Het risico op hart – en vaatziekten: * Betrekkelijk klein risico: 190 à 250 mg/dl totaal cholesterol, waarvan 130 à 160 mg/dl LDL-cholesterol. * Verhoogd risico: meer dan 250 mg/dl totaal cholesterol waarvan meer dan 160 mg/dl LDL-cholesterol.
Een totaal cholesterol onder de 5 mmol/L is goed. Meer dan 8 mmol/L noemen we sterk verhoogd.
Je hebt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten als: je totaal cholesterol waarde hoger is dan 5.je LDL-cholesterol waarde hoger is dan 3.je triglyceriden hoger zijn dan 2.
Bij een hoog cholesterol heb je geen klachten. Het is wel belangrijk dat je hier iets mee doet. Een hoog cholesterol zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten dichtslibben. Dit kan een hartinfarct over beroerte veroorzaken.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Het hebben van cholesterol is dus goed. Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Stress is heel normaal bij een onverwachte of spannende gebeurtenis. Het helpt dan om scherp te blijven en alert te reageren. Aanhoudende stress kan echter leiden tot een hoge bloeddruk en hoog cholesterol en daarmee tot hart- en vaatziekten.
1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten. Maximaal 300 gram rood vlees (vlees van rund en varken) 2 tot 3 eieren (3 tot 4 voor vegetariërs)
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal wordt eerst simvastatine voorgeschreven. Het kan dat het cholesterol hiermee niet genoeg daalt. In dit geval kan de arts een hogere dosering of een sterker werkende statine voorschrijven.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Doordat het cholesterol kan blijven kleven als het door het lichaam wordt vervoerd, wil je dat de LDL-normaalwaarden daarom zo laag mogelijk zijn. Als er geen sprake is van hart- of vaatziekten en diabetes, zou de LDL-normaalwaarde niet hoger dan 130 mg/dL moeten zijn. De HDL-normaalwaarden mogen juist wel hoog zijn.
Xanthelasma ontstaat door een te hoog cholesterol en ziet eruit als geelwitte verdikkingen rondom de ogen. Vaak worden de verhevingen zowel door mannen als vrouwen als cosmetisch storend en “ongezond” gezien door de opvallende gele kleur die xanthelasma kan hebben.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
In het algemeen zal een vet- en cholesterolarm dieet na korte tijd een daling van het totale cholesterolgehalte geven van 10 tot 15%. Dit kan een gunstige invloed hebben op het risico voor hart- en vaatziekten. Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af.
Een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk worden vaak in één adem genoemd. Begrijpelijk, want beide zijn een gevolg van bijvoorbeeld een ongezonde leefwijze of overgewicht. En beide bevorderen het proces van dichtslibbing van de bloedvaten, in de volksmond 'aderverkalking' geheten.
Zelf testen
Een zelftest is te koop bij de drogist of apotheek. Je moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen. Je krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft je een indruk van het cholesterolgehalte in het bloed.
Onverzadigd vet (enkel- of meervoudig onverzadigd vet) Onverzadigd vet heeft een cholesterolverlagende werking en komt vooral voor in olie, vloeibare bak- en braadproducten, halvarine/margarine < 17 gram verzadigd vet / 100 gram, pinda's, noten en vis. Cholesterol komt van nature in sommige voedingsmiddelen voor.
Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan: Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress. Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Saris: 'De Gezondheidsraad concludeert dat een effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol onwaarschijnlijk is. En er is ook geen verband gevonden tussen het gebruik van totale zuivel en het risico op coronaire hartziekten. ' Volgens Saris baseert de Gezondheidsraad deze conclusie op veel en gedegen onderzoek.