18 jaar. Gefeliciteerd! Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet.
Als iemand 18 jaar of ouder is, is hij meerderjarig. Volgens de wet ben je dan ook handelingsbekwaam. Dit betekent dat je zelfstandig rechtshandelingen mag verrichten. En je bent ook verantwoordelijk voor die rechtshandelingen: je mag dingen kopen, een contract afsluiten, geld lenen, trouwen, scheiden etc.
Biologisch gezien is iemand volwassen als hij of zij lichamelijk volgroeid is. Een ander kenmerk van biologische volwassenheid is het zich kunnen voortplanten. Sociologisch wordt de volwassenheid in de west-europese samenlevingen pas later bereikt, en verbonden met het arbeidsleven.
Als je achttien wordt, ben je meerderjarig. Dit betekent dat je bij allerlei zaken geen toestemming meer nodig hebt van je ouders. Het betekent ook dat je voor de wet meerderjarig bent en dus ook gestraft wordt als volwassene wanneer je de wet overtreedt; Je mag een lening aangaan.
Als ouder mag u zelf bepalen hoe u uw kind wilt opvoeden. In de wet staat dat u moet zorgen voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van uw kind. En dat u het moet helpen om zijn of haar persoonlijkheid te ontwikkelen. U mag het kind niet mishandelen.
1. Anders voor jou: rekening kind niet langer zichtbaar. Vanaf 18 jaar heb je als ouder geen toegang meer tot de rekening(en) op naam van je kind. Wanneer je kind ervoor kiest dat je als ouder mag blijven meekijken op deze rekening(en), dan kan je kind hiervoor een volmacht bij ons aanvragen.
Scholieren die sparen hebben een gemiddeld spaartegoed van 1.392 euro. Dit is minder dan in 2016, toen scholieren 1.641 euro aan spaargeld hadden. De ene helft van de scholieren met spaargeld heeft minder dan 500 euro gespaard, de andere helft heeft meer dan 500 euro gespaard. In 2016 lag de mediaan op 600 euro.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat je volwassen bent als je 20 jaar oud bent. In Nederland is het afhankelijk van het onderwerp, of je op je 18de of 21ste volwassen bent. Op de dag dat je 18 jaar wordt, verandert er eigenlijk wettelijk gezien het meest.
18 jaar. Gefeliciteerd! Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet.
"Je bent voortdurend op zoek naar hoe je dingen moet doen en hoe je ze beter kunt doen. Je hebt doelen. Je kunt altijd bezig zijn, altijd nieuw werk vinden als je lef hebt. Je houdt van wat je doet en je kunt zelfs nieuwe ideeën bedenken in je slaap."
Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.
Na de 18de verjaardag heeft je kind meer vrijheden maar ook meer verantwoordelijkheden. Een 18-jarige kan bijvoorbeeld zelf abonnementen afsluiten of leningen aangaan. Als ouder kun je dit niet terugdraaien. Als ouder blijf je wel onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar is.
Een mijlpaal in het leven is de 18e verjaardag. Deze leeftijd verandert veel in het leven van de jongere en opeens mag je nu heel veel. Voorheen was 18 jaar de leeftijd om te beginnen met autorijden (tegenwoordig kan het al eerder).
Rond het 24ste levensjaar bereiken de hersenen hun uiteindelijke volwassen vorm. Op basis van deze fysiologische criteria beschouwen we jongeren tussen 10 en 24 jaar dus als adolescenten.
Puberteit versus adolescentie
Adolescentie is de periode tussen de late kindertijd en de jongvolwassenheid waarin een kind zich ontwikkelt tot volwassene. De puberteit is de periode waarin je hormonen ervoor zorgen dat je je ontwikkelt van kind tot volwassene.
Het Nibud adviseert om 10% van je netto inkomen te sparen. Je hoeft niet elke maand 10% opzij te zetten. Het kan de ene keer wat meer en de andere keer wat minder zijn. Als je maar wel gemiddeld aan 10% komt.
Nee, je ouders kunnen jouw rekening niet meer inzien zoals bij de Jongerengroeirekening.
De conclusie is dat 61% van de mensen tussen de 20-25 jaar minder dan €3000 spaargeld hebben. De overige 39% heeft logischerwijs meer dan €3000 spaargeld. Twintigers beginnen tegenwoordig later met werken dan vorige generaties en dat zorgt voor een lage hoeveelheid spaargeld.
Meerderjarige kinderen uit huis zetten
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
De ouders kunnen dan het geld niet zomaar van de rekening halen. Zij moeten het geld beheren in het belang van het kind. De stortingen die zij gedaan hebben, kan je zien als schenkingen. Als de ouders het geld dus van de rekening halen en het op een eigen rekening zetten, handelen ze niet in het belang van het kind.
Voor wat betreft de opening van een zichtrekening door de minderjarige voorziet de Wet geen bijzondere regels. Bijgevolg geldt het algemene principe dat de minderjarige handelingsonbekwaam is en dat slechts de wettelijke vertegenwoordiger een zichtrekening in naam van de minderjarige kan openen.