleid in de regio en ligging van de gronden bepalen in grote mate de haalbaarheid van het omtoveren van landbouwgrond tot bouwgrond.
Ja, de bosgrond is uw eigendom dus u mag er in principe kamperen.Echter is commercieel gebruik niet toegestaan, u mag bijvoorbeeld dus niet zomaar een eigen camping beginnen of grote activiteiten organiseren in uw eigen bos. Het verschilt per gemeente hoe er wordt omgegaan met kamperen op uw eigen (bos)grond.
Landbouwgrond mag door iedereen gebruikt worden voor landbouw en tuinbouw-doeleinden. Soms is het ook toegestaan om op de grond kleine objecten zoals een blokhut te plaatsen, dat is afhankelijk van de gemeente. Voor doeleinden zoals bebouwing is landbouwgrond niet geschikt tenzij het wijzigt naar bouwgrond.
Landbouwgrond is schaars en kan dus in waarde stijgen.De vraag naar voedsel zal de komende eeuw niet afnemen. Daarom is landbouwgrond een interessante belegging. “Het verwachte rendement ligt hoger dan bij vastgoed”, zegt Van de Kieft, “terwijl de risico's vergelijkbaar zijn.
Kopen als landbouwer kan wel een optie zijn, maar dan moet je over voldoende kapitaal hebben en moet het gezien worden als een belegging waarbij je voor een stuk speculeert op de toekomstige waarde van de grond. Tack is van mening dat particulieren die willen investeren in landbouwgrond dit beter niet doen.
De gemiddelde prijs van landbouwgrond in Vlaanderen bedroeg eind 2022 exact 63.105 euro per hectare, al zijn er ook grote regionale verschillen. De prijs van landbouwgrond in West-Vlaanderen is bijvoorbeeld een stuk hoger, met 77.318 euro per hectare.
Voor elke boer die voor subsidie in aanmerking komt – dat zijn er in totaal ruim 44.000 – geldt dat het basisbedrag in december wordt uitgekeerd. Dat bedrag zou op 221 euro per hectare uitkomen, maar dat wordt nu dus minder. Van die 44.000 boeren doen er zo'n 35.000 extra inspanningen voor duurzaamheid.
"In 2020 kwam het 'inkomen uit bedrijf' gemiddeld uit op 78 duizend euro. Hier werd door het boerenhuishouden dat jaar zo'n drieduizend uur voor gewerkt. Per bedrijf bedroegen de 'opbrengsten uit toeslagen en subsidies zo'n 19 duizend euro'. Dus: een kwart van het inkomen van boerenhuishoudens bestaat uit subsidie."
Afhankelijk van de omvang van een bedrijf kan uitkoop volgens hem 1 tot 2 miljoen euro opleveren. Dat houden ze er niet per se netto aan over, want veel boeren hebben ook leningen uitstaan bij de bank en die zullen ze moeten aflossen, zegt Hol.
Als het bos eenmaal groeit en robuust is beheer nog maar beperkt nodig. Deze kosten bedragen samen zo'n 30.000 euro. Dat brengt de gemiddelde kosten voor een bos op 100.000 euro per hectare (10.000 m2). Dat is dus 10 euro voor 1m2 (1 vierkante meter).
Je 'investeert' in bos als je graag een plaatsje 'buiten' voor jezelf hebt, of als je de kinderen een vertrouwde ruimte wilt bieden om te ravotten en spelen. Je zoekt een bezit dat belastingvrij vermogen is. Je houdt van het bos met zijn mooie flora en fauna.
Grondgebonden boeren investeren vanzelf in landbouwgrond. Natuurlijk is de grond nodig voor de bedrijfsuitoefening, maar er zit wel degelijk ook een beleggingsaspect aan. En als je het op de lange termijn ziet, is het een goede belegging. Het rendement is weliswaar bescheiden, maar dat is het risico ook.
Gemiddelde prijs landbouwgrond gestegen in de eerste helft van 2023. De vraag naar landbouwgrond groeit weer. Uit de cijfers van de NVM blijkt dat in de eerste zes maanden van 2023 de gemiddelde prijs van akkerbouwland steeg met 5,5 procent, en ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zelfs met 10,6 procent.
Zo worden landbouwgronden die bedrijfsmatig agrarisch worden gebruikt, natuurterreinen en kerken niet belast. Voor deze onroerende zaken of delen hiervan wordt geen WOZ-waarde bepaald.
landbouwgrond is de benaming van iedere grond die voor land- en tuinbouw is bedoeld.Weidegrond is een benaming voor grond waar geen akker of tuinbouw op gebeurt. Dus als jij op je landbouwgrond dieren zet, gebruik je hem als weidegrond.
Bij de stikstofcrisis van de laatste jaren draait het om twee stofjes: stikstof uit verkeer (NOx) en stikstofverbindingen uit boerenbedrijven, meestal in de vorm van ammoniak. Deze slaan neer in de natuur en werken als voedingsstof. Daardoor groeien sommige planten beter dan andere.
Uitstoot door landbouw is al gehalveerd sinds 1990
Sinds enkele jaren daalt ook het aantal stuks vee. . En we injecteren de mest in het land, waardoor de uitstoot enorm afneemt.” Tussen 1990 en 2018 is de uitstoot van ammoniak door de landbouw daardoor meer dan gehalveerd, blijkt uit cijfers van het RIVM.
In totaal 3.008 hectare grond is tussen 1995 en oktober 2021 gedwongen onteigend. Daarvan was 1.866 hectare of 62 procent landbouwgrond. Onteigening gebeurde vooral in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland, blijkt uit onderzoek van het Kadaster.